Kto przygotował najsłabsze zdrowe danie w konkurencji Ewy Chodakowskiej?

MasterChef Nastolatki
MasterChef Nastolatki
4. odcinek MasterChefa Nastolatki otwierała konkurencja eliminacyjna, polegająca na przygotowaniu zdrowego posiłku. Dla jednego z uczestników zadanie okazało się tym ostatnim.

"MasterChef Nastolatki" - Borys Kaszubowski żegna się z programem

Ewa Chodakowska była gościnią 4. odcinka MasterChefa Nastolatki. Ewa przygotowała kilka dań i przekąsek, które są idealnie zbilansowane, zdrowe i smaczne. Na stole znalazły się: łosoś na parze z ryżem i granatem, warzywa, hummus i owsianka z owocami. Na deser koktajl z awokado, bananów z syropem z agawy. Propozycje Ewy były dla młodych kucharzy świetną inspiracją przed zadaniem, które za chwilę ich czekało.

Wasze zadanie to przygotować smaczne, zdrowe i energetyczne danie, ale na poziomie restauracyjnym!
- wyjawiła Ewa Chodakowska
MasterChef Nastolatki: Danie Borysa i jury

Uczestnicy mieli 80 minut na przygotowanie dania. Wydaje się, że to wystarczająca ilość czasu, czy jednak na pewno? Plany jak zawsze były ambitne. Jedni postawili na rybę, inni na kurczaka. Niektórym udało się przygotować więcej niż jedno danie. Borys zdecydował się na: poke bowl z łososiem, ryżem, awokado, bakłażanem, jajkiem sadzonym i zielonym ogórkiem. Od razu zaznaczył, że gotowanie zdrowych dań nie jest jego mocną stroną. I niestety było to widać na talerzu. Ryż okazał się kompletnie rozgotowany a cebula surowa.

Borys Kaszubowski decyzją jury musiał opuścić kuchnię MasterChefa Nastolatki.

MasterChef Nastolatki: Borys odpada z programu

Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.

Zobacz wszystkie filmy uczestników 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"! [TYLKO U NAS]
Zobacz wszystkie filmy uczestników 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"! [TYLKO U NAS]
W 3. odcinku programu kulinarnego "MasterChef Nastolatki" uczestnicy musieli nie tylko przygotować dania, które posmakują jury, ale także nagrać interesujący filmik.

"MasterChef Nastolatki". Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy

Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
- wyjaśnia Rozkoszny

Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.

  • Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
    • 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
      • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
        • 1 łyżeczka mielonej kolendry
          • 1 łyżeczka mielonego kuminu
            • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
              • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
                • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
                  • 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
                    • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
                      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
                        • 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
                          • ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
                            • ¾ łyżeczki soli
                              • 4 duże jajka “zerówki”

                                Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego

                                1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.

                                2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.

                                3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!

                                4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn

                                Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!

                                Szakszuka z przepisu Rozkosznego!

                                Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl

                                Autor: Anna Szafrańska

                                Źródło: TVN

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości