Drużyna czerwonych: Polędwiczka wieprzowa z pure z batatów i gruszkami na winie

Drużyna czerwonych: Polędwiczka wieprzowa z pure z batatów i gruszkami na winie
Drużyna czerwonych: Polędwiczka wieprzowa z pure z batatów i gruszkami na winie
  • Składniki:
    • - Polędwiczka wieprzowa (1 sztuka)
      • - Czerwone wino wytrawne (1 szklanka)
        • - Sos sojowy (4 łyżki)
          • - Tymianek (1 łyżka)
            • - Sól (1 łyżka)
              • - Papryka wędzona (1 łyżka)
                • Puree:
                  • - Batat (1 sztuka)
                    • - Miód (1 łyżka)
                      • - Gałka muszkatołowa (szczypta)
                        • - Masło (20 g)
                          • Gruszki:
                            • - Gruszka (1 sztuka)
                              • - Białe wino (1 szklanka)
                                • - Miód (1 łyżka)
                                  • Sos jeżynowo-winny:
                                    • - Czerwone wino (1 szklanka)
                                      • - Jeżyny (20 g)
                                        • - Maliny (20 g)
                                          • - Masło (20 g)
                                            • Dekoracja:
                                              • - Orzechy (10 g)
                                                • - Granat (1/2 szt)
                                                  • Wykonanie:
                                                    • Zaczynamy od zrobienia marynaty. Do miski wlewamy wino i sos sojowy, dodajemy tymianek, następnie solimy mięso i wkładamy do marynaty. Następnie obieramy batata i kroimy go w kostkę, wkładamy do osolonej wody. Wino, tymianek i masło podgrzewamy do zagotowania, dodajemy soli, pieprzu i trochę miodu, redukujemy sos. Po chwili dorzucamy jeżyny i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gruszki kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy łyżkę miodu i zalewamy winem. Mięso podsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor. Blendujemy batata i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Wstawiamy mięso do nagrzanego piekarnika na 230°C na 10-15 minut. Po upływie czasu wyjmujemy polędwicę wieprzową z piekarnika i odstawiamy do odpoczynku. Następnie kroimy ją na plastry.
                                                      • Na talerzu wykładamy nasze puree, na to wykładamy sos jeżynowo-winny oraz plastry polędwiczki. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki i opalamy. Całość posypujemy orzechami oraz granatem.
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości