Nowe życie "Ziołowej Chaty" w Brennej — rewolucja Magdy Gessler powiodła się?

„Sorry, nie podam tego!” – kucharka rezygnuje
"Kuchenne rewolucje" w Brennej - w czym tkwił problem restauracji?
W czwartym odcinku 18. sezonu programu "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler odwiedza Brennę, aby przeprowadzić rewolucję w restauracji "Ziołowa Chata". Czy uda się uratować restaurację Iwony i wprowadzić zmiany, które przyciągną gości?
Aktualnie czytasz: Nowe życie "Ziołowej Chaty" w Brennej — rewolucja Magdy Gessler powiodła się?

Brenna to niewielka, ale chętnie odwiedzana miejscowość w Beskidzie Śląskim. Latem można tu chodzić po górach, a zimą jeździć na nartach. Żeby nakarmić turystów, funkcjonuje tu sporo barów i restauracji, a jedną z nich jest "Ziołowa chata", którą na pewno wyróżnia położenie nad samym potokiem płynącym przez Brenną.

Kuchenne rewolucje — poznaj bohaterów

Zgodnie z założeniami restaurację miało też wyróżniać menu z wyjątkowymi ziołami, którą stworzyła właścicielka Iwona. Iwona szukała zajęcia, w którym mogłaby się realizować, ponieważ wcześniej wykonywane prace raczej ją nudziły. Iwona ma wielu przyjaciół, którzy zawsze chwalili jej kuchnię i namawiali do otwarcia własnej restauracji, dlatego pomysł przeprowadzenia się do pięknej Brennej, gdzie pojawiła się możliwość prowadzenia restauracji, wydał się jej strzałem w dziesiątkę. Ponieważ Iwony nie stać było na zatrudnienie pracowników, w "Ziołowej chacie" pomagają jej przyjaciele i córka.

Aktualnie czytasz: Nowe życie "Ziołowej Chaty" w Brennej — rewolucja Magdy Gessler powiodła się?

Prym na kuchni wiedzie Iwona, która korzysta z domowych, sprawdzonych od pokoleń przepisów. Pomimo że w restauracji panuje domowa atmosfera, a Iwona serwuje, świeże domowe jedzenie, to gości w "Ziołowej chacie" jak na lekarstwo. Dania z ziołami nie cieszyły się powodzeniem, więc szybko zniknęły z karty, a jedyne co się sprzedaje to wielki placek ziemniaczany z kawałkiem schabu, posypany serem i smażonymi pieczarkami – danie godne głodnego drwala. Jednak to za mało, żeby restauracja Iwony mogła na siebie zarobić.

Właścicielka nie ma żadnego doświadczenia w prowadzeniu restauracji, a jej przyjaciele również nie bardzo potrafią jej doradzić, co powinna zmienić, żeby restauracja mogła cieszyć się powodzeniem. Jedynym wyjściem w takiej sytuacji jest dla Iwony pomoc Magdy Gessler.

"Kuchenne rewolucje". Degustacja Magdy Gessler

„Sorry, nie podam tego!” – kucharka rezygnuje. Co na to Magda Gessler?
"Ziołowa chata" jest praktycznie bez ziół. W dodatku właścicielka restauracji, która jednocześnie jest kucharką, nie ma najwybitniejszego smaku. Jej kubki smakowe pozostawiają wiele do życzenia. Nie wychodzi nawet gołąbek, który Magda Gessler zamówiła z nadzieją, że może ta potrawa uratuje wizerunek tego miejsca. Zobaczcie fragment "Kuchennych rewolucji" prosto z miejscowości Brenna w Beskidach.

Magda Gessler rozpoczęła swoją wizytę od degustacji dań serwowanych w "Ziołowej Chacie". Jej reakcje były mieszane. Już przy pierwszym daniu wyraziła swoje zdziwienie:

To jest takie wyjarane? Nie da się tego jeść
grzmiała restauratorka.

Brak ziół w potrawach, które miały być wizytówką restauracji, również nie uszedł jej uwadze:

A jakich ziół tutaj użyliście?
zapytała, wyraźnie sfrustrowana.
 Na górze jest pietruszka.
odpowiedziała kelnerka.
No i to koniec.
skwitowała całą wizytę znana restauratorka.

"Kuchenne rewolucje". Zmiany w Restauracji

„Mam wrażenie, że Twoja córka jest starsza od Ciebie” – Gessler do restauratorki w Brennej
W Brennej głównym problemem okazuje się brak umiejętności zarządzania pracą, czasem oraz personelem. Córka właścicielki wydaje się być dojrzalsza emocjonalnie od matki. Czy restauratorka zwyczajnie już się wypaliła? Czy problem może leży zupełnie gdzie indziej? Zobaczcie fragment "Kuchennych rewolucji" prosto z miejscowości Brenna. Beskidy górą!

Podczas rozmowy z właścicielką i jej córką, Magda Gessler starała się zrozumieć przyczyny problemów. Okazało się, że głównym problemem była zła organizacja pracy. Córka Iwony powiedziała: "Mama ma złą organizację".

„Dostałam wpierdziel, ale słusznie!” – restauratorka robi rachunek sumienia
"To jest straszne, dlatego tu jest pusto" - Magda Gessler po pierwszej lekcji z produktów regionalnych. W Brennej nie było łatwo. Restauratorka musiała się wiele nauczyć, ponieważ wiele lat zaniechać przyzwyczaiły ją do pracy na pół gwizdka. Jaki sposób na to miejsce znalazła Magda Gessler? Zobaczcie "Kuchenne rewolucje" i fragment odcinka prosto z beskidzkiej miejscowości Brenna.

Magda Gessler wprowadziła szereg zmian w organizacji pracy i menu restauracji, starając się poprawić jakość serwowanych dań oraz atmosferę w lokalu. W trakcie gotowania zauważyła chaos i brak koncentracji w kuchni, co również wymagało natychmiastowej poprawy.

Powrót do Restauracji

Smaczny powrót do "Gospody z górki" w Brennej – jest gdzie zjeść w Beskidach!
"To generalnie jest smacznie" Powrót do Gospody "Z górki" okazał się dosyć skomplikowany i nierówny. Najważniejszym problem, wymagającym natychmiastowego rozwiązania, była kwestia głównego kucharza. Tego akurat w beskidzkiej gospodzie brak. Mimo to większość smaków Magdy Gessler została zachowana. Jak sama restauratorka z "MasterChefa" puentuje tę rewolucję: "Polecam to miejsce, bo naprawdę jest smacznie!" Zobaczcie fragment odcinka prosto z beskidzkiej miejscowości Brenna.

Po kilku tygodniach Magda Gessler wróciła, aby sprawdzić efekty swoich działań. Okazało się, że mimo pewnych trudności, zmiany przyniosły pozytywne efekty.

Smakuje i powiem szczerze, że po pani wyjeździe zmieniło się bardzo dużo. Przede wszystkim to, że jest ruch, tak. Ruch się zmienił, ludzi jest o wiele więcej
mówiła właścicielka.
Aktualnie czytasz: Nowe życie "Ziołowej Chaty" w Brennej — rewolucja Magdy Gessler powiodła się?

Magda Gessler była zadowolona z postępów, choć zauważyła, że nadal są pewne aspekty do poprawy:

Jest dobrze, smak jest dobry, ale jest dużo rzeczy, które są odchylone.
skomentowała Gessler.

Dzięki wprowadzonym zmianom restauracja zaczęła przyciągać więcej gości i zyskiwać pozytywne opinie, co daje nadzieję na jej dalszy rozwój i sukces.

Zobacz również:

Autor: Paweł Kopała

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Stylizacje na weselne przyjęcie! Zobacz
Materiał promocyjny

Stylizacje na weselne przyjęcie! Zobacz