MasterChef Nastolatki: W 1. odcinku rozdano osiem fartuchów. Uczestnicy wysoko zawiesili poprzeczkę

MasterChef Nastolatki: Bartosz i Borys dołączają do szczęśliwej czternastki
Za nami 1. odcinek programu "MasterChef Nastolatki". Dorota Szelągowska, Michel Moran i Tomasz Jakubiak mieli przyjemność spróbować wielu naprawdę niesamowitych dań. Kto otrzymał fartuch?
Antek Lis

Antek już wcześniej marzył o udziale w programie, ale okazało się, że nie mieści się w przedziale wiekowym w wersji "MasterChef Junior". Edycja Nastolatki jest dla niego ogromną szansą. Antek zdecydował się przygotować kaczą pierś na musie z białych warzyw. Michel podsumował jego danie jednym zdaniem.

Good job, my friend
- powiedział Michel Moran
MasterChef Nastolatki: Tatar z tuńczyka przepustką do programu?

Maja Klejnot

Maja wyznała w programie, że w gotowaniu zawsze odnajdywała to, czego nie dawało jej nic innego. Maja mierzy się z ogromnym hejtem, który spowodował, że zamiast wyjść na miasto ze znajomymi, woli zostać w domu i gotować.

Maja przygotowała dla jury pierś z kaczki z sosem malinowym i szpinakiem oraz ziemniakiem Hasselback. Jury od razu zauważyło, że piętnastolatka jest bardzo zestresowana i ogromnie zaangażowana.

MasterChef Nastolatki: Osz Ty, ale to ładne jest!" Kaczka Mai zrobiła wrażenie

Martyna Wzorek

Martyna Wzorek od lat marzyła o udziale w programie MasterChef. W życiu codziennym prócz gotowania, które jest jej wielką pasją, mierzy się z ciężką chorobą - mukowiscydozą.

W programie zdecydowała się ugotować carbonarę z własnym makaronem oraz tiramisu ze słonym karmelem i ciemnym kakao. To byl niezwykle ambitny plan, rzadko kiedy uczestnicy serwują aż dwa dania. Tomek Jakubiak był pod ogromnym wrażeniem carbonary, przyznał, że Martynie udało się uzyskać bardzo ważny i trudny element tej potrawy, czyli charakterystyczny sos. Podobnie zachwyceni byli Michel Moran i Dorota Szelągowska.

MasterChef Nastolatki: Martyna Wzorek przygotowała aż dwie potrawy i zgarnęła fartuch!

Iwo Minich

Iwo gotuje już od trzech lat. Wszystko zaczęło się od jego urodzin, kiedy na przyjęcie nie dotarło jedzenie i solenizant musiał sam przygotować poczęstunek dla gości. W programie Iwo przyrządził wytrawne cannoli z risotto pistacjowym. Danie od razu zostało pochwalone za piękne ułożenie składników i ogólną prezencję.

To danie wygląda przepięknie. Fajnie wygląda restauracyjnie
- zachwyciła się Dorota Szelągowska
MasterChef Nastolatki: Wytrawne cannoli z rissoto pistacjowym, pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów z czerwonym kawiorem zagwarantowało Iwo fartuch

Aleksandra Sopella

Aleksandra nie miała łatwego zadania. Przygotowanie polędwiczek wołowych na purée z dyni, z sosem balsamicznym i aromatyczną brukselką zajęło jej więcej czasu, niż było przewidziane. Aleksandra nie zdążyła podać pełnego dania, więc jury dało jej dodatkowe zadanie - przygotowanie sosu beszamelowego.

Robiłam beszamel raz w życiu
- przyznała Aleksandra
MasterChef Nastolatki: Aleksandra dostała dodatkowe zadanie - sos beszamelowy. "Robiłam beszamel raz w życiu"

Natalia Piasecka

Natalia zdecydowała się przyrządzić kaczkę, a dokładnie kaczkę-dziwaczkę na śląskim straganie. Przyznała, że mięso robiła według przepisu Michela Morana.

Kaczka jest bliska perfekcji. Czasami w restauracjach dostaje się kaczki, które są gorzej wysmażone i tutaj wielkie brawa
- podkreśliła Dorota Szelągowska

Mimo kilku uwag, jakie jury miało do dania Natalii, Dorota Szelągowska, Michel Moran i Tomasz Jakubiak zdecydowali, że fartuch trafi w jej ręce!

MasterChef Nastolatki: Natalia zrobiła kaczkę według przepisu Michela Morana i... zgarnęła fartuch

Borys Kaszubowski i Bartosz Pastuszak

Borys postawił na tacos z Skirt Steak z salsą z mango, granatu i mięty i queso flameado. Jury nie miało wątpliwości: fartuch w mgnieniu oka trafił w ręce przyszłego uczestnika programu.

Bartosz i jego ravioli z sosem bazyliowym zrobiło na jurorach równie duże wrażenie, jak fakt, że Bartosz ma aż siedmioro rodzeństwa.

MasterChef Nastolatki: Bartosz i Borys dołączają do szczęśliwej czternastki

Wszystkie przepisy znajdziecie w Księdze Przepisów. oraz na naszej grupie na facebooku.

MasterChef Nastolatki: "To opowieść o młodych, wspaniałych ludziach, których czasem my dorośli nie słyszymy"
MasterChef Nastolatki: "To opowieść o młodych, wspaniałych ludziach, których czasem my dorośli nie słyszymy"
Dziś premiera pierwszego odcinka "MasterChef Nastolatki". Po raz pierwszy w programie pojawią się osoby w wieku od 13 do 17 lat. W studio Dzień Dobry TVN gościli Martyna Wojciechowska, Michel Moran i Rozkoszny, którzy opowiedzieli, dlaczego ta edycja programu jest tak wyjątkowa.

"MasterChef Nastolatki" - jak odnieść sukces w programie?

W programie "MasterChef Nastolatki" uczestnicy mają się przede wszystkim dobrze bawić i rozwijać swoje umiejętności kulinarne. Jednak nikt nie zapomina, że walczy też o wielką wygraną. Rozkoszny podzielił się 3 wskazówkami, które pozwolą uczestnikom lepiej radzić sobie ze stresem i zbliżą ich do zwycięstwa.

Nie stresować się

Stres potrafi sparaliżować nawet najodważniejsze osoby. Jest to naturalna reakcja organizmu na trudną sytuację, ale warto ją okiełznać. Moją metodą na niestresowanie jest branie głębokich wdechów i wydechów
- radzi Rozkoszny

Być autentycznym

Podstawowa zasada nie tyko w telewizji, ale po prostu w życiu, to bycie autentycznym. Jeśli będziemy sobą, pokażemy swoje zaangażowanie i pasję, to będzie to miało odzwierciedlenie na talerzu. - Nie ma nic ważniejszego niż pozostanie sobą. - wyjaśnia.

Próbowanie wszystkiego, co ugotujemy

Rozkoszny zauważa problem, który dość często pojawia się wśród początkujących kucharzy. Danie, które przygotowujemy warto próbować i doprawiać na każdyn etapie gotowania.

To jest podstawowy błąd kucharzy, że doprawiają np. solą już gotowe potrawy, a ta sól ma inne zadania, np. zmienia teksturę warzyw 
- zdradził Rozkoszny

Pamiętajcie, że najważniejsze jest to, aby cieszyć się tym, co robicie i nie zapominać o tym, dlaczego zaczęliście gotować. Powodzenia!

podziel się:

Pozostałe wiadomości