Malwina i Ewa: Zmysłowa lepkość, czyli tarta tatin z karmelizowanymi gruszkami

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • śmietanka kremówka 36 %
  • laska wanilii
  • 1 kg gruszek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml wody
  • 100 g cukru brązowego
  • 40 g masła

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki, aby się schłodziło .Gruszki obieramy, kroimy na ósemki, wycinamy nasiona, skrapiamy z sokiem z cytryny. Na patelnię wlewamy wodę i dosypujemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się skarmelizuje na złoty kolor. UWAGA NIE MIESZAMY! Dodajemy masło i mieszamy. Dodajemy gruszki i chwile je podgrzewamy. Wykładamy gruszki w karmelu do formy, na gruszki nakładamy rozwałkowane ciasto. Pieczemy do zrumienienia. Podajemy z bitą śmietaną z wanilia.

Tu znajdziecie wszystkie przepisy Malwiny i Ewy

Ugotowani w parach: odcinej specjalny

Ugotowani w parach: Z jakimi potrawami kojarzy wam się wiosna?
Ugotowani w parach: Z jakimi potrawami kojarzy wam się wiosna?
wideo 2/7