Co się dzieje z "Zielonym Rykowiskiem" po "Kuchennych rewolucjach"? Sprawdzamy, czy restauracja działa nadal

Kuchenne Rewolucje: "Jestem w d**ie"
Kuchenne Rewolucje: Wędliny doskonałe, ale gulasz wylądował w serwetce

Janki to niewielka wieś pod Warszawą, ale tutejszy zajazd "Ajax" od lat przyciągał miłośników dobrego jedzenia i organizatorów rodzinnych uroczystości. Niestety, pandemia całkowicie odmieniła losy tego miejsca – właściciel Marcin musiał zmierzyć się z dramatycznym spadkiem dochodów, ogromnymi długami i groźbą bankructwa. Gdy sytuacja stała się krytyczna, zdecydował się poprosić o pomoc Magdę Gessler. Czy znana restauratorka podołała temu wyzwaniu? Jak przebiegła rewolucja i czy nowy lokal "Zielone Rykowisko" odnalazł się na gastronomicznej mapie Polski? Sprawdzamy!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak wyglądała walka Marcina w "Kuchennych rewolucjach" uratowanie restauracji "Ajax"
  • Dlaczego Magda Gessler w "Kuchennych rewolucjach" nie chciała jeść serwowanych dań
  • Jakie zmiany wprowadziła znana restauratorka
  • Co znalazło się w nowym menu "Zielonego Rykowiska"
  • Czy zajazd "Zielone Rykowisko" przetrwał próbę czasu i nadal działa

"Kuchenne rewolucje". Brud, łzy i gigantyczne długi – jak przebiegła rewolucja w "Ajaxie"?

Restauracja "Ajax" w Jankach przez lata cieszyła się popularnością, a serwowane w niej dania z dziczyzny przyciągały smakoszy z całej okolicy. Niestety, pandemia zmieniła wszystko. Obroty spadły aż o 95%, a Marcin, który przez lata rozwijał biznes rodziców, znalazł się w dramatycznej sytuacji finansowej.

"Jestem w d**ie" – przyznał w rozmowie z Magdą Gessler, nie ukrywając, że jego miesięczna rata kredytu wynosi aż 30 tysięcy złotych. Właściciel nie widział już nadziei na wyjście z kryzysu.

Marcin opowiada Magdzie Gessler o sytuacji finansowej restauracji. Rata kredytu nie maleje, a obroty restauracji spadły o 95%! Czy w takich warunkach można normalnie pracować?
Kuchenne Rewolucje: "Jestem w d**ie"
Marcin opowiada Magdzie Gessler o sytuacji finansowej restauracji. Rata kredytu nie maleje, a obroty restauracji spadły o 95%! Czy w takich warunkach można normalnie pracować?

Na miejscu Magda Gessler zastała kuchnię w opłakanym stanie. Brud i niskiej jakości jedzenie sprawiły, że odmówiła spożycia części potraw. Gulasz i placki ziemniaczane wołały o pomstę do nieba, a jedyną rzeczą, którą pochwaliła, były wędliny domowej roboty.

Czas na degustację w "Ajaxie". Marcin chwali się wędlinami własnego wyrobu, i słusznie. Ale placek ziemniaczany i dwa rodzaje gulaszu wołają o pomstę do nieba! A Magda Gessler nie zamierza jeść czegoś o tak niskiej jakości..
Kuchenne Rewolucje: Wędliny doskonałe, ale gulasz wylądował w serwetce
Czas na degustację w "Ajaxie". Marcin chwali się wędlinami własnego wyrobu, i słusznie. Ale placek ziemniaczany i dwa rodzaje gulaszu wołają o pomstę do nieba! A Magda Gessler nie zamierza jeść czegoś o tak niskiej jakości..

Restauratorka postanowiła, że to właśnie domowe wyroby Marcina staną się podstawą nowego menu. Wprowadziła nową koncepcję i zmieniła nazwę lokalu na "Zielone Rykowisko", nawiązując do myśliwskiej pasji właściciela. Gwiazdą menu miał stać się hamburger z mortadelą własnej produkcji!

Magda Gessler nie mogła nie wykorzystać masarza, który w dawnym "Ajaxie" zaczął hobbystycznie produkować własne wędliny. To właśnie autorskie wyroby staną się podstawą nowego menu i dania popisowego, czyli hamburgera z mortadelą!
Kuchenne Rewolucje: Nowe menu Zielonego Rykowiska będzie hitem!
Magda Gessler nie mogła nie wykorzystać masarza, który w dawnym "Ajaxie" zaczął hobbystycznie produkować własne wędliny. To właśnie autorskie wyroby staną się podstawą nowego menu i dania popisowego, czyli hamburgera z mortadelą!

Czytaj też: Właściciel lokalu "James Bomba-lina" przepraszał Magdę Gessler. Pamiętacie, co się wtedy wydarzyło?

"Kuchenne rewolucje". Czy "Zielone Rykowisko" przetrwało próbę czasu?

Finałowa kolacja po rewolucji odbyła się na zewnątrz lokalu ze względu na obowiązujące restrykcje pandemiczne. Goście byli zachwyceni nowym menu – bigos, kiełbasa i autorskie wędliny podbiły ich podniebienia.

Po trzech dniach rewolucji cas na wielki finał! Kolacja wydana przed restauracją - z uwagi na panujące jeszcze obostrzenia - okazała się sukcesem. Goście chwalili domowy bigos i pyszną kiełbasę. Jak sami mówią, na pewno będą wracać po więcej!
Kuchenne Rewolucje: Pierwsi goście Zielonego Rykowiska są zachwyceni!
Po trzech dniach rewolucji cas na wielki finał! Kolacja wydana przed restauracją - z uwagi na panujące jeszcze obostrzenia - okazała się sukcesem. Goście chwalili domowy bigos i pyszną kiełbasę. Jak sami mówią, na pewno będą wracać po więcej!

Magda Gessler wróciła do "Zielonego Rykowiska" po kilku tygodniach, by sprawdzić, jak lokal radzi sobie po rewolucji. Ku jej radości, jedzenie wciąż stało na najwyższym poziomie, a hamburger z mortadelą okazał się prawdziwym hitem!

Magda Gessler wraca do Zielonego Rykowiska w Jankach i sprawdza, jak wiedzie się Marcinowi. Jak się okazuje, jedzenie jest obłędne, a hamburger z mortadelą to absolutna gwiazda menu.
Kuchenne Rewolucje: Magda Gessler: "To jest najlepszy hamburger, jakiego jadłam"
Magda Gessler wraca do Zielonego Rykowiska w Jankach i sprawdza, jak wiedzie się Marcinowi. Jak się okazuje, jedzenie jest obłędne, a hamburger z mortadelą to absolutna gwiazda menu.

Właściciel i jego zespół ciężko pracowali, by utrzymać wysoki standard i przyciągnąć nowych klientów. Chociaż prowadzenie restauracji wciąż wiązało się z ogromnym wysiłkiem, Marcin był dumny ze zmian i pełen nadziei na przyszłość.

Czy "Zielone Rykowisko" istnieje nadal? Tak! I według opinii klientów w sieci restauracja po rewolucji wciąż przyciąga wielu nowych gości i utrzymuje wysoki poziom.

Czytaj też: "Już lepiej siedź cicho" - burzliwe "Kuchenne rewolucje" w Krakowie. Czy Kolorowe Patelnie istnieją nadal?

Sprawdź, co wiesz o gospodyni "Kuchennych rewolucji". Rozwiąż quiz:

podziel się:

Pozostałe wiadomości