Antek Lis: Czekoladowa infuzja

Antek Lis: Czekoladowa infuzja
Antek Lis: Czekoladowa infuzja
  • Czekoladowa infuzja
    • Biszkopt
      • 5 jaj
        • 5 łyżek cukru
          • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej
            • 1,5 łyżki kakao
              • Pomarańczowy żelek
                • 2 pomarańcze
                  • laska wanilii
                    • 0,5 łyżeczki świeżego startego imbiru 1,5 łyżki żelatyny
                      • 4-5 łyżek wody
                        • Krem pralinowy
                          • 70g masła
                            • szklanka orzechów (migdały, orzechy włoskie) szklanka cukru
                              • Szklanka śmietanki 36%
                                • Szczypta soli
                                  • Polewa
                                    • 100g czekolady mlecznej
                                      • 60g czekolady gorzkiej
                                        •  200g śmietanki 36%
                                          • Mus czekoladowy
                                            • 100g czekolady mlecznej
                                              •  100g czekolady gorzkiej
                                                • 500g śmietanki 36%
                                                  • 2 łyżki cukru pudru
                                                    • 250g mascarpone
                                                      • Tynk tortowy
                                                        • 400g masła
                                                          • 200g słodzone mleko skondensowanego
                                                            •  300g cukru pudru
                                                              • Tynk
                                                                •  Masło ucieramy na białą puszystą masę w robocie kuchennym ok 10 min dodajemy powoli mleko skondensowane. Ucieramy. Po 5 minutach dodajemy cukier puder partiami. Ucieramy kolejne 5-10 min. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wsadzamy do lodówki.
                                                                  • Krem pralinowy
                                                                    • Masło roztapiamy na patelni ,dodajemy zmielone orzechy. Podsmażamy. Dodajemy cukier, śmietankę i sól. Redukujemy.
                                                                      • Biszkopt
                                                                        • Białka oddzielamy i ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka po kolei i miksujemy. Mąki z kakao przesiewamy i już ręcznie mieszamy z jajami. Przekładamy do formy wyłożonej na spodzie papierem. Pieczemy przez 7min w 210 stopniach, następnie przez 20 min w 185 stopniach. Chłodzimy.
                                                                          • Pomarańczowy żelek
                                                                            • Pomarańcze filetujemy i razem z sokiem podgrzewamy na patelni. Wanilię rozcinamy, wydłubujemy ziarenek i dodajemy do pomarańczy gotujemy. W międzyczasie żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Jak tak się stanie to żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia, nie wolno zagotować, i dolewamy do pomarańczy, dodajemy starty imbir. Dajemy do zamrażarki. Co 10-15 min mieszamy naszego żelka.
                                                                              • Polewa
                                                                                • Śmietankę podgrzewamy, nie gotujemy, i dolewamy do pokruszonej czekolady. Rozpuszczamy.
                                                                                  • Mus czekoladowy
                                                                                    • Śmietankę 200 g podgrzewamy, nie gotujemy, i dolewamy do pokruszonej czekolady. Rozpuszczamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Resztę Śmietanki ubijamy z cukrem pudrem. A do przestygniętej czekolady dodajemy mascarpone i mieszamy. Dodajemy ubitą
                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości