Antek Wasik, Ignacy Jabłoński
I Tatar wołowy
II Tatar z łososia w ananasie
III Deser z mascarpone i truskawek
IV Sałatka z mozzarellą
V Ceviche z krewetek i łososia:
I Tatar wołowy
Składniki:
-100g wołowiny
-łyżka musztardy
-1 żółtko
-cebula
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
Wykonanie:
Mięso i cebulę drobno posiekać. Wymieszać mięso, cebulę z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerz tatar, na wierzchu zrobić dziurkę łyżką i wbić żółtko.
II Tatar z łososia w ananasie
Składniki:
-100g łososia
-1/5 mango
-4 plastry ogórka
-¼ avocado
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-sos teryiaki
Wykonanie:
Łososia drobno posiekać. Wymieszać z drobno posiekanym mango, ogórkiem, avocado. Doprawić solą, pieprzem i dodać sosu teryiaki. Przygotowany tatar podawać w wydrążonym ananasie.
III Deser z mascarpone i truskawek
-250g serka mascarpone
-500ml śmietanki 36%
-łyżka cukru
-8 truskawek
- Pasta waniliowa Intense z ziarenkami wanilii Bourbon Dr.Oetker
Wykonanie:
Ubić śmietanę na pół sztywno, dodać mascarpone, ubijać do uzyskania sztywnej i gładkiej masy. Do masy dodać cukier i pastę waniliową i delikatnie wymieszać. Przygotowany deser włożyć do miseczki i udekorować pokrojonymi truskawkami.
IV Sałatka z mozzarellą
-1 mozzarella
-1 pomidor
-kilka liści sałaty
-czerwona papryka
Wykonanie:
Do miski wrzucamy pokrojone liście sałaty, pomidora i czerwoną paprykę. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojoną mozzarelle.
V Ceviche z krewetek i łososia:
Składniki:
-20ml sok z pomarańczy
-2 krewetki
-100g łososia
-20ml soku z cytryny
-koperek posiekany
Wykonanie:
Z cytrusów wycisnąć sok do mieszczki. Krewetki i łososia pokroić w grubą kostkę i zamarynować w sokach przez 15 minut. Wyjąc krewetkę i łososia, przełożyć do miski i posypać koperkiem.
Kalina Sójkowska, Emila Dymek
I Tatar z łososia
II Tatar z wołowiny
III Sałatka na 100% wegańska i 100% zdrowa
IV Deser chmurkowy
I Tatar z łososia
Składniki:
-200g łososia
-1 awokado
-1/4 świeżego ogórka
-1/2 papryczka chili
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
Wykonanie:
Siekamy drobno łososia, avocado, ogórka i chili. Wszystko energicznie mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem. Ring kładziemy na talerzu i wypełniamy tatarem. Z ogórka wycinamy gwiazdkę i układamy na górze. Po uformowaniu usuwamy ring.
II Tatar z wołowiny
Składniki:
-150g wołowiny
-¼ świeżego ogórka
-2 ogórki kiszone
-½ łyżki musztardy Dijon
-łyżeczka cukru
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-1 łyżka buraczków krojonych
Wykonanie:
Drobno siekamy wołowinę i ogórki. Wszystko mieszamy dodając buraczki i musztardę. Dodajemy sól, pieprz i cukier, ponownie mieszamy. Na talerzu kładziemy ring. Do ringu wkładamy tatar. Po uformowaniu usuwamy ring.
III Sałatka na 100% wegańska i 100% zdrowa
Składniki:
-6 liści sałaty masłowej
-1 łodyga selera naciowego
-1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Wszystkie składniki drobno kroimy i mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do miseczki.
IV Deser chmurkowy
Składniki:
-100g serka mascarpone
-50ml śmietanki 30%
-3 łyżki cukru
-4 truskawki
-½ mandarynki
-6 borówek
Wykonanie:
Mieszamy serek mascarpone ze śmietanką i cukrem na gładką masę. Truskawki kroimy na pół, mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Masę przelewamy do pucharka i dekorujemy borówkami.
Zosia Konarska, Kaja Ciąpała
I Tatar wołowy
II Tatar z łososia
III Tatar z tuńczyka
IV Sałatka owocowa
V Sałatka arbuzowa
VI Sałatka grecka
VII Greckie śniadanie
VIII Bita śmietana z granolą
IX Warzywa z dippem greckim
X Napój migdałowy
I Tatar wołowy
Składniki:
-300 gram polędwicy wołowej
-2 ogórki konserwowe
-1 łyżka posiekanej cebuli
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-3 krople sosu tabasco
-Pół łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
Drobno siekamy polędwice wołową, ogórki i cebule. Wrzucamy pokrojone składniki do miski, dodajemy sól, pieprz, tabasco, sos sojowy i wszystko mieszamy. Na talerzu kładziemy ring i wkładamy do niego tatar, po uformowaniu usuwamy ring.
II Tatar z łososia
Składniki:
-300 gram łososia
-Połowa awokado
-Połowa świeżego ogórka
-1 łyżeczka sosu sojowego
Wykonanie:
Do miski wrzucamy drobno posiekanego łososia, avocado i ogórka. Całość zalewamy sosem sojowy i mieszamy. Gotowy tatar formułujemy w ringu na talerzu, następnie usuwamy ring.
III Tatar z tuńczyka
Składniki:
-300 gram tuńczyka
-Połowa awokado
-1 łyżeczka sosu sojowego
-1 łyżeczka sosu tabasco
Wykonanie:
Do miski wrzucamy drobno posiekanego tuńczyka i awokado. Dodajemy sos sojowy i tabasco, całość mieszamy i układamy w ringu na talerzy, następnie usuwamy ring.
IV Sałatka owocowa
Składniki:
-1 banan
-1 środek z marakui
-1 mango
-Listki mięty do ozdoby
Wykonanie:
Banana i mango kroimy, dodajemy markuje. Wszystko mieszamy i dekorujemy miętą.
V Sałatka arbuzowa
Składniki:
-Połowa arbuza
-Garść borówek amerykańskich
-Pół kostki sera feta
Wykonanie:
Arbuza kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojony ser feta i borówki. Sałatkę przekładamy do miseczki.
VI Sałatka grecka
Składniki:
-2 całe pomidory
-Połowa ogórka
-Garść oliwek
-Połowa cebuli
-Pół kostki sera feta
Wykonanie:
Pomidora, ogórki i fetę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Cebule kroimy w plastry i wrzucamy do miski. Do całości dodajemy oliwę i mieszamy. Gotową sałatkę wykładamy na talerz.
VII Greckie śniadanie
Składniki:
-200 g orzechów
-100g bakalii
-100 g miodu
-100 g jogurtu greckiego
-Garść wybranych owoców (borówka amerykańska, malina itd.)
Wykonanie:
Do pucharka wsypać bakalie i orzechy, dodać jogurt grecki i pokrojone świeże owoce.
VIII Bita śmietana z granolą
Składniki:
-200 g mieszanki bakalii i orzechów
-100 g miodu
-100 g śmietanki (36%)
-Garść wybranych owoców (borówka amerykańska, malina itd.)
Wykonanie:
Do pucharka wsypać bakalie i orzechy. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dodać do pucharka. Na wierzch położyć garść wybranych owoców.
IX Warzywa z dipem greckim
Składniki:
-200 g jogurtu greckiego
-100 g fety
-Dowolne warzywa pokrojone w plastry
Wykonanie:
Wymieszać jogurt grecki z pokruszoną fetą. Podawać z pokrojonymi warzywami.
X Napój migdałowy
Składniki:
-100 ml mleka migdałowego
-1 łyżka miodu
-Owoce np. borówki, truskawki
-1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Całość zmiksować i podawać w kieliszku.
4 Bartek Daroń, Martyna Trojanowska
I Tatar wołowy
II Tatar z sarny
III Tatar z łososia
IV Carpaccio z łososia
V Carpaccio z tuńczyka
VI Ceviche z łososia, krewetek i tuńczyka
VII Sałatka warzywna
VIII Sałatka owocowa:
IX Kogiel mogiel
I Tatar wołowy
Składniki:
-100g wołowiny
-1 ogórek konserwowy
-3 plasterki ogórka zielonego
-Łyżka sosu sojowego
-jedno żółtko
-2 szczypty soli
Wykonanie:
Siekamy mięso, ogórka, rzodkiewkę i mieszamy. Dodajemy sos sojowy i 2 szczypty soli. Na talerzu formułujemy kulkę z tatara z dziurką i wlewamy żółtko. Talerz skrapiamy sosem sojowym.
II Tatar z sarny
Składniki:
-100g combra z sarny
-1/3 szalotki
-2 szczypty soli
-szczypta pieprzu
-1 rzodkiewka
-Łyżeczka sosu sojowego
Wykonanie:
Siekamy mięso, szalotkę, rzodkiewkę i mieszamy. Dodajemy sos sojowy i 2 szczypty soli. Na talerzu formułujemy kulkę z tatara. Talerz skrapiamy sosem sojowym.
III Tatar z łososia
Składniki:
-100g łososia
-40g ogórka
-30g awokado
-15cm selera naciowego
-sos sojowy
-sól pieprz
-liść pietruszki
Wykonanie:
Łososia poszatkować, ale nie na papkę. Włożyć do miski posolić, popieprzyć do smaku i odstawić. Awokado, ogórka i seler pokroić w drobną kostkę, posolić i popieprzyć. Część pokrojonych warzyw wymieszać z łososiem. Dodać łyżkę sosu sojowego. Uformować tatara w kulkę i wyłożyć na talerzu. Na tatara dać liścia pietruszki, a talerz skropić sosem sojowym.
IV Carpaccio z łososia
Składniki:
-6 cieniutkich plasterków z łososia
-2 łyżki oliwy z oliwek
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
Wykonanie:
Na talerz wyłożyć łososia i polać go oliwą. Posypać solą i pieprzem.
V Carpaccio z tuńczyka
Składniki:
-3 cienkie plastry tuńczyka
-2 łyżki oliwy
-Szczypta soli
-2 listki mięty
Wykonanie:
Tuńczyka wyłożyć na talerzu. Polać oliwą i posypać solą. Mięte położyć na carpaccio.
VI Ceviche z łososia, krewetek i tuńczyka
Składniki:
-100g łososia
-3 duże krewetki
-50g tuńczyka
-150ml soku z wybranych cytrusów
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
-Łyżeczka cukru
-40g papryki (czerwonej i żółtej)
-30g awokado
-30g ogórka
-2 małe rzodkiewki
-1 listek pietruszki
Wykonanie:
Łososia, krewetki i tuńczyka kroimy w średniej wielkości kostkę. Wkładamy do miski i zalewamy skokiem z cytrusów, doprawiamy łyżeczką cukru, szczyptą soli i odstawiamy. Warzywa kroimy w małą kostkę i odstawiamy. Po upływie 15 min sprawdzamy czy białko łososia się ścięło, jeśli tak to dorzucamy warzywa i pozostawi na 2 min. 1/4 warzyw pozostawiamy w misce, a resztę odstawiamy. Ceviche przekładamy na talerz i dekorujemy listkiem pietruszki.
VII Sałatka warzywna:
Składniki:
-15g papryki (czerwonej i żółtej)
-10g awokado
-10g ogórka
-Jedna mała rzodkiewka
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
-2 łyżki oliwy
-listek kolendry
Wykonanie:
Warzywa kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, oliwę i mieszamy. Całość przekładamy na talerz dekorując liściem kolendry.
VIII Sałatka owocowa:
Składniki:
-60g truskawek
-garstka borówek
-2 łyżki środka z marakui
-40g jabłka
-listek mięty
Wykonanie:
Truskawki pokroić w ćwiartki. Dodać do nich borówki, markuje, jabłko i wymieszać. Wyłożyć na talerz i udekorować listkiem mięty.
IX Kogiel mogiel
Składniki:
-3 jajka
-2 łyżki cukru
-1,5 łyżki kakao
-listek mięty
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać kakao i 3 łyżki ubitego białka. Wszystko mieszamy i przekładamy do pucharka, dekorujemy listkiem mięty.
Mikołaj Kubacki, Kuba Szafrański
I Tatar z wołowiny
II Tatar z łososia
III Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą
I Tatar wołowy
Składniki:
-250g wołowiny
-2 łyżki musztardy dijon
-2 małe ogórki korniszony
-¼ łyżeczki tabasco
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
Wykonanie:
Wołowinę kroimy w małą kosteczkę razem z ogórkami, doprawiamy tabasco, musztardą oraz pieprzem i solą. Wykładamy na talerz i ozdabiamy świeżymi ziołami
II Tatar z łososia
Składniki:
-200g łososia
-Łyżka sosu sojowego
-¼ obranego awokado
-¼ ogórka
-Szczypta słodkiej papryki
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
Wykonanie:
Łososia kroimy w drobną kostkę razem z awokado i ogórkiem. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i mieszamy. Tatar wykładamy na talerz.
III Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą
Składniki:
-14 pomidorków koktajlowych
-1 paczka mini mozzarelli
-½ sałaty masłowej
-4 łyżki oliwy z oliwek
-2 łyżki płatków migdałowych
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
Wykonanie:
Pomidorki kroimy na ćwiartki, mozzarelle na połówki, sałatę w paseczki wszystko razem mieszamy i dolewamy oliwę. Dodajemy migdałami oraz sól i pieprz. Gotową sałatkę wykładamy na talerz.