Iwo Mnich: Tort z kremem pattisiere limonkowym, I kremem truskawkowo -limonkowym

Iwo Mnich: Tort z kremem pattisiere limonkowym, I kremem truskawkowo -limonkowym
Iwo Mnich: Tort z kremem pattisiere limonkowym, I kremem truskawkowo -limonkowym
  • Tort z kremem pattisiere limonkowym, I kremem truskawkowo -limonkowym
    • Biszkopt:
      • 4 jajka
        • 160 g mąki
          • 160 g cukru
            • 4 łyżki oleju
              • Jajka wrzuć do miksera i włącz go na najwyższe obroty. Jak zacznie pojawiać się piana, dodaj cukier. Ubijaj aż masa będzie napowietrzona i dosyć gęsta. Zmniejsz na najmniejsze obroty i dodaj olej. Wyłącz mikser i dodawaj w porcjach mąkę i wymieszaj ręcznie. Rant wyłóż papierem do pieczenia, przelej na niego masę i piecz w 180*C przez 45 minut do suchego patyczka.
                • Krem pattissiere limonkowy:
                  • 250 ml mleka
                    • Skórka z jednej limonki
                      • 10 g skrobii kukurydzianej
                        • 3 żółtka
                          • 50 g cukru
                            • 20 g masła
                              • Żółtka ubij z cukrem aż będą puszyste.
                                • W rondelku zagotuj mleko.
                                  • Przelej ¼ mleka do ubitych żółtek I wymieszaj. przelej masę jajeczna do rondelka z mlekiem. Cały czas mieszając gotuj aż powstanie krem o konsystencji budyniu. Limonkę sparz zalewając wrzątkiem. Osusz j zetrzyj z niej skórkę wprost do kremu. Dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do lodówki.
                                    • Krem truskawkowo-limonkowy:
                                      • 200 ml śmietanki 30%
                                        • 50 g mascarpone
                                          • 50 g serka philadelfia
                                            • 3 łyżki cukru
                                              • 150 g truskawek
                                                • Sok z 1 limonki
                                                  • Trochę wody
                                                    • Nabiał z 2 łyżkami cukru ubij w wysokim naczyniu na krem. Do garnuszka wrzuć truskawki, sok z limonki trochę wody i jedna łyżkę cukru. Mieszając od czasu do czasu czekaj aż truskawki się rozpadną. Konfiturę zblenduj i włóż do ostygnięcia do lodówki. Po ostygnięciu dodaj do kremu i ostrożnie wymieszaj.
                                                      • Tynk:
                                                        • 200 g masła
                                                          • 200 g mleka skondensowanego
                                                            • Masło ubij w mikserze na biała puszysta masę. Cały czas ubijając dolewaj małym strumieniem mleko skondensowane.
                                                              • Biszkopt przekrój wzdłuż wyłóż na niego rękawem cukierniczym oba kremy. przykryj biszkoptem i wysmaruj całość tynkiem
                                                                • Udekoruj owocami i np. Bezą. Zetrzyj zest z limonki.
                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości