Adrian Ziółowski: Sałatka Surf & Turf – sałatka krabowa z majonezem limonkowym i dymką, krewetki smażone z sosem na bazie głów krewetek, stek z sosem mięsnym na bazie brandy oraz szparagi w zalewie octowo-słodkiej

Sałatka Surf & Turf – sałatka krabowa z majonezem limonkowym i dymką, krewetki smażone z sosem na bazie głów krewetek, stek z sosem mięsnym na bazie brandy oraz szparagi w zalewie octowo-słodkiej
Sałatka Surf & Turf – sałatka krabowa z majonezem limonkowym i dymką, krewetki smażone z sosem na bazie głów krewetek, stek z sosem mięsnym na bazie brandy oraz szparagi w zalewie octowo-słodkiej

Sałatka krabowa z majonezem limonkowym, smażone krewetki w sosie z głów krewetek, soczysty stek w sosie mięsnym na bazie brandy oraz szparagi w zalewie octowo-słodkiej – to wyjątkowe danie, które łączy w sobie wyrafinowane smaki i różnorodne tekstury. Oto przepis!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić Sałatka Surf & Turf oraz z sosem mięsnym na bazie brandy

Sałatka krabowa z majonezem limonkowym i dymką, krewetki smażone z sosem na bazie głów krewetek, stek z sosem mięsnym na bazie brandy oraz szparagi w zalewie octowo-słodkiej – przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Sałatka krabowa:
  • 1 krab
  • 2 żółtka
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • skórka z limonki (zest)
  • olej (do uzyskania konsystencji majonezu)
  • 1 pęczek dymki
  • Stek:
  • 220 g polędwicy wołowej
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • 50 ml brandy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • Krewetki:
  • 8 krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka whisky
  • kolendra do dekoracji
  • Szparagi:
  • 6 szparagów
  • 100 ml octu
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

  • Przygotowanie:
  • Sałatka krabowa: Ugotuj kraba, ostudź i obierz mięso. Wymieszaj żółtka z sokiem z limonki, octem winnym i skórką z limonki. Powoli dodawaj olej, mieszając do uzyskania konsystencji majonezu. Połącz mięso kraba z majonezem limonkowym i drobno posiekaną dymką.
  • Stek: Oczyść polędwicę, formując stek. Smaż stek na rozgrzanej patelni do uzyskania pożądanej temperatury. Na tej samej patelni wytop tłuszcz, dodaj zielony pieprz i brandy, redukuj. Przecedź sos, dodaj śmietankę i gotuj do zgęstnienia.
  • Krewetki: Oczyść krewetki, pozostawiając głowy i korpusy. Na maśle podsmaż czosnek, trawę cytrynową, chili i imbir. Dodaj głowy i korpusy, smaż do uzyskania koloru. Podlej winem, redukuj, gotuj w wywarze warzywnym, przecedź. Dodaj zimne masło do zagęszczenia sosu. Krewetki zamarynuj w sosie rybnym, chili, czosnku i imbirze. Smaż na maśle i flambiruj whisky.
  • Szparagi: Blanszuj szparagi, podsmaż na patelni. Zamarynuj w occie z cukrem.
  • Podanie: Na talerzu ułóż sałatkę krabową. Obok połóż krewetki polane sosem. Dodaj stek z sosem mięsnym. Udekoruj marynowanymi szparagami i świeżą kolendrą.
  • Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości