Chrupiące frytki z batatów z parmezanową skorupką. Rozkoszny zdradza swój przepis. Musisz spróbować!

Chrupiące frytki z batatów z parmezanową skorupką – przepis Rozkosznego
Chrupiące frytki z batatów z parmezanową skorupką. Rozkoszny zdradza swój przepis

Pewnie! Oto przepis na idealnie chrupkie frytki z batatów à la Rozkoszny, czyli w wersji pro z parmezanową skorupką i boskim dipem. Frytki idealne do burgerów… albo po prostu do zjedzenia na kanapie z ulubionym serialem.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować chrupiące frytki z batatów z parmezanową skorupką – przepis Rozkosznego

ZOBACZ WIDEO Z PROGRAMU NA GÓRZE STRONY.

"MasterChef Nastolatki 2". Chrupiące frytki z batatów z parmezanową skorupką – przepis Rozkosznego

Składniki na frytki:

  • 2 duże bataty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • 60 g parmezanu (koniecznie prawdziwego, dojrzewającego!)

Składniki na sosiwo:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka syracha (lub więcej, jeśli lubisz ogień)
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • Sok z ½ limonki

Czytaj też: Takich mazurków jeszcze nie jedliście! Przepisy uczestników "MasterChef Nastolatki" na wielkanocne wypieki

Sposób przygotowania:

  • Obierz bataty i pokrój je w równe słupki. Nie za cienkie, nie za grube – złoty środek to klucz do chrupkości.
  • W dużej misce wymieszaj bataty z oliwą, wędzoną papryką i solą. Mieszaj, aż będą równomiernie obtoczone.
  • Teraz magia – parmezan. Zetrzyj go na drobnych oczkach. Musi być prawdziwy – żaden "ser twardy typu parmezan". Tylko on da tę boską, karmelizowaną skorupkę.
  • Przełóż bataty do miski z serem i obtocz je dokładnie. Parmezan ma się kleić do każdego kawałka – to on będzie robił całą robotę w piekarniku.
  • Rozgrzej piekarnik do 210°C (góra-dół, bez termoobiegu).
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż frytki w dużych odstępach. Zero ścisku! Jeśli nie masz dużej blachy, użyj dwóch – lepiej mieć chrupiące frytki na raty niż gumowe kluchy.
  • Piecz 25–30 minut, aż bataty będą rumiane, a parmezan skarmelizowany i chrupiący. W połowie pieczenia możesz je delikatnie obrócić.

Sosiwo:

W międzyczasie zmiksuj w miseczce majonez, jogurt, syrachę, paprykę i sok z limonki. Spróbuj, dodaj szczyptę soli lub więcej syrachy, jeśli czujesz, że dzień zasługuje na więcej ognia.

Podanie:

Podawaj frytki od razu – gorące, chrupiące, z kleksem sosiwa obok. I posłuchaj …To boskie chrupnięcie to właśnie dźwięk perfekcji.

Czytaj też: Poruszająca historia uczestniczki "MasterChef Nastolatki". Julię wsparła osoba, która odmieniła jej życie

podziel się:

Pozostałe wiadomości