Zuza Gutkowska: Burrito z mięsem wołowym

Zuza Gutkowska: Burrito z mięsem wołowym
Zuza Gutkowska: Burrito z mięsem wołowym
  • Składniki:
  • Placek tortilli:
  •  - Mąka pszenna (400g)
  •  - Olej (2 łyżki)
  •  - Sól (1 łyżeczka)
  •  - Gorąca woda (ok. 200 ml)
  • Farsz:
  •  - Wołowina (200g)
  •  - Pomidory z puszki krojone (200g)
  •  - Cebula czerwona (1 sztuka)
  •  - Czosnek (2 ząbki)
  •  - Sól (szczypta)
  •  - Pieprz (szczypta)
  •  - Papryka ostra (1-2 łyżki)
  •  - Papryka wędzona (1-2 łyżki)
  •  - Kmin Rzymski (1-2 łyżki)
  •  - Kolendra świeża (1-2 gałązki)
  •  - Papryka czerwona (100g)
  •  - Ryż biały (1 torebka)
  •  - Masło (80g)
  •  - Kukurydza z puszki (3-4 łyżki)
  •  - Fasolka czerwona (3-4 łyżki)
  •  - Fasola czarna (3-4 łyżki)
  •  - Ser żółty (30g)
  • - Pasta z czarnej fasoli:
  •  - Czarna fasola (100g)
  •   - Oliwa (1 łyżka)
  •  - Sól (szczypta)
  •  - Pieprz (szczypta)
  •  - Kolendra świeża (1-2 łyżki)
  • Sos limonkowo-kolendrowy:
  •  - Jogurt naturalny (100g)
  •  - Majonez (1 łyżka)
  •  - Sok z limonki (5 łyżek)
  •  - Sól (szczypta)
  •  - Pieprz (szczypta)
  •  - Kolendra świeża (4 łyżki)
  • Wykonanie:
  • Tortilla:
  • Do miksera wsypujemy mąkę, stopniowo dodajemy olej i gorącą wodę. Wyjmujemy całą masę z miksera, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy. Gdy ciasto już trochę poleży pod folią, formujemy placki tortilli i kładziemy je na rozgrzaną patelnię, aby uzyskać rumiany kolor. Podsmażamy z obu stron, następnie odkładamy do miski, nakrywamy wilgotną ściereczką i przykrywamy folią spożywczą.
  • Farsz:
  • Kroimy 1/3 cebuli czerwonej na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i lekko rumienimy. Następnie dodajemy suchy ryż i krótko podgrzewamy go z cebulą. Przekładamy ryż z cebulą do gotującej się wody w garnku, dolewamy trochę pasty pomidorowej, solimy i dodajemy ząbek czosnku. Gotujemy, aż ryż będzie miękki.
  • Wołowinę mielimy, następnie na drugiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy mieloną wołowinę. Doprawiamy ostrą wędzoną papryką i kminem. W tym samym czasie na kolejnej patelni rozgrzewamy masło z cebulą i czosnkiem, dodajemy pomidory z puszki, kolendrę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy oba rodzaje fasoli, kukurydzę, usmażoną wołowinę i gotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Pasta z czarnej fasoli:
  • Czarną fasolę przekładamy do blendera razem z oliwą, kolendrą, solą i pieprzem, blendujemy na gładką masę.
  • Sos limonkowo-kolendrowy:
  • Wszystkie składniki sosu wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Pod koniec dodajemy trochę startej skórki z limonki.
  • Tortille smarujemy pastą z czarnej fasoli, nakładamy farsz, na farsz kładziemy starty ser, zawijamy i podajemy z sosem limonkowo-kolendrowym.
podziel się:

Pozostałe wiadomości