Jak zrobić idealne mięso z grilla i puree jabłkowo-limonkowe? Sprawdź przepisy uczestników MasterChef Nastolatki

MasterChef
MasterChef
Dania inspirowane grillem wykonane przez Antka i Zuzę oraz Martynę i Majkę były prawdziwym majstersztykiem. Co szczególnie zachwyciło jury? Puree i sosy! Poznajcie przepisy!
240428_MASTERCHEF_NASTOLATKI_S01E08 www_Sub_01
Gotowanie w parach!

Polędwica wołowa z grilla - z jakimi dodatkami podać?

Maja i Martyna podały polędwicę wołową z grilla z sosem pomidorowym, puree z pietruszki, bazylii i sera grano padano z oliwą bazyliową.

Michel Moran był zachwycony sosem, który skomponowały dziewczyny. Dorota Szelągowska pochwaliła purée i sosy - pomidorowy oraz winny.

Takich rzeczy oczekiwałem dzisiaj i oczekuję od was wszystkich
- podkreślił Michel Moran.

Jak zrobić puree z pietruszki?

Składniki:

  • pietruszka
  • mleko
  • ser grana padano
  • świeża bazylia
  • cukier

Przygotowanie:

Pokroić obraną pietruszkę. Ugotować w mleku aż zmięknie. Pietruszkę zblendować z bazylią, cukrem, serem grana padano. Później całość przetrzeć przez sitko, tak żeby puree zgęstniało. Na koniec dodać starty ser grana padano.

Jak zrobić sos pomidorowy?

Składniki:

  • marchewka
  • selerer
  • pietruszka
  • kości wołowe
  • wino
  • masło
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę. Dodajemy podpieczone w piekarniku kości. Bulion przecedzamy i dodajemy do zredukowanego na patelni wina z masłem.

Antek i Zuza zdecydowali się przyrządzić polędwicę wołową z grilla, sos winno-figowy, purée jabłkowo-limonkowe i sos holenderski na bazie suszonych pomidorów.

Każdy element tego dania jest świetny, ale mi nie pasuje ich połączenie! To absolutnie wybitne purée, ale ja bym chciała z tym purée zjeść rybę, bo ono jest dla mnie za delikatne do wołowiny
- powiedziała Dorota Szelągowska.

Jak zrobić puree jabłkowo-limonkowe?

Składniki:

  • Pietruszka
  • Jabłka
  • Limonka
  • Mleko

Przygotowanie:

Pokroić pietruszkę i kalafior. Ugotować w wodzie z mlekiem. Warzywa zblendować razem z pokrojonym jabłkiem. Na koniec dodać startej limonki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości