Omakase Natalii Ryndak. To sushi jak z japońskiej restauracji!

Omakase
Omakase

 Soczysty łosoś w glazurze sojowo-orzechowej, delikatne nigiri z łososiem i czarnym sezamem, finezyjne sashimi z przegrzebków z karmelizowaną fasolką cukrową czy oryginalny gunkan z grillowaną ośmiornicą i gruszką to tylko początek. Do tego dochodzi chrupiąca krewetka w tempurze z salsą z mango i ananasa oraz wegetariańskie futomaki z ogórkiem, rzepą i kimchi. Takie sushi podbija nie tylko kubki smakowe, ale i serca!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować:
  • Grillowanego łososia w glazurze sojowo-orzechowej
  • Nigiri z łososiem i czarnym sezamem
  • Sashimi z przegrzebków i karmelizowaną fasolką cukrową
  • Gunkan z grillowaną ośmiornicą i karmelizowaną gruszką
  • Krewetkę w tempurze z sriracha mayo na salsie z mango i ananasa z kolendrą
  • Futomaki z ogórkiem, marynowaną rzepą i kimchi

Grillowany łosoś w glazurze sojowo-orzechowej

  • Składniki na glazurę:
  • 100 g cukru
  • 70 ml sosu sojowego
  • 50 ml sake
  • Szczypta soli
  • Trochę wody
  • 3-5 łyżek masła orzechowego
  • Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki, oprócz masła orzechowego, zagotować w rondelku i zredukować.
  • Dodać masło orzechowe i ewentualnie doprawić do smaku.
  • Łososia usmażyć na patelni grillowej, a następnie posmarować przygotowaną glazurą.

Nigiri z łososiem i czarnym sezamem

  • Składniki:
  • Ugotowany ryż
  • Filet z łososia
  • Czarny sezam
  • Sos sojowy (opcjonalnie)
  • Sposób przygotowania:
  • Z ugotowanego ryżu uformować małe kulki.
  • Na każdej kulce ułożyć plaster surowego łososia.
  • Posypać czarnym sezamem i opcjonalnie skropić sosem sojowym.

Sashimi z przegrzebków i karmelizowaną fasolką cukrową

  • Składniki:
  • Przegrzebki
  • Fasolka cukrowa
  • Cukier
  • Woda
  • Sposób przygotowania:
  • Przegrzebki pokroić na cienkie plasterki.
  • Fasolkę cukrową podgotować do miękkości.
  • Na patelni rozpuścić cukier z odrobiną wody, tworzyć syrop.
  • Wrzucić fasolkę do syropu i wymieszać.
  • Na plasterkach przegrzebków ułożyć karmelizowaną fasolkę.

Gunkan z grillowaną ośmiornicą i karmelizowaną gruszką

  • Składniki:
  • Ugotowany ryż
  • Liście nori
  • Ugotowana ośmiornica
  • Trochę masła
  • Japońska gruszka
  • Cukier
  • Woda
  • Miód
  • Sposób przygotowania:
  • Na patelni grillowej rozpuścić masło i podsmażyć ośmiornicę, doprawiając do smaku.
  • Na osobnej patelni rozpuścić cukier z odrobiną wody i miodu, tworzyć karmel.
  • Dodać pokrojoną w plasterki gruszkę i wymieszać.
  • Uformować kulkę z ryżu i owinąć nori.
  • Na wierzchu ułożyć plasterki ośmiornicy i karmelizowaną gruszkę.

Krewetka w tempurze z sriracha mayo na salsie z mango i ananasa z kolendrą

  • Składniki na krewetki w tempurze:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g wody
  • 1 jajko
  • Przyprawy
  • Krewetki
  • Sposób przygotowania:
  • Wymieszać mąkę, wodę, jajko i przyprawy na jednolitą masę.
  • Maczać krewetki w cieście i smażyć na głębokim oleju do złocistego koloru.
  • Składniki na salsę:
  • Równe ilości ananasa i mango
  • Trochę czerwonej cebuli
  • Kolendra
  • Sok z limonki
  • Sól, pieprz
  • Sposób przygotowania:
  • Pokroić ananasa, mango i cebulę w drobną kostkę.
  • Wymieszać w misce, doprawić kolendrą, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  • Na przygotowanej salsie ułożyć krewetki w tempurze i polać sriracha mayo.

Futomaki z ogórkiem, marynowaną rzepą i kimchi

  • Składniki:
  • Liście nori
  • Ugotowany ryż
  • Ogórek zielony
  • Marynowana rzepa
  • Kimchi
  • Sposób przygotowania:
  • Rozłożyć ryż na nori.
  • Ułożyć paski ogórka, marynowanej rzepy i kimchi.
  • Zwinąć w ciasną rolkę i pokroić na kawałki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości