Przepis na pasztet z resztek Doroty Szelągowskiej i Michela Morana. Juror zdradził zaskakujący fakt ze swojego życia

GettyImages-507972268
Źródło: tvn
Przepis na pierogi z resztek z wielkanocnego odcinka specjalnego "MasterChef Nastolatki"
Przepis na pierogi z resztek z wielkanocnego odcinka specjalnego "MasterChef Nastolatki"
Czym barwić jajka na Wielkanoc? Dorota Szelągowska pokazuje najlepsze domowe sposoby
Czym barwić jajka na Wielkanoc? Dorota Szelągowska pokazuje najlepsze domowe sposoby
W specjalnym wielkanocnym odcinku "MasterChef Nastolatki" Dorota Szelągowska i Michel Moran pokazali, jak zrobić pasztet z resztek świątecznego stołu. W odcinku nie zabrakło też szczerych rozmów – Michel zdradził Dorocie zaskakujący wątek ze swojego życia. Dowiedz się, jak zrobić przepyszny pasztet i czego jeszcze nie wiedzieliśmy o jurorze programu.
Kluczowe fakty:
  • jak zrobić pasztet z resztek według przepisu z "MasterChef Nastolatki"
  • jakie składniki wybrać, by pasztet był soczysty i aromatyczny
  • jak wygląda proces przygotowania wielkanocnego pasztetu
  • jakie wyznanie o swojej przeszłości zdradził Miszel
  • dlaczego gotowanie z Dorotą było dla Michela wyjątkowe

Zobacz wideo z odcinka świątecznego "MasterChef Nastolatki"

Wielkanocny Magazyn Premium
Wielkanocny Magazyn Premium

Przepis na pasztet z resztek z wielkanocnego odcinka specjalnego "MasterChef Nastolatki"

W specjalnym, wielkanocnym odcinku "MasterChef Nastolatki" Dorota Szelągowska wraz z Michelem przygotowali pasztet idealny na poświąteczne dni. To przepis, który pozwala wykorzystać wszystkie resztki mięsa, jakie zostaną po świątecznym obiedzie. Dorota pokazała, jak łączyć pieczone i gotowane mięso, by uzyskać idealną, kremową konsystencję.

Ten pasztet świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, podawany z domowym chrzanem lub konfiturą z żurawiny. To doskonały sposób, by nic się nie zmarnowało po świętach, a przy okazji stworzyć coś naprawdę wyjątkowego!

Składniki:

  • 300 g pieczonego boczku 300 g gotowanego mięsa (np. z rosołu, szynki) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej odrobina masła do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy

Przygotowanie:

  • Pokrój boczek i gotowane mięso na drobne kawałki.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni na złoty kolor.
  • Mięso, cebulę i czosnek zmiel w maszynce do mięsa lub rozdrobnij w malakserze.
  • Do masy mięsnej dodaj jajka, śmietankę, majeranek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  • Przełóż masę do formy, wyrównaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45–50 minut.
  • Pasztet powinien być lekko zarumieniony z wierzchu i sprężysty w dotyku.
  • Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

Czytaj też: Czym się różni barszcz biały od żurku? Sprawdź przepisy na obie zupy, także w wersji wege!

"MasterChef Nastolatki". Michel gotuje z Dorotą. Jaki wątek z życia osobistego jej zdradził?

W trakcie wspólnego gotowania w "MasterChef Nastolatki" Michel i Dorota nie tylko kroili cebulę i boczek, ale także dzielili się osobistymi historiami.

Dla jurora gotowanie z Dorotą było rzadkim przeżyciem – jak sam przyznał, musiał czekać aż do Wielkanocy 2025 roku, żeby wspólnie stanąć z nią przy kuchennym blacie.

"Ja cię jeszcze na budowę zabiorę" – zażartowała Szelągowska, na co Michel odpowiedział z szerokim uśmiechem:

Michel Moran nieoczekiwanie przyznał, że zanim został kucharzem, pracował... jako murarz!

"A ty będziesz wtedy moją pomocnicą? No te kostki, wiesz, budowałem domy" – powiedział rozbawiony. Dorota była wyraźnie zaskoczona i z podziwem pytała, czy naprawdę umie stawiać ściany.

Czytaj też: Ekspresowy mazurek usłany różami. Idealny na wielkanocny stół. Wypróbuj przepis Rozkosznego

Wielkanocny Magazyn Premium
Wielkanocny Magazyn Premium
podziel się:

Pozostałe wiadomości