SPÓD TARTY — SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła (zimnego)
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
KREM MASCARPONE — SKŁADNIKI:
- 30 g cukru pudru
- 200 g śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
DODATKI NA WIERZCH:
- maliny, borówki, porzeczki
- jadalne kwiaty, np. bratki
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier puder.
- Miksujemy mieszadłem miksera planetarnego lub rozcieramy składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta. Wówczas dodajemy jajko i miksujemy lub krótko zagniatamy ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę.
- Wkładamy do lodówki na około pół godziny. Formę na tartę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około 1/2 cm, o średnicy większej niż forma.
- Placek przenosimy do formy i wykładamy nim spód oraz całe boki, starając się jak najmniej ugniatać ciasto palcami. Nożem odcinamy wystające ponad formę ciasto. Spód dziurkujemy widelcem.
- Wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni.
- Ciasto przykrywamy folią aluminiową (dno i boki), na spód wysypujemy obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15-20 minut lub na złoty kolor.
- Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy.
- Składniki na krem ubijamy przez 30 sek. na wysokich obrotach.
- Krem wykładamy na upieczony spód, dodajemy sezonowe owoce, dekorujemy jadalnymi kwiatami.
Bądź na bieżąco:
Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".