- Czekoladowa infuzja
- Biszkopt
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- Pomarańczowy żelek
- 2 pomarańcze
- laska wanilii
- 0,5 łyżeczki świeżego startego imbiru 1,5 łyżki żelatyny
- 4-5 łyżek wody
- Krem pralinowy
- 70g masła
- szklanka orzechów (migdały, orzechy włoskie) szklanka cukru
- Szklanka śmietanki 36%
- Szczypta soli
- Polewa
- 100g czekolady mlecznej
- 60g czekolady gorzkiej
- 200g śmietanki 36%
- Mus czekoladowy
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 500g śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 250g mascarpone
- Tynk tortowy
- 400g masła
- 200g słodzone mleko skondensowanego
- 300g cukru pudru
- Tynk
- Masło ucieramy na białą puszystą masę w robocie kuchennym ok 10 min dodajemy powoli mleko skondensowane. Ucieramy. Po 5 minutach dodajemy cukier puder partiami. Ucieramy kolejne 5-10 min. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wsadzamy do lodówki.
- Krem pralinowy
- Masło roztapiamy na patelni ,dodajemy zmielone orzechy. Podsmażamy. Dodajemy cukier, śmietankę i sól. Redukujemy.
- Biszkopt
- Białka oddzielamy i ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka po kolei i miksujemy. Mąki z kakao przesiewamy i już ręcznie mieszamy z jajami. Przekładamy do formy wyłożonej na spodzie papierem. Pieczemy przez 7min w 210 stopniach, następnie przez 20 min w 185 stopniach. Chłodzimy.
- Pomarańczowy żelek
- Pomarańcze filetujemy i razem z sokiem podgrzewamy na patelni. Wanilię rozcinamy, wydłubujemy ziarenek i dodajemy do pomarańczy gotujemy. W międzyczasie żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Jak tak się stanie to żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia, nie wolno zagotować, i dolewamy do pomarańczy, dodajemy starty imbir. Dajemy do zamrażarki. Co 10-15 min mieszamy naszego żelka.
- Polewa
- Śmietankę podgrzewamy, nie gotujemy, i dolewamy do pokruszonej czekolady. Rozpuszczamy.
- Mus czekoladowy
- Śmietankę 200 g podgrzewamy, nie gotujemy, i dolewamy do pokruszonej czekolady. Rozpuszczamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Resztę Śmietanki ubijamy z cukrem pudrem. A do przestygniętej czekolady dodajemy mascarpone i mieszamy. Dodajemy ubitą
podziel się: