"Ugotowani 14". Kolorowy finał letniego wieczoru, czyli tarta z kremem mascarpone i świeżymi owocami Ani z Radomia

"Ugotowani 14". Kolorowy finał letniego wieczoru. Czyli tarta z kremem mascarpone i świeżymi owocami Ani z Radomia
"Ugotowani" - zwiastun 9. odcinka
Kolorowy finał letniego wieczoru, czyli tarta z kremem mascarpone i świeżymi owocami na maślanym spodzie, wykończona jadalnymi kwiatami to dzieło Ani z Radomia, która wystąpiła w 9. odcinku "Ugotowanych 14". Basia uznała ten deser za mistrzostwo, przyznając mu ocenę "10 na 10". Sprawdźcie, czy wam zasmakuje tak samo.
"Ugotowani 14". Kolorowy finał letniego wieczoru, czyli tarta z kremem mascarpone i świeżymi owocami Ani z Radomia
"Ugotowani 14". Kolorowy finał letniego wieczoru, czyli tarta z kremem mascarpone i świeżymi owocami Ani z Radomia

SPÓD TARTY — SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko

KREM MASCARPONE — SKŁADNIKI:

  • 30 g cukru pudru
  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone

DODATKI NA WIERZCH:

  • maliny, borówki, porzeczki
  • jadalne kwiaty, np. bratki

PRZYGOTOWANIE:

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier puder.
  • Miksujemy mieszadłem miksera planetarnego lub rozcieramy składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta. Wówczas dodajemy jajko i miksujemy lub krótko zagniatamy ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę.
  • Wkładamy do lodówki na około pół godziny. Formę na tartę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem.
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około 1/2 cm, o średnicy większej niż forma.
  • Placek przenosimy do formy i wykładamy nim spód oraz całe boki, starając się jak najmniej ugniatać ciasto palcami. Nożem odcinamy wystające ponad formę ciasto. Spód dziurkujemy widelcem.
  • Wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni.
  • Ciasto przykrywamy folią aluminiową (dno i boki), na spód wysypujemy obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15-20 minut lub na złoty kolor.
  • Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy.
  • Składniki na krem ubijamy przez 30 sek. na wysokich obrotach.
  • Krem wykładamy na upieczony spód, dodajemy sezonowe owoce, dekorujemy jadalnymi kwiatami.

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".