"Ugotowani 14". Kolorowa świeżość w wersji premium, czyli ceviche z łososia Justyny z Kielc 

U14_ODC10_PACKSHOT_7
Ugotowani 14 - zwiastun 10. odcinka
Justyna z Kielc w 10. odcinku "Ugotowanych" próbowała przekonać trzy miłośniczki mięsa, cukru i glutenu do zdrowych pyszności. Na przystawkę podała ceviche z łososia pełne witamin i kwasów omega. Spróbujcie przyrządzić je w domu!
"Ugotowani 14". Kolorowa świeżość w wersji premium, czyli ceviche z łososia Justyny z Kielc 
"Ugotowani 14". Kolorowa świeżość w wersji premium, czyli ceviche z łososia Justyny z Kielc 

SKŁADNIKI:

  • Świeży łosoś 
  • Sok z 6 limonek (ok. 200 ml) 
  • Sok z 1 dużej pomarańczy (dla słodyczy) 
  • 1 mała czerwona chili lub papryczka jalapeño (opcjonalnie bez pestek) 
  • 1 ząbek czosnku (drobno starty) 
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej 
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 
  • 1/2 czerwonej cebuli (drobno pokrojona lub użyta do aromatyzowania soku) 
  • Łyżka sosu teryaki 

DODATKI:

  • 1 dojrzałe mango (w kostkę) 
  • 1/2 czerwonej papryki (drobną kostką) 
  • 1 ogórek gruntowy lub 1/2 długiego (wydrążony ze środka, pokrojony) 
  • 1 awokado (dodane tuż przed podaniem) 
  • 1 mała czerwona cebula (w cienkie piórka, zamarynowana wcześniej w soku z cytryny) 
  • Kolendra świeża lub pietruszka – 1 pęczek 
  • Mięta – opcjonalnie kilka listków 
  • Oliwa z oliwek – kilka łyżek do wykończenia 
  • Sól, pieprz do smaku 
  • Do podania: Plastry limonki lub liście do dekoracji, cienkie plasterki rzodkiewki, szczypiorek (dla koloru i chrupkości) 

PRZYGOTOWANIE:

  • Pokrój rybę w kostkę i zalej marynatą na 15–20 min (nie dłużej, by nie była gumowata), żeby smaki się połączyły. 
  •  Dodaj resztę składników tuż przed podaniem, by zachować kolory i strukturę. 

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".