Omakase Idy Rojewskiej. Zanurz się w smakach Japonii! Oto przepis na wyjątkowe sushi 

Omakase
Omakase

Przygotuj się na kulinarną podróż pełną świeżości, umami i odrobiny luksusu. W dzisiejszym zestawie: wykwintny tatar z tuńczyka, klasyczny sos ponzu, delikatny omlet japoński tamagoyaki, uwielbiane przez wszystkich California maki z łososiem, chrupiąca krewetka w tempurze, wyjątkowy gunkan z tatarem z tuńczyka i truflą, soczysty stek z tuńczyka oraz orzeźwiająca sałatka z ośmiornicy. Każde z tych dań przeniesie Cię prosto do Tokio.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować:
  • Tatar z tuńczyka
  • Sos ponzu
  • Omlet japoński
  • California maki z łososiem
  • Krewetkę w tempurze
  • Gunkan z tatarem z tuńczyka i truflą
  • Stek z tuńczyka
  • Sałatkę z ośmiornicy

Sushi

  • Składniki:
  • Ryż do sushi
  • Tuńczyk
  • Wasabi
  • Nori
  • Majonez japoński
  • Sos sojowy
  • Mirin
  • Ocet ryżowy
  • Sake
  • Ponzu
  • Pomarańcza
  • Grzyby shitake
  • Krewetka
  • Woda gazowana
  • Mąka
  • Jajko
  • Łosoś
  • Awokado
  • Trufla
  • Tykwa
  • Ośmiornica
  • Limonka
  • Kolendra
  • Nasiona kolendry
  • Pachnotka
  • Dashi
  • Ryż do sushi:
  • Ugotować ryż według tradycyjnej metody, doprawiając octem ryżowym, cukrem i solą.

Tatar z tuńczyka

  • Pokroić tuńczyka w kostkę.
  • Dodać sos sojowy, majonez japoński i odrobinę srirachy.
  • Wymieszać i odstawić do marynowania.

Sos ponzu

  • Do garnka dodać zmiażdżone nasiona kolendry, mirin, sake, wodorosty suszone, kawałek pomarańczy, ocet ryżowy, suszonego grzyba shitake, ponzu i sos sojowy.
  • Podgrzewać do delikatnego zgęstnienia.

Omlet japoński

  • Do gorącej wody dodać dashi i suszonego grzyba shitake, odczekać aż uwolnią smak.
  • Następnie dodać wodę do dwóch jajek, wymieszać i doprawić solą.
  • Usmażyć na patelni jak klasyczny omlet.
  • Po ostygnięciu pokroić w paski.

California maki z łososiem

  • Na nori, położonym na macie bambusowej, wyłożyć ryż, zostawiając pasek nori na dole.
  • Odwrócić na drugą stronę.
  • Ułożyć kawałek łososia, tykwy, awokado i omleta.
  • Dodać trochę majonezu japońskiego oraz odrobinę wasabi.
  • Za pomocą maty bambusowej delikatnie zawijać.
  • Łososia pokroić na cienkie plastry, położyć na zwiniętej rolce, przypiec palnikiem i pokroić.

Krewetka w tempurze

  • Wymieszać szklankę mąki, szklankę zimnej wody gazowanej i jedno jajko.
  • Krewetkę nabić na wykałaczkę, aby była prosta, zanurzyć w cieście.
  • Smażyć na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru.

Gunkan z tatarem z tuńczyka i truflą

  • W dłoniach uformować kulkę z ryżu.
  • Owinąć ją wyciętym kawałkiem nori, tworząc miseczkę.
  • Dodać tatara i posypać startą truflą.

Stek z tuńczyka

  • Na rozgrzaną patelnię z olejem sezamowym położyć kawałek tuńczyka.
  • Smażyć po 30 sekund z każdej strony, aby uzyskać skórkę, ale zachować surowe wnętrze.

Sałatka z ośmiornicy

  • Ugotowaną ośmiornicę pokroić na cienkie paski.
  • Dodać edamame, pokrojoną w cienkie paski pachnotkę i miętę.
  • Wymieszać sok z cytryny i pomarańczy, trochę octu ryżowego, sos sojowy i pół łyżeczki majonezu japońskiego – stworzyć sos.
  • Polać sałatkę sosem.

Podanie

  • Na talerz wyłożyć rolkę sushi, gunkana z tatarem, sałatkę z ośmiornicy, krewetki w tempurze i polać sosem teriyaki yuzu. Stek z tuńczyka podać z odrobiną startego wasabi i sosem ponzu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości