Joanna i Kamil: SANDACZ PO MAGNACKU, czyli sandacz duszony w winnym sosie

Joanna i Kamil: SANDACZ PO MAGNACKU, czyli sandacz  duszony w winnym sosie
Joanna i Kamil: SANDACZ PO MAGNACKU, czyli sandacz duszony w winnym sosie
Składniki:
  • 6 filetów z sandacza
  • 200 g masła
  • 500 g pieczarek
  • 600 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany 30%
  • 120 g parmezanu
  • płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:

Sandacza wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy trzy-cztery łyżki masła i zalewam białym winem. Delikatnie zagotowujemy. W tym czasie podsmażamy pieczarki na maśle – można zrobić to dzień wcześniej. Rybę wyjmujemy, układamy w małych naczyniach żaroodpornych (1 filet – jedna porcja). Przygotowujemy sos: w garnuszku roztapiamy masło, podsypujemy mąką, rozprowadzamy rosołem z warzyw i dodajemy „smak” w którym dusił się sandacz. Wlewamy pół szklanki wina i pół szklanki słodkiej śmietanki. Wszystko zagotowujemy. Na koniec dodajemy pieczarki. Rybę w naczyniach polewamy gęstym sosem, wszystko posypujemy parmezanem, skrapiamy rozpuszczonym masłem i posypujemy płatkami migdałów. Rybę przed podaniem zapiekamy 25 min.   Możemy podać ją np. z bagietką oraz surówką z marchewki.

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
podziel się:

Pozostałe wiadomości