Zocha Król: Puree z topinamburu z palonym masłem, przegrzebki i stek z polędwicy, oliwa szczypiorkowa, sos mięsny i majonez truflowy

Puree z topinamburu z palonym masłem, przegrzebki i stek z polędwicy, oliwa szczypiorkowa, sos mięsny i majonez truflowy.
Puree z topinamburu z palonym masłem, przegrzebki i stek z polędwicy, oliwa szczypiorkowa, sos mięsny i majonez truflowy.

Aksamitne purée z topinamburu z nutą palonego masła, soczysty stek z polędwicy i delikatne przegrzebki – to wyjątkowa propozycja, którą Zocha Król zaprezentowała w "MasterChef Nastolatki". Każdy element dania został starannie dopracowany, od aromatycznej oliwy szczypiorkowej, przez intensywny sos mięsny, aż po wyrazisty majonez truflowy. Jak odtworzyć ten smakowity zestaw we własnej kuchni?

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić puree z topinamburu z palonym masłem, przegrzebki i stek z polędwicy, oliwa szczypiorkowa, sos mięsny i majonez truflowy.

Puree z topinamburu z palonym masłem, przegrzebki i stek z polędwicy, oliwa szczypiorkowa, sos mięsny i majonez truflowy – przepis z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Oliwa szczypiorkowa:
  • szczypiorek-2 pęczki
  • olej-150ml
  • Sos mięsny:
  • resztki wołowiny po odkrojeniu kawałka na stek
  • brandy-50ml
  • śmietanka-70ml
  • boczek-100g
  • masło-50g
  • Majonez truflowy:
  • żółtka-2szt
  • ocet jabłkowy 20ml
  • olej
  • trufle do smaku
  • Chimichurri:
  • pietruszka
  • skórka z cytryny
  • czosnek
  • oliwa
  • sól
  • papryczka chili

Przygotowanie

  • Oliwa szczypiorkowa:
  • Zblendować dokładnie, przecedzić przez sitko.
  • Sos mięsny:
  • Boczek z wołowiną smażyć na małym ogniu, dodać brandy. Po chwili dolać wody i śmietanki, redukować. Odcedzić, dodać pieprz i zimne masło.
  • Majonez truflowy:
  • Do żółtek dodać ocet, ubijać przez chwilę, powoli dolewać olej, aż majonez zgęstnieje. Doprawić solą do smaku oraz dodać posiekane trufle.
  • Chimichurri:
  • Podanie: Na puree z topinamburu wyłożyć majonez truflowy, następnie stek wysmażony do ulubionego stopnia (polecane więcej niż jeden plasterek), dodać sos mięsny. Na samą górę ułożyć przegrzebki polane chimichurri. Całość posypać szczypiorkiem i polać oliwą szczypiorkową.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości