Aksamitne purée z topinamburu z nutą palonego masła, soczysty stek z polędwicy i delikatne przegrzebki – to wyjątkowa propozycja, którą Zocha Król zaprezentowała w "MasterChef Nastolatki". Każdy element dania został starannie dopracowany, od aromatycznej oliwy szczypiorkowej, przez intensywny sos mięsny, aż po wyrazisty majonez truflowy. Jak odtworzyć ten smakowity zestaw we własnej kuchni?
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przyrządzić puree z topinamburu z palonym masłem, przegrzebki i stek z polędwicy, oliwa szczypiorkowa, sos mięsny i majonez truflowy.
Puree z topinamburu z palonym masłem, przegrzebki i stek z polędwicy, oliwa szczypiorkowa, sos mięsny i majonez truflowy – przepis z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki:
- Oliwa szczypiorkowa:
- szczypiorek-2 pęczki
- olej-150ml
- Sos mięsny:
- resztki wołowiny po odkrojeniu kawałka na stek
- brandy-50ml
- śmietanka-70ml
- boczek-100g
- masło-50g
- Majonez truflowy:
- żółtka-2szt
- ocet jabłkowy 20ml
- olej
- trufle do smaku
- Chimichurri:
- pietruszka
- skórka z cytryny
- czosnek
- oliwa
- sól
- papryczka chili
Przygotowanie
- Oliwa szczypiorkowa:
- Zblendować dokładnie, przecedzić przez sitko.
- Sos mięsny:
- Boczek z wołowiną smażyć na małym ogniu, dodać brandy. Po chwili dolać wody i śmietanki, redukować. Odcedzić, dodać pieprz i zimne masło.
- Majonez truflowy:
- Do żółtek dodać ocet, ubijać przez chwilę, powoli dolewać olej, aż majonez zgęstnieje. Doprawić solą do smaku oraz dodać posiekane trufle.
- Chimichurri:
- Podanie: Na puree z topinamburu wyłożyć majonez truflowy, następnie stek wysmażony do ulubionego stopnia (polecane więcej niż jeden plasterek), dodać sos mięsny. Na samą górę ułożyć przegrzebki polane chimichurri. Całość posypać szczypiorkiem i polać oliwą szczypiorkową.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: