Jajko poche i sos holenderski według Doroty Szelągowskiej i Rozkosznego. Wypróbuj przepis na proste i efektowne śniadanie

Projekt bez nazwy (28)
Jajko poche i sos holenderski według Doroty Szelągowskiej i Rozkosznego

Dorota Szelągowska i Michał "Rozkoszny" Korkosz udowodnili, że kulinarna klasyka nigdy nie wychodzi z mody. W najnowszym odcinku programu "MasterChef Nastolatki 2" królowały jajka poche i sos holenderski – duet, który smakuje jak idealny niedzielny poranek. Zobacz wideo, jak zrobić perfekcyjne jajko poche i najgładszy sos holenderski.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak Dorota Szelągowska i "Rozkoszny" przygotowali jajka poche i sos holenderski
  • Jak uniknąć najczęstszych błędów przy robieniu sosu holenderskiego
  • Co zrobić, żeby sos holenderski nie był zbyt rzadki ani zbyt gęsty
  • Jakie składniki są absolutnie kluczowe, by wszystko wyszło idealnie
  • Jak podać śniadanie a’la Rozkoszny i Dorota Szelągowska

ZOBACZ PRZEPIS WIDEO NA GÓRZE STRONY.

"MasterChef Nastolatki 2". Przepis na jajko poche i sos holenderski według Doroty Szelągowskiej i Rozkosznego

Jajko poche i sos holenderski
Jajko poche i sos holenderski
Źródło: Getty Images

Składniki:

  • Sos holenderski:
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 30 ml białego wina
  • 10 ml octu
  • 10 ml soku z cytryny
  • 150 g masła klarowanego
  • 1 łyżka wody
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Jajka poche:
  • Świeże jajka (najlepiej zimne, prosto z lodówki)
  • Woda
  • 1-2 łyżki octu

Przygotowanie:

  • Sos holenderski:
  • W rondelku zagotuj niewielką ilość wody – będzie Ci służyć jako kąpiel wodna (parowa).
  • W żaroodpornej misce (która pasuje na rondel) umieść 3 żółtka i 1 całe jajko.
  • Dodaj białe wino, ocet, sok z cytryny, wodę i szczyptę soli.
  • Umieść miskę na parze (nad parującą wodą, nie w wodzie!) i energicznie mieszaj rózgą.
  • Mieszaj cały czas, aż masa zacznie gęstnieć. Uwaga: nie możesz się zatrzymać – tu nie ma miejsca na lenistwo!
  • Powoli wlewaj klarowane masło, cienką strużką, cały czas mieszając. Nie przestawaj!
  • Gdy sos będzie miał aksamitną, gładką konsystencję – zdejmij z pary.
  • Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie dodatkową szczyptą soli. Podawaj od razu – sos nie może być zimny!
  • Jajko poche:
  • Wbij jajko do małego sitka i delikatnie przefiltruj z luźnych, wodnistych części białka – to tzw. faflunek, jak mówi Dorota.
  • W garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu (1-2 łyżki).
  • Woda powinna lekko wrzeć, nie buzować.
  • Drewnianą łyżką zrób wir – zakręć wodą na środku garnka.
  • W sam środek wiru wlej delikatnie przygotowane jajko.
  • Gotuj 2,5–3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  • Wyjmij jajko łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
  • Powtórz proces dla kolejnych porcji.
  • Sposób podania:
  • Na grzance lub chrupiącej bułce.
  • Z plasterkami dojrzałego awokado.
  • Polane ciepłym sosem holenderskim.
  • Posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Co to znaczy poche?

"Poché" (czyt. posze) to słowo po francusku, które oznacza delikatne gotowanie w wodzie lub bulionie, tuż poniżej temperatury wrzenia. Gotuje się w ten sposób np. jajka w koszulce, ryby czy drób – bardzo powoli, bez gwałtownego wrzenia. Kluczowe jest utrzymanie łagodnej temperatury, zwykle ok. 70–80°C.

Czytaj też: Takich mazurków jeszcze nie jedliście! Przepisy uczestników "MasterChef Nastolatki" na wielkanocne wypieki

podziel się:

Pozostałe wiadomości