Stek podany na pikantnym majonezie z chili, delikatny tatar z przegrzebków i przegrzebek otulony chrupiącym boczkiem – to wyjątkowe danie, które Eryk Beroud zaprezentował w "MasterChef Nastolatki". Połączenie intensywnych, wyrazistych smaków z aksamitną oliwą bazyliową sprawiło, że jurorzy nie kryli zachwytu. To kulinarna kompozycja, w której ogień chili spotyka się z subtelną słodyczą owoców morza. Jak przygotować danie, które łączy finezję i odważne smaki?
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić stek na majonezie z chili, tatar z przegrzebek i przegrzebek z boczkiem i oliwą bazyliową.
Stek na majonezie z chili, tatar z przegrzebków i przegrzebek z boczkiem i oliwą bazyliową – przepis z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki:
- Majonez chili:
- 1 żółtko
- 1 łyżka musztardy
- olej
- papryczka chili
- 1 łyżka jogurtu
- Stek:
- polędwica wołowa
- sól
- masło
- rozmaryn
- pieprz
- Tatar z przegrzebek:
- 4 przegrzebki
- zest z limonki
- czarna trufla zimowa
- sok z limonki
- sos sojowy
- olej sezamowy
- majonez chili
- szczypiorek
- Oliwa bazyliowa:
- 100 g szpinaku
- 150 g bazylii
- 100 g oliwy
- 150 g oleju z pestek winogron
Przygotowanie
- Majonez chili:
- Do miski wbij żółtko, dodaj musztardę i ubijaj majonez, dolewając olej, aż uzyska gęstą konsystencję. Dodaj jogurt oraz zblendowaną papryczkę chili, dokładnie wymieszaj.
- Stek:
- Usmaż stek, najpierw po kilka minut z każdej strony, następnie dodaj masło i rozmaryn, polewając mięso tłuszczem. Po usmażeniu owiń folią aluminiową i pozostaw na kilka minut do odpoczynku.
- Tatar z przegrzebek:
- Przegrzebki posiekaj, dodaj pozostałe składniki tatara i dokładnie wymieszaj.
- Oliwa bazyliowa:
- Zblenduj bazylię i szpinak z oliwą oraz olejem, przełóż do garnka i podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie przecedź przez gazę.
- Podanie:
- Na talerzu rozsmaruj majonez chili, połóż steka i obok tatar z przegrzebek. Na muszlę wyłóż przegrzebka z boczkiem, całość udekoruj oliwą bazyliową.
- Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: