"Ugotowani 14". Słodka dynia Sahina z Krakowa

"Ugotowani 14". Słodka dynia Sahina z Krakowa
Ugotowani 14 - zwiastun 11. odcinka
Dynia to królowa jesiennych dań. Ten pyszny i odżywczy owoc można przygotować na tysiące sposobów - w formie placków, w zupie krem, w ciastach i ciasteczkach czy jako dodatek do mięs lub ryb. Sahin w 11. odcinku 14. edycji "Ugotowanych" postanowił podać go jako samodzielny deser, czym zachwycił swoich gości. Jak go przyrządził? Sprawdźcie przepis!
"Ugotowani 14". Słodka dynia Sahina z Krakowa
"Ugotowani 14". Słodka dynia Sahina z Krakowa

Składniki:  

  • 1 dynia  
  • 1 cukinia 
  • cukier 
  • tahini 
  • orzechy włoskie 

Przygotowanie: 

  • Pokrój dynię i usuń pestki. 
  • Obierz i pokrój cukinię. 
  • Ułóż je na płaskiej blasze, posyp cukrem i przykryj. 
  • Pozostaw na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc).
  • Gdy cukier osiągnie konsystencję syropu, piecz je w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 45 minut. 
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. 
  • Aby podać, polej tahini i posyp małymi kawałkami orzechów włoskich.