TIRAMISU - SKŁADNIKI:
- 750 g serka mascarpone Galbani
- 8 żółtek
- 250 g cukru
- 400 g biszkoptów Savoiardi
- 200 ml wina Marsala lub likieru Amaretto
- 100 ml mocnej kawy (najlepiej espresso)
- 40 g kakao do posypania
LIKIER ZABAJONE - SKŁADNIKI:
- 120 g wina marsala
- 120 g białego wytrawnego wina
- 240 g cukru
- 12 żółtek jaj
TIRAMISU - PRZYGOTOWANIE:
- W dużej misce ubijamy 6 żółtek wraz z cukrem na puszystą masę, a gdy masa będzie puszysta, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy włoskie mascarpone.
- Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Puszysty krem wstawiamy na 5-10 min do lodówki.
- Kawę mieszamy z likierem lub winem, delikatnie moczymy biszkopty i układamy w naczyniu.
- Wykładamy połowę kremu, powtarzamy czynność z biszkoptami i kremem.
- Na koniec posypujemy kakao, wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
- Schłodzone podajemy z domowym likierem.
LIKIER - PRZYGOTOWANIE:
- Do rondla wlewamy dwa rodzaje wina, cukier i żółtka. Podgrzewamy na niewielkiej mocy lub gazie, ciągle mieszając (ok. 10 minut). Krem musi mieć temp. ok. 80 stopni.
- Całość miksujemy na 4. obrotach w celu spulchnienia ok. 2-3 minuty.
- Taki likier najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Bądź na bieżąco:
Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".