Soczysty stek smażony na maśle homarowym, delikatne ceviche z przegrzebka i orzeźwiający sos ananasowo-kolendrowy – to tylko część wyjątkowego dania, które Ida Rojewska zaprezentowała w "MasterChef Nastolatki". Dopełnieniem kompozycji była lekka sałatka z homarem i groszkiem cukrowym, która dodała całości świeżości i chrupkości. Jak odtworzyć ten kulinarny majstersztyk w domowej kuchni? Sprawdź przepis.
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić stek smażony na maśle homarowym z wasabi, ceviche z przegrzebka, sałatka z homarem i groszkiem cukrowym, z sosem ananasowo-kolendrowym
Stek smażony na maśle homarowym z wasabi, ceviche z przegrzebka, sałatka z homarem i groszkiem cukrowym, z sosem ananasowo-kolendrowym – przepis z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki:
- homar-1szt
- przegrzebki-5szt.
- polędwica wołowa-150-200g
- groszek cukrowy-100g
- masło-200g
- wasabi-szczypta
- ananas 1szt.
- kolendra
- szczypiorek
- limonka
- cytryna
Przygotowanie
- Masło homarowe: Obierz homara, mięso pokrój w kostkę, a skorupę włóż do garnka z niewielką ilością masła. Podsmaż i stopniowo dodawaj pozostałą część masła, aż się rozpuści. Dopraw solą i wasabi.
- Sałatka z homarem i groszkiem cukrowym: Pokrój groszek cukrowy w cienkie paski i wrzuć na patelnię z masłem homarowym. Podsmaż przez chwilę, dodaj pokrojonego homara i smaż jeszcze przez moment. Dopraw do smaku i przełóż do miseczki, dodając więcej masła.
- Ceviche z przegrzebka: Wyciśnij sok z limonki i cytryny. Przegrzebki pokrój w cienkie plastry i zalej sokiem cytrusowym. Zetrzyj skórkę z limonki i odstaw do marynowania.
- Sos ananasowo-kolendrowy: Obierz ananasa, pokrój w plastry omijając twardy środek. Zblenduj, a następnie przecedź przez sitko. Do miksera dodaj kolendrę i szczypiorek, zblenduj z odrobiną przecedzonego soku ananasowego, a następnie dodaj resztę. Przelej na patelnię i redukuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Stek z polędwicy: Z polędwicy wołowej wytnij gruby kawałek steka, dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni z masłem homarowym. Po zdjęciu z patelni pozostaw mięso do odpoczynku.
- Wykończenie: Wymieszaj miękkie masło z wasabi i posmaruj nim stek przed podaniem.
- Podanie: Na talerzu ułóż sałatkę z homara, ceviche z przegrzebka i stek posmarowany masłem z wasabi. Polej sosem ananasowo-kolendrowym.
- Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: