Soczysty stek, delikatne carpaccio z przegrzebków, aksamitne purée z selera i aromatyczny sos na bazie krewetek i kraba – to wyjątkowe połączenie smaków, które zachwyciło jurorów "MasterChef Nastolatki". Neli Szelestowska stworzyła danie pełne finezji. Całość dopełnia oliwa pietruszkowa i słodkie pomidorki cherry, dodające lekkości i świeżości. Jak odtworzyć ten mistrzowski przepis w domowej kuchni? Oto szczegółowe instrukcje, które pozwolą ci stworzyć danie godne finału "MasterChef Nastolatki"!
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić stek z carpaccio z przegrzebek, z oliwą pietruszkową, sosem na bazie krewetek i kraba z pomidorkami cherry, oraz purée z seleras
Stek z carpaccio z przegrzebek, z oliwą pietruszkową, sosem na bazie krewetek i kraba z pomidorkami cherry oraz purée z seleras – przepis z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki:
- Na purée z selera:
- 1 mały seler
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
- Na bulion krewetkowy:
- pancerze i głowy z krewetek
- 1 noga pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml wody
- Na sos krewetkowo-krabowy:
- 6 krewetek
- 1 krab
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 100 ml białego wina
- 50 g masła (do emulsji)
- 50 ml śmietanki 30%
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- Na carpaccio z przegrzebek:
- 1 przegrzebek
- sok z 1/2 limonki
- oliwa pietruszkowa (zblendowana natka pietruszki z oliwą, przetarta przez sitko)
- Na steka:
- 1 stek wołowy (np. antrykot lub polędwica) -150-200g
- 1 łyżka masła do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Purée z selera: Obierz seler i pokrój w kostkę. W garnku wymieszaj mleko z wodą i zagotuj. Wrzuć seler i gotuj do miękkości. Odcedź, zmiksuj z masłem i niewielką ilością mleka, dopraw solą.
- Bulion krewetkowy: Obierz krewetki, odetnij głowy. W garnku zagotuj wodę z głowami, pancerzami, pietruszką i czosnkiem. Gotuj, a następnie przecedź przez sitko.
- Sos krewetkowo-krabowy: Ugotuj kraba we wrzącej wodzie, obierz mięso i pokrój. Krewetki oczyść z jelit, smaż na oliwie, zalej winem, gotuj chwilę i odstaw. Na tej samej patelni podsmaż pomidorki, dodaj bulion krewetkowy i natkę pietruszki. Dodaj zimne masło i mieszaj do uzyskania emulsji, następnie przetrzyj sos przez sitko. Zmiksuj z odrobiną śmietanki, kawałkiem kraba i krewetki.
- Carpaccio z przegrzebek: Przegrzebka pokrój w cienkie plasterki i ułóż na muszli. Skrop limonką i polej oliwą pietruszkową.
- Stek wołowy: Mięso oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, smaż steka z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj masło i polewaj nim stek. Odstaw na chwilę.
- Serwowanie: Na talerzu ułóż purée z selera, obok połóż steka i carpaccio z przegrzebek. Kraba i krewetki zalej kremowym sosem.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: