Kamila i Rafał: Gumiklyjzy, rolada i modro kapusta, czyli kluski śląskie, rolada i modra kapusta

Składniki:

Rolada wołowa:

1200 g mięsa wołowego z udźca

300 g ogórków kiszonych

300 g cebuli

400 g boczku wędzonego/słoniny

100 g musztardy

80 g mąki pszennej

pieprz

sól

śmietanka 30%

kostka wołowa rosołowa

Modro kapusta:

1500 g kapusty czerwonej

200 g cebuli

250 g boczku wędzonego/słoniny

ocet winny lub kwasek cytrynowy

cukier

sól

pieprz

3 łyżki octu

Kluski śląskie:

2000 g ziemniaków

300 g mąki ziemniaczanej

jajko

sól

czarny barwnik spożywczy w proszku

Przygotowanie:

Rolada wołowa - śląska:

Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Na mięsie rozkładamy równomiernie ogórki, boczek wędzony i cebulkę pokrojone w kostkę. Plastry mięsa zwijamy, formujemy rolady, obwiązujemy nitką, oprószamy lekko mąką i smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu na patelni ze wszystkich stron. Przekładamy do rondla, podlewamy tłuszczem ze smażenia i ciepłą wodą, dodajemy listek laurowy dusimy do miękkości. W czasie duszenia rolady obracamy i podlewamy wodą, dodajemy dwie kostki rosołowe, wołowe, a gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy, cedzimy przez sitko wywar z duszenia rolad i robimy sos.

Modro (czerwona) kapusta z boczkiem:

Kapustę szatkujemy lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Kapustę zalewamy wrzątkiem, dodajemy ziele angielskie, po podgotowaniu - odcedzamy. Skrapiamy octem dla utrwalenia koloru, dodajemy łyżeczkę cukru, sól, pieprz i przysmażamy słoninę z cebulą po czym dodajemy do kapusty. Kapustę jeszcze raz zagotowujemy.

Kluski śląskie:

Obrane ziemniaki gotujemy, odcedzamy, odparowujemy, przeciskamy przez praskę, rozcieramy, aby nie powstały grudki. Do ciepłych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto, aby skrobia się rozkleiła. Dodajemy 2 łyżeczki czarnego barwnika żeby uzyskać czarny kolor ziemniaków. Do przestudzonego ciasta dodajemy jajko, ponownie wyrabiamy i formujemy kluski z wgłębieniem na sos. Gotujemy na wrzącej osolonej wodzie, aż kluski wypłyną.

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Dziś premiera The Traitors. Zdrajcy! Zobacz fragmenty reality show przed emisją w TVN

Dziś premiera The Traitors. Zdrajcy! Zobacz fragmenty reality show przed emisją w TVN

MasterChef Nastolatki: Rozkoszny podaje przepis na sukces w programie!

MasterChef Nastolatki: Rozkoszny podaje przepis na sukces w programie!

Mata nie udziela wywiadów, ale dla nas zrobił wyjątek! W "Autentycznych" opowiedział o swojej wierze i zaskakującej dla niego diagnozie

Mata nie udziela wywiadów, ale dla nas zrobił wyjątek! W "Autentycznych" opowiedział o swojej wierze i zaskakującej dla niego diagnozie

Wiosna 2024 w TVN. Zobacz nowości i ulubione programy w zaskakującej odsłonie!

Wiosna 2024 w TVN. Zobacz nowości i ulubione programy w zaskakującej odsłonie!