- Składniki:
- Placek tortilli:
- - Mąka pszenna (400g)
- - Olej (2 łyżki)
- - Sól (1 łyżeczka)
- - Gorąca woda (ok. 200 ml)
- Farsz:
- - Wołowina (200g)
- - Pomidory z puszki krojone (200g)
- - Cebula czerwona (1 sztuka)
- - Czosnek (2 ząbki)
- - Sól (szczypta)
- - Pieprz (szczypta)
- - Papryka ostra (1-2 łyżki)
- - Papryka wędzona (1-2 łyżki)
- - Kmin Rzymski (1-2 łyżki)
- - Kolendra świeża (1-2 gałązki)
- - Papryka czerwona (100g)
- - Ryż biały (1 torebka)
- - Masło (80g)
- - Kukurydza z puszki (3-4 łyżki)
- - Fasolka czerwona (3-4 łyżki)
- - Fasola czarna (3-4 łyżki)
- - Ser żółty (30g)
- - Pasta z czarnej fasoli:
- - Czarna fasola (100g)
- - Oliwa (1 łyżka)
- - Sól (szczypta)
- - Pieprz (szczypta)
- - Kolendra świeża (1-2 łyżki)
- Sos limonkowo-kolendrowy:
- - Jogurt naturalny (100g)
- - Majonez (1 łyżka)
- - Sok z limonki (5 łyżek)
- - Sól (szczypta)
- - Pieprz (szczypta)
- - Kolendra świeża (4 łyżki)
- Wykonanie:
- Tortilla:
- Do miksera wsypujemy mąkę, stopniowo dodajemy olej i gorącą wodę. Wyjmujemy całą masę z miksera, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy. Gdy ciasto już trochę poleży pod folią, formujemy placki tortilli i kładziemy je na rozgrzaną patelnię, aby uzyskać rumiany kolor. Podsmażamy z obu stron, następnie odkładamy do miski, nakrywamy wilgotną ściereczką i przykrywamy folią spożywczą.
- Farsz:
- Kroimy 1/3 cebuli czerwonej na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i lekko rumienimy. Następnie dodajemy suchy ryż i krótko podgrzewamy go z cebulą. Przekładamy ryż z cebulą do gotującej się wody w garnku, dolewamy trochę pasty pomidorowej, solimy i dodajemy ząbek czosnku. Gotujemy, aż ryż będzie miękki.
- Wołowinę mielimy, następnie na drugiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy mieloną wołowinę. Doprawiamy ostrą wędzoną papryką i kminem. W tym samym czasie na kolejnej patelni rozgrzewamy masło z cebulą i czosnkiem, dodajemy pomidory z puszki, kolendrę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy oba rodzaje fasoli, kukurydzę, usmażoną wołowinę i gotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Pasta z czarnej fasoli:
- Czarną fasolę przekładamy do blendera razem z oliwą, kolendrą, solą i pieprzem, blendujemy na gładką masę.
- Sos limonkowo-kolendrowy:
- Wszystkie składniki sosu wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Pod koniec dodajemy trochę startej skórki z limonki.
- Tortille smarujemy pastą z czarnej fasoli, nakładamy farsz, na farsz kładziemy starty ser, zawijamy i podajemy z sosem limonkowo-kolendrowym.
podziel się: