Dorota Szelągowska i Michał "Rozkoszny" Korkosz udowodnili, że kulinarna klasyka nigdy nie wychodzi z mody. W najnowszym odcinku programu "MasterChef Nastolatki 2" królowały jajka poche i sos holenderski – duet, który smakuje jak idealny niedzielny poranek. Zobacz wideo, jak zrobić perfekcyjne jajko poche i najgładszy sos holenderski.
- Jak Dorota Szelągowska i "Rozkoszny" przygotowali jajka poche i sos holenderski
- Jak uniknąć najczęstszych błędów przy robieniu sosu holenderskiego
- Co zrobić, żeby sos holenderski nie był zbyt rzadki ani zbyt gęsty
- Jakie składniki są absolutnie kluczowe, by wszystko wyszło idealnie
- Jak podać śniadanie a’la Rozkoszny i Dorota Szelągowska
ZOBACZ PRZEPIS WIDEO NA GÓRZE STRONY.
"MasterChef Nastolatki 2". Przepis na jajko poche i sos holenderski według Doroty Szelągowskiej i Rozkosznego
Składniki:
- Sos holenderski:
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 30 ml białego wina
- 10 ml octu
- 10 ml soku z cytryny
- 150 g masła klarowanego
- 1 łyżka wody
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Jajka poche:
- Świeże jajka (najlepiej zimne, prosto z lodówki)
- Woda
- 1-2 łyżki octu
Przygotowanie:
- Sos holenderski:
- W rondelku zagotuj niewielką ilość wody – będzie Ci służyć jako kąpiel wodna (parowa).
- W żaroodpornej misce (która pasuje na rondel) umieść 3 żółtka i 1 całe jajko.
- Dodaj białe wino, ocet, sok z cytryny, wodę i szczyptę soli.
- Umieść miskę na parze (nad parującą wodą, nie w wodzie!) i energicznie mieszaj rózgą.
- Mieszaj cały czas, aż masa zacznie gęstnieć. Uwaga: nie możesz się zatrzymać – tu nie ma miejsca na lenistwo!
- Powoli wlewaj klarowane masło, cienką strużką, cały czas mieszając. Nie przestawaj!
- Gdy sos będzie miał aksamitną, gładką konsystencję – zdejmij z pary.
- Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie dodatkową szczyptą soli. Podawaj od razu – sos nie może być zimny!
- Jajko poche:
- Wbij jajko do małego sitka i delikatnie przefiltruj z luźnych, wodnistych części białka – to tzw. faflunek, jak mówi Dorota.
- W garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu (1-2 łyżki).
- Woda powinna lekko wrzeć, nie buzować.
- Drewnianą łyżką zrób wir – zakręć wodą na środku garnka.
- W sam środek wiru wlej delikatnie przygotowane jajko.
- Gotuj 2,5–3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
- Wyjmij jajko łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
- Powtórz proces dla kolejnych porcji.
- Sposób podania:
- Na grzance lub chrupiącej bułce.
- Z plasterkami dojrzałego awokado.
- Polane ciepłym sosem holenderskim.
- Posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Co to znaczy poche?
"Poché" (czyt. posze) to słowo po francusku, które oznacza delikatne gotowanie w wodzie lub bulionie, tuż poniżej temperatury wrzenia. Gotuje się w ten sposób np. jajka w koszulce, ryby czy drób – bardzo powoli, bez gwałtownego wrzenia. Kluczowe jest utrzymanie łagodnej temperatury, zwykle ok. 70–80°C.
Czytaj też: Takich mazurków jeszcze nie jedliście! Przepisy uczestników "MasterChef Nastolatki" na wielkanocne wypieki
Autor: Kamila Jamrożek
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images