- Tort z kremem pattisiere limonkowym, I kremem truskawkowo -limonkowym
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 160 g mąki
- 160 g cukru
- 4 łyżki oleju
- Jajka wrzuć do miksera i włącz go na najwyższe obroty. Jak zacznie pojawiać się piana, dodaj cukier. Ubijaj aż masa będzie napowietrzona i dosyć gęsta. Zmniejsz na najmniejsze obroty i dodaj olej. Wyłącz mikser i dodawaj w porcjach mąkę i wymieszaj ręcznie. Rant wyłóż papierem do pieczenia, przelej na niego masę i piecz w 180*C przez 45 minut do suchego patyczka.
- Krem pattissiere limonkowy:
- 250 ml mleka
- Skórka z jednej limonki
- 10 g skrobii kukurydzianej
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 20 g masła
- Żółtka ubij z cukrem aż będą puszyste.
- W rondelku zagotuj mleko.
- Przelej ¼ mleka do ubitych żółtek I wymieszaj. przelej masę jajeczna do rondelka z mlekiem. Cały czas mieszając gotuj aż powstanie krem o konsystencji budyniu. Limonkę sparz zalewając wrzątkiem. Osusz j zetrzyj z niej skórkę wprost do kremu. Dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do lodówki.
- Krem truskawkowo-limonkowy:
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g mascarpone
- 50 g serka philadelfia
- 3 łyżki cukru
- 150 g truskawek
- Sok z 1 limonki
- Trochę wody
- Nabiał z 2 łyżkami cukru ubij w wysokim naczyniu na krem. Do garnuszka wrzuć truskawki, sok z limonki trochę wody i jedna łyżkę cukru. Mieszając od czasu do czasu czekaj aż truskawki się rozpadną. Konfiturę zblenduj i włóż do ostygnięcia do lodówki. Po ostygnięciu dodaj do kremu i ostrożnie wymieszaj.
- Tynk:
- 200 g masła
- 200 g mleka skondensowanego
- Masło ubij w mikserze na biała puszysta masę. Cały czas ubijając dolewaj małym strumieniem mleko skondensowane.
- Biszkopt przekrój wzdłuż wyłóż na niego rękawem cukierniczym oba kremy. przykryj biszkoptem i wysmaruj całość tynkiem
- Udekoruj owocami i np. Bezą. Zetrzyj zest z limonki.
podziel się: