Soczysty łosoś w glazurze sojowo-orzechowej, delikatne nigiri z łososiem i czarnym sezamem, finezyjne sashimi z przegrzebków z karmelizowaną fasolką cukrową czy oryginalny gunkan z grillowaną ośmiornicą i gruszką to tylko początek. Do tego dochodzi chrupiąca krewetka w tempurze z salsą z mango i ananasa oraz wegetariańskie futomaki z ogórkiem, rzepą i kimchi. Takie sushi podbija nie tylko kubki smakowe, ale i serca!
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować:
- Grillowanego łososia w glazurze sojowo-orzechowej
- Nigiri z łososiem i czarnym sezamem
- Sashimi z przegrzebków i karmelizowaną fasolką cukrową
- Gunkan z grillowaną ośmiornicą i karmelizowaną gruszką
- Krewetkę w tempurze z sriracha mayo na salsie z mango i ananasa z kolendrą
- Futomaki z ogórkiem, marynowaną rzepą i kimchi
Grillowany łosoś w glazurze sojowo-orzechowej
- Składniki na glazurę:
- 100 g cukru
- 70 ml sosu sojowego
- 50 ml sake
- Szczypta soli
- Trochę wody
- 3-5 łyżek masła orzechowego
- Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki, oprócz masła orzechowego, zagotować w rondelku i zredukować.
- Dodać masło orzechowe i ewentualnie doprawić do smaku.
- Łososia usmażyć na patelni grillowej, a następnie posmarować przygotowaną glazurą.
Nigiri z łososiem i czarnym sezamem
- Składniki:
- Ugotowany ryż
- Filet z łososia
- Czarny sezam
- Sos sojowy (opcjonalnie)
- Sposób przygotowania:
- Z ugotowanego ryżu uformować małe kulki.
- Na każdej kulce ułożyć plaster surowego łososia.
- Posypać czarnym sezamem i opcjonalnie skropić sosem sojowym.
Sashimi z przegrzebków i karmelizowaną fasolką cukrową
- Składniki:
- Przegrzebki
- Fasolka cukrowa
- Cukier
- Woda
- Sposób przygotowania:
- Przegrzebki pokroić na cienkie plasterki.
- Fasolkę cukrową podgotować do miękkości.
- Na patelni rozpuścić cukier z odrobiną wody, tworzyć syrop.
- Wrzucić fasolkę do syropu i wymieszać.
- Na plasterkach przegrzebków ułożyć karmelizowaną fasolkę.
Gunkan z grillowaną ośmiornicą i karmelizowaną gruszką
- Składniki:
- Ugotowany ryż
- Liście nori
- Ugotowana ośmiornica
- Trochę masła
- Japońska gruszka
- Cukier
- Woda
- Miód
- Sposób przygotowania:
- Na patelni grillowej rozpuścić masło i podsmażyć ośmiornicę, doprawiając do smaku.
- Na osobnej patelni rozpuścić cukier z odrobiną wody i miodu, tworzyć karmel.
- Dodać pokrojoną w plasterki gruszkę i wymieszać.
- Uformować kulkę z ryżu i owinąć nori.
- Na wierzchu ułożyć plasterki ośmiornicy i karmelizowaną gruszkę.
Krewetka w tempurze z sriracha mayo na salsie z mango i ananasa z kolendrą
- Składniki na krewetki w tempurze:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g wody
- 1 jajko
- Przyprawy
- Krewetki
- Sposób przygotowania:
- Wymieszać mąkę, wodę, jajko i przyprawy na jednolitą masę.
- Maczać krewetki w cieście i smażyć na głębokim oleju do złocistego koloru.
- Składniki na salsę:
- Równe ilości ananasa i mango
- Trochę czerwonej cebuli
- Kolendra
- Sok z limonki
- Sól, pieprz
- Sposób przygotowania:
- Pokroić ananasa, mango i cebulę w drobną kostkę.
- Wymieszać w misce, doprawić kolendrą, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
- Na przygotowanej salsie ułożyć krewetki w tempurze i polać sriracha mayo.
Futomaki z ogórkiem, marynowaną rzepą i kimchi
- Składniki:
- Liście nori
- Ugotowany ryż
- Ogórek zielony
- Marynowana rzepa
- Kimchi
- Sposób przygotowania:
- Rozłożyć ryż na nori.
- Ułożyć paski ogórka, marynowanej rzepy i kimchi.
- Zwinąć w ciasną rolkę i pokroić na kawałki.
podziel się: