Składniki (4 porcje):
- 400 g sera typu feta (twardego, solankowego – najlepiej w dużym bloku)
- 4 duże pomidory
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 2 ząbki czarnego czosnku (lub zwykłego, pieczonego)
- 1 papryczka chili (lub ½ łyżeczki płatków chili)
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- garść świeżych ziół (bazylia, oregano, tymianek)
- rukola do podania
- chleb na zakwasie lub focaccia
Przygotowanie:
- Pomidory pokrój w plastry.
- W żaroodpornym naczyniu ułóż pomidory, ser, pomidory, masło, czosnek.
- Posyp świeżymi ziołami i pieprzem.
- Zapiekaj 20 minut w 190°C pod przykryciem.
- Następnie wlej rozbite wymieszane jaja lub bezpośrednio wbij je na wierzch i piecz jeszcze kilka minut bez przykrycia na termoobiegu, aż do ścięcia.
- Podawaj gorące, z rukolą i chrupiącym pieczywem.
Bądź na bieżąco:
Autorka/Autor: Natalia Hluzow