"Ugotowani 14". Jesienny duet na Pacyfiku, czyli krewetka na dyni Emilii z Kielc 

"Ugotowani 14" - Jesienny duet na Pacyfiku, czyli krewetka na dyni Emilii z Kielc
Ugotowani 14 - zwiastun 10. odcinka
Krewetka podana na pieczonej dyni, którą Emilia zaserwowała w 10. odcinku "Ugotowanych", to idealny przysmak na październikowy wieczór. Sprawdźcie, jak przygotować go w domu.
"Ugotowani 14" - Jesienny duet na Pacyfiku, czyli krewetka na dyni Emilii z Kielc
"Ugotowani 14" - Jesienny duet na Pacyfiku, czyli krewetka na dyni Emilii z Kielc

SKŁADNIKI:

  • Dynia – 1 szt 
  • Pasta harissa – 2 łyżeczki 
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki 
  • Ser feta – opakowanie 
  • Krewetki – kilka sztuk 
  • Marynata do krewetek - składniki: 
    • Skórka z limonki 
    • Sok z limonki 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 1 papryczka chilli 
    • sól i oliwa z oliwek 

PRZYGOTOWANIE:

  • Dynię obieramy ze skóry kroimy w półksiężyce (mniejsze kawałki). 
  • Mieszamy dwie łyżeczki pasty harissa z dwoma łyżeczkami koncentratu pomidorowego i taką mieszkanką smarujemy kawałki dyni pędzelkiem. 
  • Wstawiamy dynię na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) na około 10 min. 
  • ⁠Wyjmujemy dynie z piekarnika, posypujemy serem feta i wkładamy ponownie do piekarnika na około 5 min. 
  • ⁠Krewetki marynujemy 30min.  
  • ⁠Rozgrzewamy patelnię i dodajemy krewetk. Po około 4 min (jak zobaczymy, że się ścięły na biało, wyjmujemy).
  • Zapieczoną dynię układamy na talerzu i dodajemy na górę kilka krewetek. 

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".