Asia i Adam: Sernik Cesarza, czyli sernik japoński

Składniki:

 50 g masła

 100 ml mleka 3,2%

 250 g twarogu sernikowego

 1 łyżeczka skórki z cytryny

 1 łyżeczka soku z cytryny

 6 jajek

 szczypta soli

 120 g drobnego cukru

 60 g mąki

 20 g mąki ziemniaczanej

 wrzątek

 cukier puder (do posypania przed podaniem)

Przygotowanie:

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm i wykładamy dno i boki papierem do pieczenia.

Rozpuszczamy masło, mleko i ser w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i mieszamy. Odstawiamy masę na bok do ostygnięcia.

W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli. Powoli, małymi partiami dodajemy cukier. Gdy masa będzie ubita, odstawiamy na bok.

Mieszamy żółtka z przestudzoną masą serową i dodajemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Następnie powoli dodajemy ubite białka i mieszamy raz jeszcze.

Tortownicę owijamy od zewnątrz folią aluminiową. Wlewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do większej blaszki z wrzątkiem (wrzątek powinien sięgać do połowy tortownicy).

Pieczemy ciasto 15 minut w temperaturze 200°C (góra-dół), a następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze 40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości