"Ugotowani 14". Kremowy bis, czyli tiramisu z likierem à la zabajone Basi z Radomia

"Ugotowani 14". Kremowy bis! Czyli tiramisu z likierem a’la zabajone Basi z Radomia
"Ugotowani" - zwiastun 9. odcinka
Basia z Radomia w 9. odcinku "Ugotowanych" zaskoczyła wszystkich swoimi opowieściami o pracy i nowonarodzonej córeczce, ale nie tylko to zszokowało jej gości. Jej potrawy również wprawiły pozostałych uczestników w zdumienie. Na deser zaserwowała tiramisu podane na domowej roboty jajecznym likierze, które Michał uznał za "genialne". Spróbujcie odtworzyć je w domu!
"Ugotowani 14". Kremowy bis! Czyli tiramisu z likierem a’la zabajone Basi z Radomia
"Ugotowani 14". Kremowy bis! Czyli tiramisu z likierem a’la zabajone Basi z Radomia

TIRAMISU - SKŁADNIKI:

  • 750 g serka mascarpone Galbani
  • 8 żółtek
  • 250 g cukru
  • 400 g biszkoptów Savoiardi
  • 200 ml wina Marsala lub likieru Amaretto
  • 100 ml mocnej kawy (najlepiej espresso)
  • 40 g kakao do posypania

LIKIER ZABAJONE - SKŁADNIKI:

  • 120 g wina marsala
  • 120 g białego wytrawnego wina
  • 240 g cukru
  • 12 żółtek jaj

TIRAMISU - PRZYGOTOWANIE:

  • W dużej misce ubijamy 6 żółtek wraz z cukrem na puszystą masę, a gdy masa będzie puszysta, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy włoskie mascarpone.
  • Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Puszysty krem wstawiamy na 5-10 min do lodówki.
  • Kawę mieszamy z likierem lub winem, delikatnie moczymy biszkopty i układamy w naczyniu.
  • Wykładamy połowę kremu, powtarzamy czynność z biszkoptami i kremem.
  • Na koniec posypujemy kakao, wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
  • Schłodzone podajemy z domowym likierem.

LIKIER - PRZYGOTOWANIE:

  • Do rondla wlewamy dwa rodzaje wina, cukier i żółtka. Podgrzewamy na niewielkiej mocy lub gazie, ciągle mieszając (ok. 10 minut). Krem musi mieć temp. ok. 80 stopni.
  • Całość miksujemy na 4. obrotach w celu spulchnienia ok. 2-3 minuty.
  • Taki likier najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".