Neli Szelestowska: Stek z carpaccio z przegrzebków, z oliwą pietruszkową, sosem na bazie krewetek i kraba z pomidorkami cherry oraz purée z seleras

Stek z carpaccio z przegrzebek, z oliwą pietruszkową, sosem na bazie krewetek i kraba z pomidorkami cherry, oraz purée z seleras
Stek z carpaccio z przegrzebek, z oliwą pietruszkową, sosem na bazie krewetek i kraba z pomidorkami cherry, oraz purée z seleras

Soczysty stek, delikatne carpaccio z przegrzebków, aksamitne purée z selera i aromatyczny sos na bazie krewetek i kraba – to wyjątkowe połączenie smaków, które zachwyciło jurorów "MasterChef Nastolatki". Neli Szelestowska stworzyła danie pełne finezji. Całość dopełnia oliwa pietruszkowa i słodkie pomidorki cherry, dodające lekkości i świeżości. Jak odtworzyć ten mistrzowski przepis w domowej kuchni? Oto szczegółowe instrukcje, które pozwolą ci stworzyć danie godne finału "MasterChef Nastolatki"!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić stek z carpaccio z przegrzebek, z oliwą pietruszkową, sosem na bazie krewetek i kraba z pomidorkami cherry, oraz purée z seleras

Stek z carpaccio z przegrzebek, z oliwą pietruszkową, sosem na bazie krewetek i kraba z pomidorkami cherry oraz purée z seleras – przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Na purée z selera:
  • 1 mały seler
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • Na bulion krewetkowy:
  • pancerze i głowy z krewetek
  • 1 noga pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml wody
  • Na sos krewetkowo-krabowy:
  • 6 krewetek
  • 1 krab
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 100 ml białego wina
  • 50 g masła (do emulsji)
  • 50 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • Na carpaccio z przegrzebek:
  • 1 przegrzebek
  • sok z 1/2 limonki
  • oliwa pietruszkowa (zblendowana natka pietruszki z oliwą, przetarta przez sitko)
  • Na steka:
  • 1 stek wołowy (np. antrykot lub polędwica) -150-200g
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Purée z selera: Obierz seler i pokrój w kostkę. W garnku wymieszaj mleko z wodą i zagotuj. Wrzuć seler i gotuj do miękkości. Odcedź, zmiksuj z masłem i niewielką ilością mleka, dopraw solą.
  • Bulion krewetkowy: Obierz krewetki, odetnij głowy. W garnku zagotuj wodę z głowami, pancerzami, pietruszką i czosnkiem. Gotuj, a następnie przecedź przez sitko.
  • Sos krewetkowo-krabowy: Ugotuj kraba we wrzącej wodzie, obierz mięso i pokrój. Krewetki oczyść z jelit, smaż na oliwie, zalej winem, gotuj chwilę i odstaw. Na tej samej patelni podsmaż pomidorki, dodaj bulion krewetkowy i natkę pietruszki. Dodaj zimne masło i mieszaj do uzyskania emulsji, następnie przetrzyj sos przez sitko. Zmiksuj z odrobiną śmietanki, kawałkiem kraba i krewetki.
  • Carpaccio z przegrzebek: Przegrzebka pokrój w cienkie plasterki i ułóż na muszli. Skrop limonką i polej oliwą pietruszkową.
  • Stek wołowy: Mięso oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, smaż steka z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj masło i polewaj nim stek. Odstaw na chwilę.
  • Serwowanie: Na talerzu ułóż purée z selera, obok połóż steka i carpaccio z przegrzebek. Kraba i krewetki zalej kremowym sosem.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości