Martyna Niemiec: Burrito z mięsem wołowym

Martyna Niemiec: Burrito z mięsem wołowym
Martyna Niemiec: Burrito z mięsem wołowym
  • Główne danie: Burrito
    • Składniki (na 3 porcje):
      • - Dziki ryż: 200 g
        • - Przyprawa curry: 2 łyżki
          • - Sól: 2 łyżki
            • - Pieprz: 1 łyżka
              • - Zioła prowansalskie: szczypta
                • - Kostka gorzkiej czekolady: 1 sztuka
                  • - Mielona wołowina: 300g
                    • - Cukier: 2 łyżki
                      • - Kmin rzymski: 1 łyżka
                        • - Pęczek kolendry
                          • - Pół czerwonej cebuli
                            • - Pół avocado
                              • - Oliwa z oliwek: 70 ml
                                • - Czarny pomidor: 1 sztuka
                                  • - Marynowana papryczka jalapeno: 2 łyżki
                                    • - Mała puszka czarnej fasoli
                                      • - Mała puszka kukurydzy
                                        • - Pół żółtej papryki
                                          • - Pół czerwonej papryki
                                            • - Ser cheddar: 100g
                                              • - Śmietanka 30%: 120 ml
                                                • - Śmietana 18%: 100 ml
                                                  • - Miód: 1 łyżka
                                                    • - Limonki: 3 sztuki
                                                      • - Mąka pszenna: 200g
                                                        • - Gorąca woda: 80 ml
                                                          • Przygotowanie:
                                                            • 1. CIASTO: W misie miksera wsypać mąkę, dolać gorącą wodę, łyżkę oliwy i łyżeczkę curry. Wyrabiać przez 10 minut. Cienko rozwałkować ciasto i usmażyć tortille na rozgrzanej patelni. Po upieczeniu przykryć mokrą ściereczką.
                                                              • 2. RYŻ: Dziki ryż wypłukać, zalać wodą (około 3 szklanki), dodać curry, sól, cukier i gotować aż będzie sypki.
                                                                • 3. SOS CHEEDAR: Podgrzać śmietankę 30%, dodać starty ser cheddar, sól, paprykę, kmin rzymski i pieprz, gotować około 5 minut, następnie zblendować.
                                                                  • 4. SMAŻONE WARZYWA: Papryczkę jalapeno pokroić w kostkę, czerwoną i żółtą paprykę również, dodać na patelnię z dwiema łyżkami oliwy, czarną fasolę i kukurydzę, doprawić solą, pieprzem, cukrem, kminem, sokiem z limonki i smażyć przez 7 minut.
                                                                    • 5. ŚWIEŻA SAŁATKA: Cebulę pokroić w piórka, posiekać kolendrę i pomidora, wymieszać w misce z oliwą, solą i pieprzem.
                                                                      • 6. Avocado obrać, pokroić na plasterki, skropić sokiem z limonki, dodać soli i pieprzu.
                                                                        • 7. MIESO: Mieloną wołowinę podsmażyć z oliwą, dodać pomidory z puszki, sól, pieprz, kmin rzymski, cukier, zioła prowansalskie, sok z limonki, kostkę czekolady, ostrą paprykę i smażyć około 15 minut.
                                                                          • 8. SOS: Śmietanę 18% wymieszać z sokiem z limonki i miodem.
                                                                            • PRZYGOTOWANIE: Tortillę posmarować kwaśną śmietaną, dodać ryż, mięso, smażone warzywa, świeżą sałatkę, plasterki avocado, polać sosem serowym, zawinąć, zrumienić na grillowej patelni, sos serowy podać w miseczce obok, talerz udekorować limonką i ostrą papryką w proszku.
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości