"Ugotowani 14". Zjednoczone Emiraty Kieleckie, czyli kunafa z domowymi lodami pistacjowymi Elwiry z Kielc 

"Ugotowani 14". Zjednoczone Emiraty Kieleckie, czyli kunafa z domowymi lodami pistacjowymi Elwiry z Kielc 
Ugotowani 14 - zwiastun 10. odcinka
Deser w wykonaniu Elwiry w 10. odcinku "Ugotowanych 14" był czystą definicją "gulity pleasure". Ciasto pszenne z ogromnymi ilościami masła i cukru, podlane cukrem... Zachwyciło jej gościnie. Uczestniczki chwaliły unikalne połączenie słodyczy ze słonością serka halloumi i pistacji. Jeśli nie straszne wam żadne ilości kalorii, koniecznie spróbujcie tego deseru w domu!
"Ugotowani 14". Zjednoczone Emiraty Kieleckie, czyli kunafa z domowymi lodami pistacjowymi Elwiry z Kielc 
"Ugotowani 14". Zjednoczone Emiraty Kieleckie, czyli kunafa z domowymi lodami pistacjowymi Elwiry z Kielc 

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
    • 250 g ciasta kataifi (dostępne w sklepach orientalnych)  
    • 100 g masła 82% tłuszczu (roztopionego) 
  • NADZIENIE:
    • 150 g sera halloumi  150 g sera mozzarella twarda   
    • (należy użyć pół na pół; można wybierać lokalne sery w tym typie, ale halloumi i mozzarella z marketu również sprawdzą się znakomicie) 
  • SYROP CUKROWY:
    • 200 g cukru (1 szklanka) 
    • 120 ml wody (½ szklanki) 
    • ½-1 łyżeczki soku z cytryny
  • LODY PISTACJOWE:
    • 200 ml śmietany kremówki 30–36% 
    • 200 ml mleka 3,2% 
    • 3 żółtka 
    • 70 g cukru (⅓ szklanki) 
    • 100 g pistacji niesolonych, obranych (ok. ½ szklanki) 
    • ½ łyżeczki soku z cytryny (dla delikatnego balansu smaku) 
    • opcjonalnie miksowane liście szpinaku, dla koloru 
  • DEKORACJA:
    • 50 g pistacji niesolonych, drobno posiekanych

PRZYGOTOWANIE: 

  • 1. Syrop cukrowy 
    • Do garnka należy wsypać cukier i wlać wodę.    Należy gotować na średnim ogniu przez 5–7 minut, cały czas mieszając, aż syrop zgęstnieje. 
    • Na końcu należy dodać ½-1 łyżeczki soku z cytryny i odstawić do ostudzenia (syrop podajemy w temperaturze pokojowej). 
  • 2. Nadzienie 
    • Sery należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić. 
    • Należy wymieszać halloumi i mozzarellę w proporcji pół na pół. 
  • 3. Ciasto 
    • Ciasto kataifi należy drobno posiekać nożem, aby nitki były krótsze i łatwiejsze do układania. Można użyć miksera do posiekania, ale wcześniej należy porozdzierać Kataifi na mniejsze kawałki.    
    • Ciasto przełożyć do dużego naczynia i zalać roztopionym masłem. 
    • Należy dokładnie wymieszać, aż całe ciasto równomiernie się nasączy masłem. 
    • Połowę ciasta przełożyć do formy wysmarowanej masłem (okrągła, średnica ok. 26 cm), docisnąć równą warstwę. 
    • Na ciasto należy wyłożyć równomiernie nadzienie serowe. 
    • Na wierzch należy rozłożyć drugą połowę ciasta, ponownie dokładnie dociskając. 
    • Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–40 minut, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący. 
  • 4. Lody pistacjowe 
    • Pistacje należy zblendować na drobną pastę lub proszek. 
    • W garnku podgrzać mleko ze śmietaną, aż będzie gorące (nie gotować). 
    • W osobnej misce również należy utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. 
    • Należy wlewać cienką strużką gorące mleko ze śmietaną do masy żółtkowej, cały czas mieszając.    Całość należy przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje (nie dopuścić do wrzenia). 
    • Pistacje rozdrobnić w mikserze.  
    • Należy dodać pistacje i ½ łyżeczki soku z cytryny, wymieszać. 
    • Gotową masę należy wystudzić, przelać do pojemnika/ słoika i wstawić do zamrażarki. Co 30 minut przez pierwsze 3 godziny należy masę miksować lub mieszać widelcem, aby nie powstały kryształki lodu.  

 PODANIE: 

  • Kunafę wyjąć z piekarnika i odstawić na 2–3 minuty. 
  • Ciasto pokroić na trójkątne kawałki.   
  • Na każdy talerz nałożyć porcję kunafy. 
  • Obok gałkę domowych lodów pistacjowych. 
  • Całość posypać pistacjami. 
  • Kunafę należy polać syropem cukrowym – wedle uznania, lub podać syrop w dzbanku, aby każdy gość sam zdecydował o stopniu słodkości. 
  • Deser powinien być podawany na ciepło (kunafa) z zimnymi lodami i syropem w temperaturze pokojowej.