Iwo Mnich: Tort z kremem pattisiere limonkowym, I kremem truskawkowo -limonkowym

Iwo Mnich: Tort z kremem pattisiere limonkowym, I kremem truskawkowo -limonkowym
Iwo Mnich: Tort z kremem pattisiere limonkowym, I kremem truskawkowo -limonkowym
  • Tort z kremem pattisiere limonkowym, I kremem truskawkowo -limonkowym
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 160 g mąki
  • 160 g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • Jajka wrzuć do miksera i włącz go na najwyższe obroty. Jak zacznie pojawiać się piana, dodaj cukier. Ubijaj aż masa będzie napowietrzona i dosyć gęsta. Zmniejsz na najmniejsze obroty i dodaj olej. Wyłącz mikser i dodawaj w porcjach mąkę i wymieszaj ręcznie. Rant wyłóż papierem do pieczenia, przelej na niego masę i piecz w 180*C przez 45 minut do suchego patyczka.
  • Krem pattissiere limonkowy:
  • 250 ml mleka
  • Skórka z jednej limonki
  • 10 g skrobii kukurydzianej
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 20 g masła
  • Żółtka ubij z cukrem aż będą puszyste.
  • W rondelku zagotuj mleko.
  • Przelej ¼ mleka do ubitych żółtek I wymieszaj. przelej masę jajeczna do rondelka z mlekiem. Cały czas mieszając gotuj aż powstanie krem o konsystencji budyniu. Limonkę sparz zalewając wrzątkiem. Osusz j zetrzyj z niej skórkę wprost do kremu. Dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do lodówki.
  • Krem truskawkowo-limonkowy:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g mascarpone
  • 50 g serka philadelfia
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g truskawek
  • Sok z 1 limonki
  • Trochę wody
  • Nabiał z 2 łyżkami cukru ubij w wysokim naczyniu na krem. Do garnuszka wrzuć truskawki, sok z limonki trochę wody i jedna łyżkę cukru. Mieszając od czasu do czasu czekaj aż truskawki się rozpadną. Konfiturę zblenduj i włóż do ostygnięcia do lodówki. Po ostygnięciu dodaj do kremu i ostrożnie wymieszaj.
  • Tynk:
  • 200 g masła
  • 200 g mleka skondensowanego
  • Masło ubij w mikserze na biała puszysta masę. Cały czas ubijając dolewaj małym strumieniem mleko skondensowane.
  • Biszkopt przekrój wzdłuż wyłóż na niego rękawem cukierniczym oba kremy. przykryj biszkoptem i wysmaruj całość tynkiem
  • Udekoruj owocami i np. Bezą. Zetrzyj zest z limonki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości