SKŁADNIKI (4 porcje):
- 3 średnie cukinie (ok. 700–800 g)
- 3 ogórki gruntowe (opcjonalnie, dodają świeżości)
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka dymka lub kawałek pora
- 500 g jogurtu greckiego / naturalnego gęstego + 200 g kefiru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki posiekanego koperku i mięty, bazylia
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- ser feta grecka ½
- oliwa z płatkami chilli i oliwa truflowa - 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
- 1. Przygotuj cukinię – umyj, odetnij końcówki, młodej nie trzeba obierać. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- 2. Podsmaż delikatnie na oliwie cukinię z drobno posiekaną cebulką, czosnkiem, 2 łyżkami masła. Chodzi tylko o to, żeby zmiękła (ok. 5 minut). Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Część odstaw, dodaj do potrawy.
- 3. Zmiksuj w blenderze: przestudzoną cukinię, obrane ogórki, jogurt i sok z cytryny. Miksuj, aż powstanie gładki, aksamitny krem.
- 4. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem (lub miętą).
- 5. Schłodź w lodówce przez minimum 1 godzinę – wtedy smaki się połączą i chłodnik będzie naprawdę orzeźwiający.
- 6. Podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach, udekorowany świeżym koperkiem, serem feta i oliwą z płatkami chilli, oliwą truflową.
Bądź na bieżąco:
Autorka/Autor: Natalia Hluzow