Słodka uczta prosto z "MasterChef Nastolatki". Eryk Beroud zachwycił jurorów delikatnymi knedlami z truskawkami, podanymi z aksamitnym sosem z białej czekolady. To idealne połączenie puszystego ciasta, owocowej świeżości i kremowej słodyczy. Sprawdź przepis i przygotuj to mistrzowskie danie w swojej kuchni!
Knedle z truskawkami i sosem z białej czekolady – przepis Eryka Berouda z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Knedle z truskawkami i sosem z białej czekolady
Składniki:
- Knedle
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 125 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- Truskawki
- kilka truskawek pokrojonych na pół
- masło
- cynamon
- Sos z białej czekolady
- 150 g śmietanki 30%
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 czubate łyżki jogurtu o smaku mango
- sok z limonki
- mleko (opcjonalnie do rozrzedzenia sosu)
- Konfitura z owoców leśnych
- 100 g cukru
- 100 g malin
- 100 g jeżyn
- 50 g porzeczek
- 100 ml białego wina
- Do dekoracji
- kilka łodyżek czerwonej porzeczki
- świeże truskawki
- mięta
- kwiaty
Przygotowanie:
- Zrób karmel z cukru, dodaj owoce i wino, redukuj do zgęstnienia.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, sól i jajko. Zagnieć ciasto, uformuj knedle z truskawkami w środku. Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną, a następnie jeszcze 2 minuty.
- Białą czekoladę roztop, wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu, ubij na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta, dodaj mleka.
- Truskawki podsmaż na maśle z cynamonem.
- Wyłóż knedle na talerz, polej sosem, udekoruj konfiturą, świeżymi owocami, miętą i jadalnymi kwiatami.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: