SKŁADNIKI:
- Świeży łosoś
- Sok z 6 limonek (ok. 200 ml)
- Sok z 1 dużej pomarańczy (dla słodyczy)
- 1 mała czerwona chili lub papryczka jalapeño (opcjonalnie bez pestek)
- 1 ząbek czosnku (drobno starty)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1/2 czerwonej cebuli (drobno pokrojona lub użyta do aromatyzowania soku)
- Łyżka sosu teryaki
DODATKI:
- 1 dojrzałe mango (w kostkę)
- 1/2 czerwonej papryki (drobną kostką)
- 1 ogórek gruntowy lub 1/2 długiego (wydrążony ze środka, pokrojony)
- 1 awokado (dodane tuż przed podaniem)
- 1 mała czerwona cebula (w cienkie piórka, zamarynowana wcześniej w soku z cytryny)
- Kolendra świeża lub pietruszka – 1 pęczek
- Mięta – opcjonalnie kilka listków
- Oliwa z oliwek – kilka łyżek do wykończenia
- Sól, pieprz do smaku
- Do podania: Plastry limonki lub liście do dekoracji, cienkie plasterki rzodkiewki, szczypiorek (dla koloru i chrupkości)
PRZYGOTOWANIE:
- Pokrój rybę w kostkę i zalej marynatą na 15–20 min (nie dłużej, by nie była gumowata), żeby smaki się połączyły.
- Dodaj resztę składników tuż przed podaniem, by zachować kolory i strukturę.
Bądź na bieżąco:
Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".
Autorka/Autor: Natalia Hluzow