Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 300 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- śmietanka kremówka 36 %
- laska wanilii
- 1 kg gruszek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 ml wody
- 100 g cukru brązowego
- 40 g masła
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki, aby się schłodziło .Gruszki obieramy, kroimy na ósemki, wycinamy nasiona, skrapiamy z sokiem z cytryny. Na patelnię wlewamy wodę i dosypujemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się skarmelizuje na złoty kolor. UWAGA NIE MIESZAMY! Dodajemy masło i mieszamy. Dodajemy gruszki i chwile je podgrzewamy. Wykładamy gruszki w karmelu do formy, na gruszki nakładamy rozwałkowane ciasto. Pieczemy do zrumienienia. Podajemy z bitą śmietaną z wanilia.
Ugotowani w parach: odcinej specjalny
wideo 2/7