- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 300 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- śmietanka kremówka 36 %
- laska wanilii
- 1 kg gruszek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 ml wody
- 100 g cukru brązowego
- 40 g masła
Zagniatamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki, aby się schłodziło .Gruszki obieramy, kroimy na ósemki, wycinamy nasiona, skrapiamy z sokiem z cytryny. Na patelnię wlewamy wodę i dosypujemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się skarmelizuje na złoty kolor. UWAGA NIE MIESZAMY! Dodajemy masło i mieszamy. Dodajemy gruszki i chwile je podgrzewamy. Wykładamy gruszki w karmelu do formy, na gruszki nakładamy rozwałkowane ciasto. Pieczemy do zrumienienia. Podajemy z bitą śmietaną z wanilia.
Tu znajdziecie wszystkie przepisy Malwiny i Ewy
Ugotowani w parach: odcinej specjalny
Ugotowani w parach: Z jakimi potrawami kojarzy wam się wiosna?
Ugotowani w parach: Dawid i jego siostra nigdy wcześniej nie gotowali razem
Ugotowani w parach: Kto jest autorem menu. Dawid czy Karolina?
Ugotowani w parach: Największe obawy przed programem?
Ugotowani w parach: Która potrawa zrobiła na was największe wrażenie?
Ugotowani w parach: Największe wyzwanie dla Damiana i Ireneusza?
Ugotowani w parach: Jak gotowało się z synem i jak gotowało się z tatą?
podziel się: