"Ugotowani 14". Skarb słodkiego alchemika, czyli sakiewki z ciasta francuskiego z owocami  Emila z Warszawy 

"Ugotowani 14". Skarb słodkiego alchemika, czyli sakiewki z ciasta francuskiego z owocami  Emila z Warszawy 
Ugotowani 14, odcinek 12 - zwiastun
Deser Emila w 12. odcinku "Ugotowanych 14" połączył gości zgromadzonych przy jego stole. A wszystko dlatego, że gospodarz zdecydował się podać uczestnikom ciasteczka z różnymi nadzieniami. Chcąc spróbować wszystkich, bohaterowie odcinka zaczęli podjadać sobie nawzajem z talerzy i wymieniać się jedzeniem. Na koniec czekała na nich słodka niespodzianka...
"Ugotowani 14". Skarb słodkiego alchemika, czyli sakiewki z ciasta francuskiego z owocami  Emila z Warszawy 
"Ugotowani 14". Skarb słodkiego alchemika, czyli sakiewki z ciasta francuskiego z owocami  Emila z Warszawy 

SKŁADNIKI (na ok. 6 sztuk):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (schłodzone, nie mrożone – będzie łatwiej zawijać)
  • ok. 200 g owoców – świeżych lub mrożonych (np. borówki, maliny, truskawki, jabłka w kostkę, brzoskwinie)
  • 2–3 łyżki cukru lub miodu (do smaku)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (szczególnie przy soczystych owocach, żeby farsz nie wyciekał)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania)
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  • 1. Przygotuj owoce - umyj, osusz, pokrój większe na kawałki. Jeśli są mrożone – lekko rozmroź i odsącz.
  • 2. Wymieszaj owoce z cukrem/miodem, mąką ziemniaczaną i przyprawami.
  • 3. Ciasto pokrój na kwadraty ok. 10×10 cm.
  • 4. Nakładaj nadzienie - na środek każdego kwadratu połóż łyżkę owoców.
  • 5. Złóż rogi ciasta do środka, formując „sakiewkę” (można lekko skręcić w supeł lub ścisnąć palcami).
  • 6. Posmaruj wierzch żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, żeby były złociste.
  • 7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra–dół) przez ok. 15–20 minut, aż sakiewki będą rumiane i chrupiące.
  • 8. Tajemniczy składnik ( jedna kostka czekolady do każdej sakiewki)