Polędwica wołowa z grilla - z jakimi dodatkami podać?
Maja i Martyna podały polędwicę wołową z grilla z sosem pomidorowym, puree z pietruszki, bazylii i sera grano padano z oliwą bazyliową.
Michel Moran był zachwycony sosem, który skomponowały dziewczyny. Dorota Szelągowska pochwaliła purée i sosy - pomidorowy oraz winny.
Takich rzeczy oczekiwałem dzisiaj i oczekuję od was wszystkich
Jak zrobić puree z pietruszki?
Składniki:
- pietruszka
- mleko
- ser grana padano
- świeża bazylia
- cukier
Przygotowanie:
Pokroić obraną pietruszkę. Ugotować w mleku aż zmięknie. Pietruszkę zblendować z bazylią, cukrem, serem grana padano. Później całość przetrzeć przez sitko, tak żeby puree zgęstniało. Na koniec dodać starty ser grana padano.
Jak zrobić sos pomidorowy?
Składniki:
- marchewka
- selerer
- pietruszka
- kości wołowe
- wino
- masło
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę. Dodajemy podpieczone w piekarniku kości. Bulion przecedzamy i dodajemy do zredukowanego na patelni wina z masłem.
Antek i Zuza zdecydowali się przyrządzić polędwicę wołową z grilla, sos winno-figowy, purée jabłkowo-limonkowe i sos holenderski na bazie suszonych pomidorów.
Każdy element tego dania jest świetny, ale mi nie pasuje ich połączenie! To absolutnie wybitne purée, ale ja bym chciała z tym purée zjeść rybę, bo ono jest dla mnie za delikatne do wołowiny
Jak zrobić puree jabłkowo-limonkowe?
Składniki:
- Pietruszka
- Jabłka
- Limonka
- Mleko
Przygotowanie:
Pokroić pietruszkę i kalafior. Ugotować w wodzie z mlekiem. Warzywa zblendować razem z pokrojonym jabłkiem. Na koniec dodać startej limonki.
- Przepis na polędwicę Wellington według Przemysława Klimy. Wyborna! Przepis na ulubiony azjatycki sos Tomka Jakubiaka! Jeden składnik podbija smak!
Autor: Ania Szafrańska
Źródło: TVN