Ewa Chodakowska zdradziła, co je na śniadanie. Lista składników może zaskoczyć

Ewa Chodakowska gościnią w MasterChef Nastolatki! Jak wygląda śniadanie trenerki tysięcy Polek?
W 4. odcinku kuchnię Masterchefa Nastolatki odwiedzi gościni, Ewa Chodakowska, która jest inspiracją dla tysięcy Polek i Polaków. Jakie są jej ulubione dania?

"MasterChef Nastolatki". Ewa Chodakowska dzień rozpoczyna od dużego śniadania

- Mam mnóstwo swoich ulubionych dań, ale nie będzie dla nikogo zaskoczeniem, jeżeli powiem, że są to dania krążące wokół zdrowego talerza - zdradziła Ewa Chodakowska. W dalszej części rozmowy przyznała, że swój dzień uwielbia rozpocząć od obfitego śniadania.

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To ono zapewnia organizmowi potrzebne po nocy składniki odżywcze i energię. Powinno być dobrze zbilansowane, pożywne, a przede wszystkim duże.

- Jestem wielką fanką ogromnych, ogromnych śniadań - przyznaje trenerka. Kaloryczność takiego posiłku to nawet tysiąc kalorii. Ewa stawia na warzywa, komosę ryżową, borówki, jeżyny, które dostarczają dużo antyoksydantów. Jako źródło zdrowego tłuszczu idealnie sprawdza się awokado oraz jajka. Do tego ciemny chleb na zakwasie i twarożek z rzodkiewką i ze szczypiorkiem.

- Ta lista o poranku ciągnie się w nieskończoność i to jest mój ulubiony posiłek w ciągu dnia - podsumowała Ewa Chodakowska.

W 4. odcinku młodzi kucharze staną przed zadaniem przygotowania dania, które dostarczy energii w nadmiarze. Czy nastolatki wiedzą, co to znaczy zdrowe odżywanie i czy będą potafiły skomponowac zbilansowany posiłek. Jaka jest ich świadomość na temat jedzenia? To oceni Ewa Chodakowska.

Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl

Czy aktywność fizyczna ma wpływ na zdrowie psychiczne nastolatków?

"MasterChef Nastolatki". Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy

Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
- wyjaśnia Rozkoszny

Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.

  • Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
    • 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
      • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
        • 1 łyżeczka mielonej kolendry
          • 1 łyżeczka mielonego kuminu
            • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
              • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
                • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
                  • 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
                    • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
                      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
                        • 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
                          • ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
                            • ¾ łyżeczki soli
                              • 4 duże jajka “zerówki”

                                Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego

                                1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.

                                2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.

                                3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!

                                4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn

                                Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!

                                Szakszuka z przepisu Rozkosznego!

                                Autor: Anna Szafrańska

                                Źródło: TVN

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości