Zuza Gutkowska: Porzeczkowy anioł.

Zuza Gutkowska: Porzeczkowy anioł.
Zuza Gutkowska: Porzeczkowy anioł.
  • Porzeczkowy anioł.
    • Składniki:
      • Biszkopt:
        • Jajka (5szt)
          • Cukier (5 łyżek)
            • Mąka (5 łyżek)
              • Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
                • Krem migdałowy:
                  • śmietanka 36 % (300 ml)
                    • serek mascarpone (500g)
                      • cukru (3 łyżki)
                        • biała czekolada (50 g)
                          • migdały (60 g)
                            • Masa maślana:
                              • Masło (250g)
                                • Cukier (100 g)
                                  • Nasączenie:
                                    • Likier Amaretto (100ml)
                                      • Woda (200 ml)
                                        • Herbata czarna (2 torebki)
                                          • Sok z cytryny (1 Łyżka)
                                            • Kruszonka :
                                              • Beziki (100 g)
                                                • Migdały łuskane (30 g)
                                                  • Mus porzeczkowy:
                                                    • Porzeczka (250 g)
                                                      • Cukier (3 łyżki)
                                                        • Woda (50 ml)
                                                          • Płynna galaretka (3 łyżki)
                                                            • Dekoracja:
                                                              • Owoce leśne ( malina, Jeżyna, borówka), porzeczki, figi,
                                                                • Mięta,
                                                                  • Papier ryżowy
                                                                    • Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, cały czas ubijając, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę. Wciąż miksując dodajemy stopniowo żółtka. Ubijamy jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta, pod koniec dodajemy mąkę. Masę wyłożyć do formy i wstawić ją do nagrzanego piekarnika na 210 stopni i w tej temperaturze pieczemy przez 5 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy tak 25 minut Podgrzewamy śmietankę razem z białą czekoladą do momentu rozpuszczenia, wkładamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną śmietankę, ubijamy i dodajemy cukier oraz stopniowo serek mascarpone, mieszamy już szpatułką i odstawiamy do stężenia. Pod koniec dodajemy zblendowane migdały. Następnie przygotowujemy masę maślaną. Umieszczamy w mikserze pokrojone, ciepłe masło i ubijamy, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania białej puszystej masy. Zaparzamy herbatę, dodajemy soku z cytryny i amaretto. Podprażamy beziki i kruszymy i wstawiamy do zamrażarki. Mus porzeczkowy, porzeczkę, cukier, woda, galaretkę, dajemy na patelnię i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Odkładamy do lodówki do stężenia.
                                                                      • Kroimy biszkopt na trzy części, nasączamy herbatą z amaretto. Pierwszą warstwę wykładamy kremem migdałowym, następnie kruszonką i na boki dajemy krem maślany. W drugiej warstwie robimy to samo ale zamiast chrupki dajemy mus porzeczkowy. Tynkujemy tort masą maślaną i ozdabiamy dowolnie dużą ilością owoców oraz papierem ryżowym wrzuconym na sekundę do gorącego oleju.
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości