"Ugotowani 14". Bacio al Limone, czyli lemon posset brûlée Igora z Warszawy 

"Ugotowani 14". Bacio al Limone, czyli lemon posset brûlée Igora z Warszawy 
Ugotowani 14, odcinek 12 - zwiastun
"Cytrynowy pocałunek" to nazwa deseru Igora z Warszawy w 12. odcinku "Ugotowanych 14". Co się pod nią kryje? Równie enigmatycznie brzmiące "lemon posset brûlée", czyli włoski przysmak na bazie cytryn, śmietanki i cukru. By osiągnąć imponujący efekt, podaje się go w skórce z cytryny. Sprawdźcie, jak go przygotować.
"Ugotowani 14". Bacio al Limone, czyli lemon posset brûlée Igora z Warszawy 
"Ugotowani 14". Bacio al Limone, czyli lemon posset brûlée Igora z Warszawy 

SKŁADNIKI:

  • 1,5 cytryny na osobę
  • 900 ml śmietany 30 lub 36%
  • 120 g drobnego cukru

PRZYGOTOWANIE:

  • 1. Przygotuj cytryny – przekrój je na pół, wydrąż miąższ i sok (użyjesz go później), starając się nie uszkodzić skórki. Połówki cytryn wstaw do lodówki, by się schłodziły.
  • 2. Podgrzej śmietankę z cukrem w rondelku, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 2–3 minuty.
  • 3. Zdejmij z ognia i dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryn, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
  • 4. Przelej krem do połówki cytryn i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, aż posset się zetnie.
  • 5. Posyp cienką warstwą cukru powierzchnię każdego deseru i skarmelizuj palnikiem cukierniczym, tworząc złotą, chrupiącą skorupkę.
  • 6. Podawaj od razu, by kontrast między zimnym, kremowym wnętrzem a gorącym, chrupiącym wierzchem był idealny.