MasterChef Nastolatki. Kto opuszcza program?
Młodzi kucharze mieli sto minut na zrobienie pizzy. Dużym problemem okazało się ciasto, które części z uczestników wyszło inne niż Valerio. Maja podała pizzę z sosem pomidorowym, mozzarellą, parmezanem, szynką culatello di zibello, oliwą bazyliowo-pistacjową i rukolą. Antek zaproponował pizzę z szynką culatello di zibello, pesto z rukoli i pistacji, żelem z gruszki, pistacjami i oliwą bazyliowo-pomidorową.
Na Mariusza pizzę składały się: sos pomidorowy, pesto z bazylii, szynka culatello di zibello, kapary, mozzarella, parmezan, konfitura z gruszki. Marta podała pizzę z sosem pomidorowym, szynką culatello di zibello, mozzarellą, czerwoną cebulą, pesto bazyliowym, parmezanem i orzechami włoskimi. Na koniec Zuzia i jej pizza z sosem na bazie ricotty z gorgonzolą, gruszką, orzechami włoskimi, rukolą i oliwą.
Jury oceniło, że pizze Marty i Zuzi były najsłabsze. Czekała je ostateczna dogrywka. Temat zadania - tiramisu. Od razu polały się łzy, bo Marta nigdy nie robiła tiramisu. Zuza też miała problem z odgadnięciem przepisu.
- Bałam się, że w pewnym momencie się poddam, że po prostu zostawię to wszystko - wyznała Marta.
Obu uczestniczkom udało się przygotować deser. Wyglądały praktycznie identycznie, więc decydujący w decyzji był smak.
- Mamy jeden tiramisu, który był bardzo smaczny, drugi również. Decydujące były niuanse - zaczął Michel Moran. - Jedno tiramisu miał biszkopt mało nasączony, za mało gęsty krem i dużo amaretto i te drobne niuanse powodują, że Marta, to jest dzień kiedy się pożegnamy - podsumował juror.
Tym samym zakończyła się przygoda Marty Kornackiej w MasterChefie Nastolatki.
MasterChef Nastolatki. Przepis na pizzę!
Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Poznajcie przepis Valerio Valle.
- Mąka to najwazniejszy składnik, ponieważ z nego wyrabiamy ciasto. Na początek dodajemy świeże drożdże to wody. Idealne proporcje na ciasto to 320 mililitrów wody na 500 gramów wody - zdradził Valerio
Ilość wody zależy od jakości mąki. Valerio użył mąki 00 idealnej do robienia pizzy. Do mieszanki dodajemy 12 gramów soli. Sól jest ważna ze względu na smak, ale wzmacnia też gluten, dzięki któremu ciasto ma dobrą konsystencję.
Mieszamy wszystko i dajemy ciastu odpocząć 10 minut. Potem znowu wyrabiamy i czekamy kolejne 10 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy przestaje sie kleić. Wtedy chowamy je pod przykryciem i czekamy, aż podwoi swoją objętość.
Dodatki do pizzy klasycznej: cebula, sos pomidorowy z solą i oliwą, boczek, mozzarella.
- Podczas rozciągania ciasta na klasyczną pizzę musicie zostawić wolny cm od brzegu po każdej stronie. Ciasto rozciągamy od środka do brzegów - instruował Valerio.
Gotową pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230* i pieczemy 7 minut.
Dodatki do pizzy gourmet: sos z konfitowanych pomidorków koktajlowych, szynka culatello di Zibello, chipsy z pomidorów.
Pizza gourmet to pizza przygotowywana z najwyższej jakości składników i starannie dobranych kombinacji smakowych.
Sos robimy gotując na małym ogniku przez 20 minut pomidorki, czosnek, miód i odrobinę tymianku. Po upieczeniu pizzy układamy dodatki.
Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl
- Hotel Paradise 8: Kacper i Ola podjęli złą decyzję. Czy to koniec paktu?
- Iza Kuna u Kuby Wojewódzkiego. "Twoja córka jest hot. Hotówa!
- Back to school: Łamanie języka na angielskim, historia i nauka o genach. Zobacz najlepsze momenty z 3. odcinka
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN