Damian karierę medialną rozpoczął od działalności w Akademickim Radiu Index w Zielonej Górze. Przez lata szlifował fach w wielu redakcjach, a od 2020 roku jest jednym z prowadzących poranny program ,,Dzień dobry TVN”. Od listopada 2021 razem z Sebastianem Szczęsnym prowadzi studio między zawodami Pucharu Świata w skokach narciarskich na antenie TVN i w serwisie Player.pl. Prywatnie Damian ma żonę Polę, którą poznał w drodze na narty, a dokładniej na parkingu stacji benzynowej. Para wychowuje wspólnie dwójkę dzieci Henryka i Helenę.
W programie Ugotowani w parach Damianowi towarzyszy tata Ireneusz.
Na przystawkę podano cipollę, czyli zupę cebulową z bruschettą. Zupa cebulowa to aromatyczne danie w którym głównym składnikiem jest cebula. Ma intensywny smaki i jest uznawana za jedno z klasyków kuchni francuskiej. Zupa nie trafiła w gusta Dawida Wolińskiego, który nie przepada za cebulą.
Pasta Verde, czyli makaron domowej roboty z pistacjowym pesto był daniem głównym. Pasta Verde to włoskie danie, które dosłownie oznacza "zieloną pastę". Jest to potrawa z makaronem, przygotowana z wykorzystaniem zielonych składników i pistacji. Pasta Verde jest popularna we włoskiej kuchni i stanowi smaczne danie dla miłośników makaronu i warzyw.
Deser nie należał do najbardziej udanych dań. Goście byli tak pochłonięci wspólną rozmową, że Damian i Ireneusz przegapili moment wyjęcia fondantów z piekarnika. Deser przypiekł się za mocno, nie zmieniło to jednak jego wspaniałego smaku.
Tu znajdziecie wszystkie przepisy ze specjalnego odcinka programu.