Składniki (na keksówkę):
- 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego (lub dobrego sernika z wiaderka)
- 35 sztuk herbatników
- 3 łyżki kakao
- laska wanilii
- 100 g cukru pudru lub miodu/ksylitolu
- 2 garście rodzynek (mogą być namoczonych w herbacie lub rumie)
- 2 garście orzechów laskowych lub pekan
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (70%)
- maliny, borówki i mięta do podania
Przygotowanie:
- Herbatniki połóż na folii aluminiowej trzech rzędach po 5 herbatników w prostokątną warstwę.
- Twaróg utrzyj z cukrem lub miodem oraz wanilią.
- Wyłóż 2/3 masy jako warstwę na herbatniki i nakryj ją drugą warstwą herbatników
- Odłóż 1/3 masy do naczynia a do reszty wsyp kakao. Rozmieszaj i rozsmaruj ją na herbatnikach po czym ułóż środkowy rząd herbatników.
- Pozostałą masę wymieszaj z rodzynkami i przykryj nią rząd herbatników.
- Wetknij w ostatnią porcję masy orzechy laskowe w rzędzie, tak by każda część ciasta zawierała przynajmniej jednego orzecha.
- Chwyć przez folię zewnętrzne rzędy herbatników i złóż je tak by powstał trójkąt.
- Odstaw do lodówki by związało, a herbatniki by przesiąkły serem.
- Po 30 minutach oblej rozgrzaną czekoladą i odstaw do schłodzenia do lodówki.
- Podawaj w plastrach w kształcie trójkątów z owocami i listkami mięty.
Bądź na bieżąco:
Autorka/Autor: Natalia Hluzow