"Ugotowani 14". Chłodny dotyk, czyli chłodnik z cukinii Moniki z Warsawy

"Ugotowani 14". Chłodny dotyk, czyli chłodnik z cukinii Moniki z Warsawy
Ugotowani 14, odcinek 12 - zwiastun
Monika w 12. odcinku "Ugotowanych 14" postanowiła otworzyć swoją kolację chłodnikiem. By nie popaść w banał, tę słynną zupę przygotowała na bazie cukinii. Sprawdźcie w domu, czy taka wersja tej potrawy zasmakuje również Wam.
"Ugotowani 14". Chłodny dotyk, czyli chłodnik z cukinii Moniki z Warsawy
"Ugotowani 14". Chłodny dotyk, czyli chłodnik z cukinii Moniki z Warsawy

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 3 średnie cukinie (ok. 700–800 g)  
  • 3 ogórki gruntowe (opcjonalnie, dodają świeżości)  
  • 4 ząbki czosnku  
  • 1 mała cebulka dymka lub kawałek pora 
  •  500 g jogurtu greckiego / naturalnego gęstego + 200 g kefiru  
  • 4 łyżki oliwy z oliwek  
  • sok z ½ cytryny  
  • 3 łyżki posiekanego koperku i mięty, bazylia  
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku  
  • ser feta grecka ½  
  • oliwa z płatkami chilli i oliwa truflowa - 3 łyżki 

PRZYGOTOWANIE:

  • 1. Przygotuj cukinię – umyj, odetnij końcówki, młodej nie trzeba obierać. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  
  • 2. Podsmaż delikatnie na oliwie cukinię z drobno posiekaną cebulką, czosnkiem, 2 łyżkami masła. Chodzi tylko o to, żeby zmiękła (ok. 5 minut). Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Część odstaw, dodaj do potrawy.  
  • 3. Zmiksuj w blenderze: przestudzoną cukinię, obrane ogórki, jogurt i sok z cytryny. Miksuj, aż powstanie gładki, aksamitny krem.  
  • 4. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem (lub miętą).  
  • 5. Schłodź w lodówce przez minimum 1 godzinę – wtedy smaki się połączą i chłodnik będzie naprawdę orzeźwiający.  
  • 6. Podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach, udekorowany świeżym koperkiem, serem feta i oliwą z płatkami chilli, oliwą truflową.