Crêpes Suzette według Rozkosznego. Sprawdź przepis na płonący deser z "MasterChef Nastolatki"

Rozkoszny
"MasterChef Nastolatki". Przepis na Crêpes Suzette według Rozkosznego
Źródło: Materiały prasowe

W 4. odcinku programu "MasterChef Nastolatki" Rozkoszny podpowie uczestnikom, jak zrobić wyśmienite Crêpes Suzette, czyli płonące naleśniki z sosem pomarańczowym. Sprawdźcie, jakich składników potrzebujecie, aby zrobić to danie i zobaczcie szczegółowy przepis. Dodatkowo obejrzyjcie nasz materiał wideo.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jaki był przepis na Crêpes Suzette w 4. odcinku "MasterChef Nastolatki"?
  • Jak przyrządzić Crêpes Suzette według Rozkosznego z "MasterChef Nastolatki"?
  • "MasterChef Nastolatki". Kiedy i gdzie oglądać 2. sezon programu TVN?

"MasterChef Nastolatki". Przepis na Crêpes Suzette według Rozkosznego

Składniki:

  • Naleśniczki:
  • 2 duże jajka
  • ¾ szklanki (100 g) mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
  • ½ szklanki (120 ml) napoju owsianego
  • ⅓ szklanki (80 ml) wody gazowanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • Sos:
  • 2 pomarańcze
  • ¼ szklanki (50 g) cukru białego
  • 4 łyżki masła (80 g)
  • ¼ szklanki (60 ml) likieru pomarańczowego

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Przygotowanie:

  • W dużej misce za pomocą trzepaczki wymieszaj jajka z mąką, solą i napojem owsianym. Dodaj wodę gazowaną, ekstrakt waniliowy i olej, jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na minimum 15 minut, aby masa się zawiązała.
  • Usmaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni do naleśników o średnicy 20 cm, po 20 sekund na stronę. Pierwszy naleśniki zawsze się nie udaje!
  • Na średnim ogniu rozgrzej patelnię o średnicy około 20 cm, na środek wsyp cukier i skrop go sokiem z jeden pomarańczy. Gotuj bez mieszania przez około 2 minuty - w tym czasie cukier zacznie bulgotać, powstanie gęsty syrop, który z czasem zacznie się rumienić.
  • Gdy syrop będzie brązowy (należy uważać, aby cukier się nie przypalił, bo będzie gorzki i cały sos się nie uda) dodaj skórkę oraz resztę soku z pomarańczy i szybko wymieszaj.
  • Zacznij dodawać masło, łyżka po łyżce, mieszając cały czas aż syrop będzie gładki (mogą pojawić się grudki, które znikną gdy sos będziemy podgrzewać mieszając).
  • Trzymając patelnię z syropem na małym ogniu włóż jeden naleśnik i wymaczaj go w sosie, złóż w trójkąt i przesuń na bok patelni, włóż drugi naleśnik i powtórz jak poprzednim. Powtórz z resztą.
  • Zwiększ ogień na duży. Gdy sos będzie intensywnie bulgotwać, wlej likier pomarańczowy i od razu podpal (ostrożnie, nie należy pochylać głowy nad patelnią!). Aby alkohol się zapalił, sos musi być wrzący.
  • Gotowe Crêpes Suzette wykładamy na talerz. Ten francuski klasyk możesz podać razem z lodami.

Sprawdź: Jak na imię ma Rozkoszny? Sprawdźcie, jak zaczęła się jego kariera i zobaczcie zdjęcia z przeszłości

"MasterChef Nastolatki". Kiedy i gdzie oglądać 2. sezon programu TVN?

Program "MasterChef Nastolatki" powrócił na antenę TVN. Młodzi adepci sztuki kulinarnej w wieku od 13 do 17 lat będą rywalizować o zwycięstwo. Najlepsi z nich będą mieli szansę zdobyć tytuł "MasterChefa". Premiera drugiego sezonu odbyła się w poniedziałek 24 lutego. Program "MasterChef Nastolatki" można oglądać także w serwisach streamingowych Max i player.pl.

Nowe odcinki co poniedziałek o 20:50 na antenie TVN.

podziel się:

Pozostałe wiadomości