W trzecim odcinku MasterChefa wśród dwudziestu ośmiu wybitnych kucharzy z całej Polski zobaczymy dwóch niezwykłych szefów kuchni, których w tym programie nikt się nie spodziewał. W MasterChefie na noże tym razem pójdą Jacek Majchrzak (Wojtek Zieliński) oraz Dario Boretti (Piotr Stramowski). Pierwszy z nich zaprezentuje danie ze swojego dzieciństwa, które przyrządzał dla całej rodziny dziadek Antoni. Będzie to udziec jagnięcy z rozmarynem, młodymi ziemniakami z koperkiem i pieczonym burakiem. Jacek Majchrzak będzie chciał przekonać do siebie Magdę Gessler nie tylko dobrym smakiem… W tle tej konkurencji pojawi się także propozycja randki! Czy Jacek trafi przez żołądek do serca Magdy Gessler?
Z kolei Dario Boretti spróbuje ująć Magdę Gessler, Michela Moran i Anię Starmach kuchnią molekularną: „Przepiórką, gruszką trufle, por”. Ania Starmach będzie zachwycona tym przepięknym daniem. Nie da się ukryć, że dania molekularne to prawdziwy konik Borettiego! Dwa światy, dwa smaki i dwa mocne charaktery. Kto wygra tę bitwę?
W drugim odcinku zobaczymy kolejne castingowe zmagania kucharzy amatorów. Pasjonaci gotowania przygotowują swoje popisowe dania i poddają ostrej krytyce profesjonalnego jury. Kotlety jagnięce w panierce rydzowo-oscypkowej, filet z dorsza z sosem beurre blanc, ciastko sable z gruszką i sosem zabajone - nazwy dań brzmią fantastycznie, ale czy równie dobrze będą smakować? Do kolejnego etapu przejdzie tylko 28 kucharzy. Tylko oni zachowają marzenie o wejściu do finałowej czternastki i walce o tytuł MasterChefa, 100 tysięcy złotych i własną książkę kucharską.