"Ugotowani 14". Domek w leśnych okolicznościach, czyli sernik na herbatnikach Łukasza z Krakowa

"Ugotowani 14". Domek w leśnych okolicznościach, czyli sernik na herbatnikach Łukasza z Krakowa
Ugotowani 14 - zwiastun 11. odcinka
Lubicie domowe słodkości, ale nie macie talentu do pieczenia? Łukasz w 11. odcinku "Ugotowanych 14" przedstawił idealne rozwiązanie tego problemu! Na deser podał znany z dzieciństwa domek z serka i herbatników. Jedni nazywają go domkiem Baby Jagi, inni Chatką Puchatka, ale wszyscy są zgodni, że jest smaczny i ekstremalnie prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie, jak krok po kroku przyrządził go Łukasz.
"Ugotowani 14". Domek w leśnych okolicznościach, czyli sernik na herbatnikach Łukasza z Krakowa
"Ugotowani 14". Domek w leśnych okolicznościach, czyli sernik na herbatnikach Łukasza z Krakowa

Składniki (na keksówkę):

  • 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego (lub dobrego sernika z wiaderka)
  • 35 sztuk herbatników
  • 3 łyżki kakao
  • laska wanilii
  • 100 g cukru pudru lub miodu/ksylitolu
  • 2 garście rodzynek (mogą być namoczonych w herbacie lub rumie)
  • 2 garście orzechów laskowych lub pekan
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (70%)
  • maliny, borówki i mięta do podania

Przygotowanie:

  • Herbatniki połóż na folii aluminiowej trzech rzędach po 5 herbatników w prostokątną warstwę.
  • Twaróg utrzyj z cukrem lub miodem oraz wanilią.
  • Wyłóż 2/3 masy jako warstwę na herbatniki i nakryj ją drugą warstwą herbatników 
  • Odłóż 1/3 masy do naczynia a do reszty wsyp kakao. Rozmieszaj i rozsmaruj ją na herbatnikach po czym ułóż środkowy rząd herbatników.
  • Pozostałą masę wymieszaj z rodzynkami i przykryj nią rząd herbatników.
  • Wetknij w ostatnią porcję masy orzechy laskowe w rzędzie, tak by każda część ciasta zawierała przynajmniej jednego orzecha.
  • Chwyć przez folię zewnętrzne rzędy herbatników i złóż je tak by powstał trójkąt.
  • Odstaw do lodówki by związało, a herbatniki by przesiąkły serem.
  • Po 30 minutach oblej rozgrzaną czekoladą i odstaw do schłodzenia do lodówki.
  • Podawaj w plastrach w kształcie trójkątów z owocami i listkami mięty.