Składniki:
- 180 g ulubionych ciasteczek, najlepiej digestives albo owsiane
- 3 łyżki masła 500 g tłustego twarogu
- 250 g mascarpone
- 1 ¼ szklanki (250 g) drobnego cukru
- 6 jajek
- 1 ½ szklanki (400 ml) śmietany kremówki 36%
- 1 płaska łyżeczka drobnej soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 1 mango
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik z blachą do 200°C (góra–dół).
- Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wystającym ok. 4–5 cm ponad formę.
- Zblendowane ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem, przekładamy do tortownicy i mocno dociskamy.
- Pieczemy 6 minut a następnie studzimy.
- Zwiększamy temperaturę piekarnika do 220°C lub 240°C (zależy od mocy piekarnika).
- Ser, jogurt i cukier miksujemy na gładko. Dodajemy po kolei jajka a następnie wlewamy śmietanę, sól i wanilię.
- Płynną masę masę wylewamy na wystudzony spód. Pieczemy około 30 minut, aż wierzch mocno się przyrumieni, a środek pozostanie luźny – stężeje podczas studzenia.
- Sernik studzimy w temperaturze pokojowej następni wkładamy go na minimum 8 godzin do lodówki.
- Mango kroimy na plastry i podsmażamy na maśle dodając następnie cukier. Skarmelizowane mango podajemy z sernikiem.
Bądź na bieżąco:
Autorka/Autor: Natalia Hluzow