"Ugotowani 14". Coś na słodko bez wyrzutów sumienia, czyli sernik kokosowy na zimno Justyny z Kielc 

"Ugotowani 14". Coś na słodko bez wyrzutów sumienia, czyli sernik kokosowy na zimno Justyny z Kielc 
Ugotowani 14 - zwiastun 10. odcinka
Jak pokazał 10. odcinek "Ugotowanych", deser "bez wyrzutów sumienia" dla każdego znaczy coś innego. Justynie, która go przyrządziła, zależało na tym, by był jak najzdrowszy i jak najmniej kaloryczny. Jeśli też lubicie fit desery, koniecznie sprawdźcie przepis poniżej.
"Ugotowani 14". Coś na słodko bez wyrzutów sumienia, czyli sernik kokosowy na zimno Justyny z Kielc 
"Ugotowani 14". Coś na słodko bez wyrzutów sumienia, czyli sernik kokosowy na zimno Justyny z Kielc 

SPÓD - SKŁADNIKI:

  • 100 g kakaowych ciastek owsianych 
  •  40 g masła (roztopionego) 

MASA KOKOSOWA - SKŁADNIKI:

  • 250 g serka mascarpone 
  •  200 g serka homogenizowanego o smaku białej czekolady 
  •  150 g jogurtu kokosowego 
  •  150 g jogurtu greckiego 
  •  2 łyżki wiórków kokosowych 
  •  7 g żelatyny (ok. 3 łyżeczki) + 2–3 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia 
  •  (opcjonalnie: 1–2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika, jeśli lubisz słodsze ciasta) 

PRZYGOTOWANIE:

  • Spód: 
    • Ciasteczka rozdrobnij w malakserze lub pokrusz bardzo drobno. 
    • Dodaj roztopione masło, wymieszaj i wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
    • Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy (ok. 15–20 minut). 
  • Masa serowa: 
    •  W dużej misce zmiksuj mascarpone, serek homogenizowany, jogurt kokosowy i jogurt grecki. 
    • Dodaj wiórki kokosowe. 
    • Żelatynę zalej gorącą wodą, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia (nie gotuj!). Odstaw na chwilę. 
    • Do żelatyny dodaj 1–2 łyżki masy serowej, wymieszaj, a następnie wlej do reszty masy i zmiksuj dokładnie. 
  • Składanie i chłodzenie: 
    •  Wylej masę na schłodzony spód. 
    • Wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aż stężeje. 
  • Dekoracja (opcjonalnie): 
    • Posyp wiórkami kokosowymi, startą białą czekoladą lub plasterkami kokosa tuż przed podaniem lub owocami. 

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".