Jak zrobić tiramisu? Poznaj przepis na włoski deser

MasterChef Nastolatki: Decydująca dogrywka. Tematem zadania - tiramisu
Tiramisu było tematem dogrywki pomiędzy Zuzą a Martą. Jak przygotować ten klasyczny włoski deser?

MasterChef Nastolatki. Przepis na tiramisu

Tiramisu to słodki deser, składający się z warstw delikatnego biszkoptu nasączonego kawą lub likierem (często używa się marsali lub amaretto), przełożonego kremem mascarpone, zazwyczaj posypanego kakao. Najczęściej układa się go warstwowo.

Składniki:

  • 500g sera mascarpone 300ml śmietany kremówki (minimum 30% tłuszczu) 3 jajka (oddzielnie białka od żółtek) 100g cukru 25 ml likieru amaretto lub Maraschino Około 200g biszkoptów Espresso lub mocna kawa, wystudzone 2 łyżki kakao do posypania

    Przygotowanie:

    1 .Rozdziel jajka na białka i żółtka. Ubij żółtka z cukrem. Powoli dodawaj mascarpone. Mieszaj póki krem nie stanie się gęsty i jednolity. W odzielnej misce ubij biała, a potem dodaj je do kremu. 2. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Powoli dodaj ubitą śmietanę do masy mascarpone, delikatnie mieszając, aby zachować puszystość.

    3. W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę biszkoptów, wcześniej namoczonych w kawie i likierze.

    4. Następnie na biszkoptach rozsmaruj połowę masy mascarpone. Powtórz kolejność warstw - kolejna warstwa biszkoptów, a potem reszta masy mascarpone. 5. Posyp wierzch równomiernie kakao. Przykryj naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby tiramisu się schłodziło i smaki się połączyły.

    Gotowe! Smasznego!

    MasterChef Nastolatki. Przepis na pizzę!

    Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Poznajcie przepis Valerio Valle.

    - Mąka to najwazniejszy składnik, ponieważ z nego wyrabiamy ciasto. Na początek dodajemy świeże drożdże to wody. Idealne proporcje na ciasto to 320 mililitrów wody na 500 gramów wody - zdradził Valerio

    Ilość wody zależy od jakości mąki. Valerio użył mąki 00 idealnej do robienia pizzy. Do mieszanki dodajemy 12 gramów soli. Sól jest ważna ze względu na smak, ale wzmacnia też gluten, dzięki któremu ciasto ma dobrą konsystencję.

    Mieszamy wszystko i dajemy ciastu odpocząć 10 minut. Potem znowu wyrabiamy i czekamy kolejne 10 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy przestaje sie kleić. Wtedy chowamy je pod przykryciem i czekamy, aż podwoi swoją objętość.

    Dodatki do pizzy klasycznej: cebula, sos pomidorowy z solą i oliwą, boczek, mozzarella.

    - Podczas rozciągania ciasta na klasyczną pizzę musicie zostawić wolny cm od brzegu po każdej stronie. Ciasto rozciągamy od środka do brzegów - instruował Valerio.

    Gotową pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230* i pieczemy 7 minut.

    Dodatki do pizzy gourmet: sos z konfitowanych pomidorków koktajlowych, szynka culatello di Zibello, chipsy z pomidorów.

    Pizza gourmet to pizza przygotowywana z najwyższej jakości składników i starannie dobranych kombinacji smakowych.

    Sos robimy gotując na małym ogniku przez 20 minut pomidorki, czosnek, miód i odrobinę tymianku. Po upieczeniu pizzy układamy dodatki.

    Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!
    Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!
    W drugiej części odcinka młodzi kucharze stanęli przed wyzwaniem stworzenia klasycznego dania, które zna każdy z nas- pizzy! Przed rozpoczęciem konkurencji, zaproszony mistrz pizzy Valerio Valle, podzielił się swoimi sekretami dotyczącymi idealnego ciasta i doboru doskonałych dodatków.

    Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl

    Autor: Anna Szafrańska

    Źródło: TVN

    podziel się:

    Pozostałe wiadomości