SKŁADNIKI:
- Chleb:
- mąka żytnia razowa 150g
- mąka żytnia chlebowa 200g
- mąka pszenna uniwersalna 100g
- sól morska 18g
- miód pszczeli 1 łyżka
- zakwas 50g
- woda 450ml
- słonecznik/żurawina
- Masło orzechowe:
- 200g fistaszków
- 00g migdałów
- 100g nerkowców
- sól (1-2 łyżeczki)
- miód - 1 łyżka tolej rzepakowy +- 200g
- Dżem:
- 250g owoców
- 100-150g cukru
- sól do smaku
- woda - cytryna
PRZYGOTOWANIE:
- Chleb:
- Połowę mąki, zakwas i 250 g wody mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia (+- 10 godz).
- Dodajemy pozostałe składniki, odstawiamy do wyrośnięcia (+- 8 godz).
- Pieczemy w nagrzanym żeliwnym naczyniu, obsypanym mąką, na 210 C - 35 min pod przykryciem, 35-40 bez (do 90+ C w środku)
- Domowe masło orzechowe:
- Orzechy pieczemy w 180 C do osiągnięcia efektu “spocenia”.
- Blendujemy w kielichowym, dodając pozostałe składniki.
- Rozprowadzamy olejem na pożądaną konsystencję.
- Domowy dżem:
- Owoce macerujemy cukrem (20 min).
- Rozcieramy z cukrem i ewentualnie wodą (blenderem).
- Redukujemy na wolnym ogniu do pożądanej konsystencji.
Bądź na bieżąco:
Autorka/Autor: Natalia Hluzow