"Ugotowani 14". Złoty sen maharadży, czyli sernik z karmelizowanym mango Marty z Krakowa

"Ugotowani 14". Złoty sen maharadży, czyli sernik z karmelizowanym mango Marty z Krakowa
Ugotowani 14 - zwiastun 11. odcinka
W 11. odcinku "Ugotowanych 14" królowały serniki. Jeden z nich przyrządziła Marta, która - by jej deser wpisał się w indyjski klimat menu - dodała do niego kilka magicznych składników. Sprawdźcie, cóż to takiego!
"Ugotowani 14". Złoty sen maharadży, czyli sernik z karmelizowanym mango Marty z Krakowa
"Ugotowani 14". Złoty sen maharadży, czyli sernik z karmelizowanym mango Marty z Krakowa

Składniki:

  • 180 g ulubionych ciasteczek, najlepiej digestives albo owsiane
  • 3 łyżki masła 500 g tłustego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 1 ¼ szklanki (250 g) drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 1 ½ szklanki (400 ml) śmietany kremówki 36%
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 1 mango 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik z blachą do 200°C (góra–dół).
  • Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wystającym ok. 4–5 cm ponad formę.
  • Zblendowane ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem, przekładamy do tortownicy i mocno dociskamy.
  • Pieczemy 6 minut a następnie studzimy.
  • Zwiększamy temperaturę piekarnika do 220°C lub 240°C (zależy od mocy piekarnika).
  • Ser, jogurt i cukier miksujemy na gładko. Dodajemy po kolei jajka a następnie wlewamy śmietanę, sól i wanilię. 
  • Płynną masę masę wylewamy na wystudzony spód. Pieczemy około 30 minut, aż wierzch mocno się przyrumieni, a środek pozostanie luźny – stężeje podczas studzenia.
  • Sernik studzimy w temperaturze pokojowej następni wkładamy go na minimum 8 godzin do lodówki. 
  • Mango kroimy na plastry i podsmażamy na maśle dodając następnie cukier. Skarmelizowane mango podajemy z sernikiem.