SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250 g ciasta kataifi (dostępne w sklepach orientalnych)
- 100 g masła 82% tłuszczu (roztopionego)
- NADZIENIE:
- 150 g sera halloumi 150 g sera mozzarella twarda
- (należy użyć pół na pół; można wybierać lokalne sery w tym typie, ale halloumi i mozzarella z marketu również sprawdzą się znakomicie)
- SYROP CUKROWY:
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 120 ml wody (½ szklanki)
- ½-1 łyżeczki soku z cytryny
- LODY PISTACJOWE:
- 200 ml śmietany kremówki 30–36%
- 200 ml mleka 3,2%
- 3 żółtka
- 70 g cukru (⅓ szklanki)
- 100 g pistacji niesolonych, obranych (ok. ½ szklanki)
- ½ łyżeczki soku z cytryny (dla delikatnego balansu smaku)
- opcjonalnie miksowane liście szpinaku, dla koloru
- DEKORACJA:
- 50 g pistacji niesolonych, drobno posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
- 1. Syrop cukrowy
- Do garnka należy wsypać cukier i wlać wodę. Należy gotować na średnim ogniu przez 5–7 minut, cały czas mieszając, aż syrop zgęstnieje.
- Na końcu należy dodać ½-1 łyżeczki soku z cytryny i odstawić do ostudzenia (syrop podajemy w temperaturze pokojowej).
- 2. Nadzienie
- Sery należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić.
- Należy wymieszać halloumi i mozzarellę w proporcji pół na pół.
- 3. Ciasto
- Ciasto kataifi należy drobno posiekać nożem, aby nitki były krótsze i łatwiejsze do układania. Można użyć miksera do posiekania, ale wcześniej należy porozdzierać Kataifi na mniejsze kawałki.
- Ciasto przełożyć do dużego naczynia i zalać roztopionym masłem.
- Należy dokładnie wymieszać, aż całe ciasto równomiernie się nasączy masłem.
- Połowę ciasta przełożyć do formy wysmarowanej masłem (okrągła, średnica ok. 26 cm), docisnąć równą warstwę.
- Na ciasto należy wyłożyć równomiernie nadzienie serowe.
- Na wierzch należy rozłożyć drugą połowę ciasta, ponownie dokładnie dociskając.
- Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–40 minut, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący.
- 4. Lody pistacjowe
- Pistacje należy zblendować na drobną pastę lub proszek.
- W garnku podgrzać mleko ze śmietaną, aż będzie gorące (nie gotować).
- W osobnej misce również należy utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Należy wlewać cienką strużką gorące mleko ze śmietaną do masy żółtkowej, cały czas mieszając. Całość należy przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje (nie dopuścić do wrzenia).
- Pistacje rozdrobnić w mikserze.
- Należy dodać pistacje i ½ łyżeczki soku z cytryny, wymieszać.
- Gotową masę należy wystudzić, przelać do pojemnika/ słoika i wstawić do zamrażarki. Co 30 minut przez pierwsze 3 godziny należy masę miksować lub mieszać widelcem, aby nie powstały kryształki lodu.
PODANIE:
- Kunafę wyjąć z piekarnika i odstawić na 2–3 minuty.
- Ciasto pokroić na trójkątne kawałki.
- Na każdy talerz nałożyć porcję kunafy.
- Obok gałkę domowych lodów pistacjowych.
- Całość posypać pistacjami.
- Kunafę należy polać syropem cukrowym – wedle uznania, lub podać syrop w dzbanku, aby każdy gość sam zdecydował o stopniu słodkości.
- Deser powinien być podawany na ciepło (kunafa) z zimnymi lodami i syropem w temperaturze pokojowej.
Bądź na bieżąco:
Autorka/Autor: Natalia Hluzow