Dominika i Dawid: SZAFRANOWE MORZE, czyli paella z owocami morza

Dominika i Dawid: SZAFRANOWE MORZE, czyli paella z owocami morza
Dominika i Dawid: SZAFRANOWE MORZE, czyli paella z owocami morza
Składniki:
  • ryż do paelli
    • bulion warzywny
      • owoce morza: krewetki, kalmary, ośmiorniczki, małże
        • oliwa z oliwek
          • cebula
            • 3 ząbki czosnku
              • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
                • ½ łyżeczki cukru
                  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
                    • szczypta niteczek szafranu
                      • masło
                        • cytryny do podania
                          Przygotowanie:

                          Na rozgrzanej patelni smażymy na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę ze szczyptą soli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Dodajemy koncentrat, cukier, wędzoną paprykę i szafran. Smażymy. Dodajemy ryż i mieszamy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu nie mieszając. Dodajemy owoce morza. Gdy ryż wchłonie cały bulion, gotujemy nadal, do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką masła i dodajemy małże. Gotujemy, aż się otworzą. Dekorujemy paellę małżami. Podajemy z ćwiartkami cytryny. 

                          Ugotowani w parach: Hiszpański deser kończy kolację u Dominika i Dawida
                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości