"Ugotowani 14". Kaczka w zielonym objęciu z puszystym śliwkowym pocałunkiem Moniki z Warszawy

"Ugotowani 14". Kaczka w zielonym objęciu z puszystym śliwkowym pocałunkiem, czyli pierś z kaczki z kluskami sałatką ze szpinaku i śliwkami Moniki z Warszawy
Ugotowani 14, odcinek 12 - zwiastun
Danie główne w wykonaniu Moniki w 12. odcinku "Ugotowanych 14" zrobiło wrażenie na wszystkich gościach. Uczestniczka podała pierś z kaczki w towarzystwie klusek ziemniaczanych, sałatki ze szpinaku i karmelizowanych śliwek. Przepis na tę potrawę znajdziecie poniżej.
"Ugotowani 14". Kaczka w zielonym objęciu z puszystym śliwkowym pocałunkiem, czyli pierś z kaczki z kluskami sałatką ze szpinaku i śliwkami Moniki z Warszawy
"Ugotowani 14". Kaczka w zielonym objęciu z puszystym śliwkowym pocałunkiem, czyli pierś z kaczki z kluskami sałatką ze szpinaku i śliwkami Moniki z Warszawy

SKŁADNIKI:

  • Pierś z kaczki:
    • 4 piersi z kaczki ze skórą (po ok. 180–200 g)
    • sól morska, świeżo mielony pieprz
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu (opcjonalnie)
    • do marynaty: sos sojowy, rozmaryn, majeranek
  • Kluski ziemniaczane:
    • 1 kg ziemniaków mączystych (typ B)
    • ok. 200 g mąki ziemniaczanej
    • 1 jajko
    • sól
  • Sałatka:
    • 150 g baby szpinaku
    • 100 g pomidorków koktajlowych
    • 50 g suszonej żurawiny
    • 2 łyżki olej rzepakowy
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • sól, pieprz
    • oliwa
  • Karmelizowane śliwki:
    • 300 g śliwek (połówki, bez pestek)
    • 2 łyżki cukru trzcinowego
    • 20 g masła
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 50 ml czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)

PRZYGOTOWANIE:

  • Pierś z kaczki:
    • 1. Przygotowanie mięsa: Marynuj kaczkę, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie ziołami.
    • 2. Grillowanie: Rozgrzej grill elektryczny. Połóż piersi skórą do dołu i grilluj w sumie 7 minut (w połowie obróć na drugą stronę).
    • 3. Odpoczynek: Zdejmij z grilla, owiń luźno w folię aluminiową i odstaw na 7 minut – mięso „dojdzie” i zachowa soki.
    • 4. Krojenie: Pokrój w plastry tuż przed podaniem.
  • Kluski ziemniaczane:
    • 1. Obierz ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odparuj.
    • 2. Przeciśnij przez praskę, wyrównaj powierzchnię w misce, podziel na 4 części.
    • 3. Jedną część wyjmij, wsyp w to miejsce mąkę ziemniaczaną, dodaj jajko i wyjętą część ziemniaków.
    • 4. Zagnieć gładkie ciasto, uformuj wałeczki, pokrój na kawałki, lekko spłaszcz i zrób wgłębienie.
    • 5. Wrzucaj do wrzątku, gotuj do wypłynięcia + 1 minutę
  • Sałatka:
    • 1. Baby szpinak opłucz i osusz.
    • 2. Pomidorki przekrój na pół.
    • 3. W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
    • 4. Dodaj szpinak, pomidorki i żurawinę, wymieszaj delikatnie tuż przed podaniem.
  • Karmelizowane śliwki:
    • 1. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, mieszaj aż lekko zbrązowieje.
    • 2. Dodaj śliwki przeciętą stroną do dołu, smaż 1–2 min.
    • 3. Wlej ocet balsamiczny i wino, duś 3–4 min, aż sos zgęstnieje i nabierze połysku.

PODANIE:

  • Na talerzu ułóż plastry kaczki, obok kluski ziemniaczane.
  • Dodaj porcję sałatki i karmelizowane śliwki z sosem.
  • Możesz delikatnie polać kaczkę sosem ze śliwek dla dodatkowego aromatu.