SKŁADNIKI:
- Dynia – 1 szt
- Pasta harissa – 2 łyżeczki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- Ser feta – opakowanie
- Krewetki – kilka sztuk
-
Marynata do krewetek - składniki:
- Skórka z limonki
- Sok z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli
- sól i oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię obieramy ze skóry kroimy w półksiężyce (mniejsze kawałki).
- Mieszamy dwie łyżeczki pasty harissa z dwoma łyżeczkami koncentratu pomidorowego i taką mieszkanką smarujemy kawałki dyni pędzelkiem.
- Wstawiamy dynię na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) na około 10 min.
- Wyjmujemy dynie z piekarnika, posypujemy serem feta i wkładamy ponownie do piekarnika na około 5 min.
- Krewetki marynujemy 30min.
- Rozgrzewamy patelnię i dodajemy krewetk. Po około 4 min (jak zobaczymy, że się ścięły na biało, wyjmujemy).
- Zapieczoną dynię układamy na talerzu i dodajemy na górę kilka krewetek.
Bądź na bieżąco:
Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".
Autorka/Autor: Natalia Hluzow