Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

MasterChef Nastolatki: Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!
W drugiej części odcinka młodzi kucharze stanęli przed wyzwaniem stworzenia klasycznego dania, które zna każdy z nas- pizzy! Przed rozpoczęciem konkurencji, zaproszony mistrz pizzy Valerio Valle, podzielił się swoimi sekretami dotyczącymi idealnego ciasta i doboru doskonałych dodatków.

Valerio Valle to jeden z najbardziej utytułowanych pizzaiolo na świecie. Mistrz Włoch i Europy. W Polsce od lat współtworzy sieć włoskich restauracji Tutti Santi, która jako jedyna w naszym kraju serwuje jego legendarną pizzę.

Przepis na pizzę pizzaiolo Valerio Valle

  • 500 gramów mąki
    • 320 mililitrów wody
      • 10 gram świeżych drożdżya
        • 12 gram soli

          Jak zrobić idealne ciasto na pizzę

          - Mąka to najważniejszy składnik, ponieważ z niego wyrabiamy ciasto. Na początek dodajemy 10 gramów świeżych drożdży do wody. Idealne proporcje na ciasto to 320 mililitrów wody na 500 gramów mąki - zdradził Valerio.

          Ilość wody zależy od jakości mąki. Valerio użył mąki 00 idealnej do robienia pizzy. Do mieszanki dodajemy 12 gramów soli. Sól jest ważna ze względu na smak, ale wzmacnia też gluten, dzięki któremu ciasto ma dobrą konsystencję.

          Mieszamy wszystko i dajemy ciastu odpocząć 10 minut. Potem znowu wyrabiamy i czekamy kolejne 10 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy przestaje sie kleić. Wtedy chowamy je pod przykryciem i czekamy, aż podwoi swoją objętość.

          Dodatki do pizzy klasycznej: cebula, sos pomidorowy z solą i oliwą, boczek, mozzarella.

          - Podczas rozciągania ciasta na klasyczną pizzę musicie zostawić wolny cm od brzegu po każdej stronie. Ciasto rozciągamy od środka do brzegów - instruował Valerio.

          Gotową pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230st. i pieczemy 7 minut.

          Pizza gourmet - jakie składniki

          Dodatki do pizzy gourmet: sos z konfitowanych pomidorków koktajlowych, szynka culatello di Zibello, chipsy z pomidorów.

          Pizza gourmet to pizza przygotowywana z najwyższej jakości składników i starannie dobranych kombinacji smakowych.

          Sos robimy gotując na małym ogniku przez 20 minut pomidorki, czosnek, miód i odrobinę tymianku. Po upieczeniu pizzy układamy dodatki.

          MasterChef Nastolatki. Dwudaniowy szkolny obiad

          Konkurencja rozpoczęła się na placu Imbramowskim w Krakowie, czyli jednym z największych targowisk w mieście. Uczestnicy musieli zrobić zakupy spożywcze, z kórych stworzą dwudaniowy obiad szkolny.

          - Ja uwielbiam robić zakupy na bazarkach, na targach. Już od małego zawsze z mamą chodziłam na te bazarki – wyznała podekscytowana Zuza.

          Każdy miał do dyszpocyji sto złotych, więc zakupy musiały być dobrze zaplanowane. Po powrocie do kuchni MasterChefa nastolatki miały sto minut na przygotowanie swoich dań. Taktyki byly różne. Część zdecydowała się na klasyczny szkolny obiad, część postanowiła wyjść poza schemat.

          Horrorem na stołówce jest taki schabowy, którego nie da się jeść. Jakby ktoś zdjął podeszzwę z buta, zapanierował trzy razy i usmażył – zauważył Antek.

          Niespodziewanie do konkurencji dołączył Rozkoszny, który produkty potrzebne do swojego dania podebrał z koszyków uczestników, co mocno utrudniło im zadanie. Ale to nie wszystko! Pod koniec czasu przeznaczonego na gotowanie jury stwierdza, że przecież jeśli mają zjeść obiad, to przydałby się do niego również deser! Spiżarnia zostaje otarta, a nastolatki mają do przygotowania jeszcze słodki dodatek.

          Konkurencję wygrały Martyna i Ola.

          Nieoczekiwanie okazało się, że pierwsza konkurencja jest również tą eliminacyjną. Program musiał opuścić nie jeden, a dwóch uczestników: Nikodem i Bartosz.

          Tego nikt się nie spodziewał! Już po pierwszej konkurencji dwie osoby opuszczają "MasterChefa Nastolatki". Był aż tak źle?
          Tego nikt się nie spodziewał! Już po pierwszej konkurencji dwie osoby opuszczają "MasterChefa Nastolatki". Był aż tak źle?
          Pierwsze zadanie, przed którym stanęli młodzi kucharze w 6. odcinku MasterChefa Nastolatki, dla jednych było szansą na pokazanie swoich umiejętności, a dla innych była to konkurencja, w której zupełnie się nie odnaleźli

          Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl

          Autor: Anna Szafrańska

          Źródło: TVN

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości