Jak zrobić idealne mięso z grilla i puree jabłkowo-limonkowe? Sprawdź przepisy uczestników MasterChef Nastolatki

MasterChef
MasterChef
Dania inspirowane grillem wykonane przez Antka i Zuzę oraz Martynę i Majkę były prawdziwym majstersztykiem. Co szczególnie zachwyciło jury? Puree i sosy! Poznajcie przepisy!
Gotowanie w parach!

Polędwica wołowa z grilla - z jakimi dodatkami podać?

Maja i Martyna podały polędwicę wołową z grilla z sosem pomidorowym, puree z pietruszki, bazylii i sera grano padano z oliwą bazyliową.

Michel Moran był zachwycony sosem, który skomponowały dziewczyny. Dorota Szelągowska pochwaliła purée i sosy - pomidorowy oraz winny.

Takich rzeczy oczekiwałem dzisiaj i oczekuję od was wszystkich
- podkreślił Michel Moran.

Jak zrobić puree z pietruszki?

Składniki:

  • pietruszka
    • mleko
      • ser grana padano
        • świeża bazylia
          • cukier

            Przygotowanie:

            Pokroić obraną pietruszkę. Ugotować w mleku aż zmięknie. Pietruszkę zblendować z bazylią, cukrem, serem grana padano. Później całość przetrzeć przez sitko, tak żeby puree zgęstniało. Na koniec dodać starty ser grana padano.

            Jak zrobić sos pomidorowy?

            Składniki:

            • marchewka
              • selerer
                • pietruszka
                  • kości wołowe
                    • wino
                      • masło
                        • sól
                          • pieprz

                            Przygotowanie:

                            Gotujemy pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę. Dodajemy podpieczone w piekarniku kości. Bulion przecedzamy i dodajemy do zredukowanego na patelni wina z masłem.

                            Antek i Zuza zdecydowali się przyrządzić polędwicę wołową z grilla, sos winno-figowy, purée jabłkowo-limonkowe i sos holenderski na bazie suszonych pomidorów.

                            Każdy element tego dania jest świetny, ale mi nie pasuje ich połączenie! To absolutnie wybitne purée, ale ja bym chciała z tym purée zjeść rybę, bo ono jest dla mnie za delikatne do wołowiny
                            - powiedziała Dorota Szelągowska.

                            Jak zrobić puree jabłkowo-limonkowe?

                            Składniki:

                            • Pietruszka
                              • Jabłka
                                • Limonka
                                  • Mleko

                                    Przygotowanie:

                                    Pokroić pietruszkę i kalafior. Ugotować w wodzie z mlekiem. Warzywa zblendować razem z pokrojonym jabłkiem. Na koniec dodać startej limonki.

                                    Autor: Ania Szafrańska

                                    Źródło: TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości