- Składniki:
- - Polędwiczka wieprzowa (1 sztuka)
- - Czerwone wino wytrawne (1 szklanka)
- - Sos sojowy (4 łyżki)
- - Tymianek (1 łyżka)
- - Sól (1 łyżka)
- - Papryka wędzona (1 łyżka)
- Puree:
- - Batat (1 sztuka)
- - Miód (1 łyżka)
- - Gałka muszkatołowa (szczypta)
- - Masło (20 g)
- Gruszki:
- - Gruszka (1 sztuka)
- - Białe wino (1 szklanka)
- - Miód (1 łyżka)
- Sos jeżynowo-winny:
- - Czerwone wino (1 szklanka)
- - Jeżyny (20 g)
- - Maliny (20 g)
- - Masło (20 g)
- Dekoracja:
- - Orzechy (10 g)
- - Granat (1/2 szt)
- Wykonanie:
- Zaczynamy od zrobienia marynaty. Do miski wlewamy wino i sos sojowy, dodajemy tymianek, następnie solimy mięso i wkładamy do marynaty. Następnie obieramy batata i kroimy go w kostkę, wkładamy do osolonej wody. Wino, tymianek i masło podgrzewamy do zagotowania, dodajemy soli, pieprzu i trochę miodu, redukujemy sos. Po chwili dorzucamy jeżyny i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gruszki kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy łyżkę miodu i zalewamy winem. Mięso podsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor. Blendujemy batata i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Wstawiamy mięso do nagrzanego piekarnika na 230°C na 10-15 minut. Po upływie czasu wyjmujemy polędwicę wieprzową z piekarnika i odstawiamy do odpoczynku. Następnie kroimy ją na plastry.
- Na talerzu wykładamy nasze puree, na to wykładamy sos jeżynowo-winny oraz plastry polędwiczki. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki i opalamy. Całość posypujemy orzechami oraz granatem.
podziel się: