Przygotuj się na kulinarną podróż pełną świeżości, umami i odrobiny luksusu. W dzisiejszym zestawie: wykwintny tatar z tuńczyka, klasyczny sos ponzu, delikatny omlet japoński tamagoyaki, uwielbiane przez wszystkich California maki z łososiem, chrupiąca krewetka w tempurze, wyjątkowy gunkan z tatarem z tuńczyka i truflą, soczysty stek z tuńczyka oraz orzeźwiająca sałatka z ośmiornicy. Każde z tych dań przeniesie Cię prosto do Tokio.
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować:
- Tatar z tuńczyka
- Sos ponzu
- Omlet japoński
- California maki z łososiem
- Krewetkę w tempurze
- Gunkan z tatarem z tuńczyka i truflą
- Stek z tuńczyka
- Sałatkę z ośmiornicy
Sushi
- Składniki:
- Ryż do sushi
- Tuńczyk
- Wasabi
- Nori
- Majonez japoński
- Sos sojowy
- Mirin
- Ocet ryżowy
- Sake
- Ponzu
- Pomarańcza
- Grzyby shitake
- Krewetka
- Woda gazowana
- Mąka
- Jajko
- Łosoś
- Awokado
- Trufla
- Tykwa
- Ośmiornica
- Limonka
- Kolendra
- Nasiona kolendry
- Pachnotka
- Dashi
- Ryż do sushi:
- Ugotować ryż według tradycyjnej metody, doprawiając octem ryżowym, cukrem i solą.
Tatar z tuńczyka
- Pokroić tuńczyka w kostkę.
- Dodać sos sojowy, majonez japoński i odrobinę srirachy.
- Wymieszać i odstawić do marynowania.
Sos ponzu
- Do garnka dodać zmiażdżone nasiona kolendry, mirin, sake, wodorosty suszone, kawałek pomarańczy, ocet ryżowy, suszonego grzyba shitake, ponzu i sos sojowy.
- Podgrzewać do delikatnego zgęstnienia.
Omlet japoński
- Do gorącej wody dodać dashi i suszonego grzyba shitake, odczekać aż uwolnią smak.
- Następnie dodać wodę do dwóch jajek, wymieszać i doprawić solą.
- Usmażyć na patelni jak klasyczny omlet.
- Po ostygnięciu pokroić w paski.
California maki z łososiem
- Na nori, położonym na macie bambusowej, wyłożyć ryż, zostawiając pasek nori na dole.
- Odwrócić na drugą stronę.
- Ułożyć kawałek łososia, tykwy, awokado i omleta.
- Dodać trochę majonezu japońskiego oraz odrobinę wasabi.
- Za pomocą maty bambusowej delikatnie zawijać.
- Łososia pokroić na cienkie plastry, położyć na zwiniętej rolce, przypiec palnikiem i pokroić.
Krewetka w tempurze
- Wymieszać szklankę mąki, szklankę zimnej wody gazowanej i jedno jajko.
- Krewetkę nabić na wykałaczkę, aby była prosta, zanurzyć w cieście.
- Smażyć na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru.
Gunkan z tatarem z tuńczyka i truflą
- W dłoniach uformować kulkę z ryżu.
- Owinąć ją wyciętym kawałkiem nori, tworząc miseczkę.
- Dodać tatara i posypać startą truflą.
Stek z tuńczyka
- Na rozgrzaną patelnię z olejem sezamowym położyć kawałek tuńczyka.
- Smażyć po 30 sekund z każdej strony, aby uzyskać skórkę, ale zachować surowe wnętrze.
Sałatka z ośmiornicy
- Ugotowaną ośmiornicę pokroić na cienkie paski.
- Dodać edamame, pokrojoną w cienkie paski pachnotkę i miętę.
- Wymieszać sok z cytryny i pomarańczy, trochę octu ryżowego, sos sojowy i pół łyżeczki majonezu japońskiego – stworzyć sos.
- Polać sałatkę sosem.
Podanie
- Na talerz wyłożyć rolkę sushi, gunkana z tatarem, sałatkę z ośmiornicy, krewetki w tempurze i polać sosem teriyaki yuzu. Stek z tuńczyka podać z odrobiną startego wasabi i sosem ponzu.
podziel się: