SKŁADNIKI:
- 1,5 cytryny na osobę
- 900 ml śmietany 30 lub 36%
- 120 g drobnego cukru
PRZYGOTOWANIE:
- 1. Przygotuj cytryny – przekrój je na pół, wydrąż miąższ i sok (użyjesz go później), starając się nie uszkodzić skórki. Połówki cytryn wstaw do lodówki, by się schłodziły.
- 2. Podgrzej śmietankę z cukrem w rondelku, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 2–3 minuty.
- 3. Zdejmij z ognia i dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryn, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
- 4. Przelej krem do połówki cytryn i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, aż posset się zetnie.
- 5. Posyp cienką warstwą cukru powierzchnię każdego deseru i skarmelizuj palnikiem cukierniczym, tworząc złotą, chrupiącą skorupkę.
- 6. Podawaj od razu, by kontrast między zimnym, kremowym wnętrzem a gorącym, chrupiącym wierzchem był idealny.
Bądź na bieżąco:
Autorka/Autor: Natalia Hluzow