"Ugotowani 14". Prawie suchy chleb, czyli pieczywo własnego wypieku z dodatkami Marcina z Warszawy

"Ugotowani 14". Prawie suchy chleb, czyli chleb własnego wypieku z dodatkami Marcina z Warszawy
Ugotowani 14, odcinek 12 - zwiastun
W 12. odcinku "Ugotowanych 14" Marcin postanowił zaskoczyć towarzystwo podczas swojej kolacji i w ramach deseru podał... chleb. Na szczęście nazwa tego dania była zwodnicza i wypiek nie był suchy, lecz okraszony wieloma słodkimi dodatkami. Podobnie jak chleb, były one od podstaw przygotowane przez Marcina. Jeśli szukacie przepisu na świetne pieczywo, masło orzechowe i konfitury, znajdziecie go poniżej.
"Ugotowani 14". Prawie suchy chleb, czyli chleb własnego wypieku z dodatkami Marcina z Warszawy
"Ugotowani 14". Prawie suchy chleb, czyli chleb własnego wypieku z dodatkami Marcina z Warszawy

SKŁADNIKI:

  • Chleb:
    • mąka żytnia razowa 150g
    • mąka żytnia chlebowa 200g
    • mąka pszenna uniwersalna 100g
    • sól morska 18g
    • miód pszczeli 1 łyżka
    • zakwas 50g
    • woda 450ml
    • słonecznik/żurawina
  • Masło orzechowe:
    • 200g fistaszków
    • 00g migdałów
    • 100g nerkowców
    • sól (1-2 łyżeczki)
    • miód - 1 łyżka tolej rzepakowy +- 200g
  • Dżem:
    • 250g owoców
    • 100-150g cukru
    • sól do smaku
    • woda - cytryna

PRZYGOTOWANIE:

  • Chleb:
    • Połowę mąki, zakwas i 250 g wody mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia (+- 10 godz).
    • Dodajemy pozostałe składniki, odstawiamy do wyrośnięcia (+- 8 godz).
    • Pieczemy w nagrzanym żeliwnym naczyniu, obsypanym mąką, na 210 C - 35 min pod przykryciem, 35-40 bez (do 90+ C w środku)
  • Domowe masło orzechowe:
    • Orzechy pieczemy w 180 C do osiągnięcia efektu “spocenia”.
    • Blendujemy w kielichowym, dodając pozostałe składniki.
    • Rozprowadzamy olejem na pożądaną konsystencję.
  • Domowy dżem:
    • Owoce macerujemy cukrem (20 min).
    • Rozcieramy z cukrem i ewentualnie wodą (blenderem).
    • Redukujemy na wolnym ogniu do pożądanej konsystencji.