Poznajcie bardzo ekologiczne dania z V odcinka!

MasterChef Junior
MasterChef Junior
Kuchnię MasterChefa dotknął kryzys energetyczno-klimatyczny, dlatego przy stanowiskach do gotowania pojawiły się rowery prądotwórcze. W tej konkurencji nie sposób brać udział w pojedynkę, dlatego kucharze działali w parach. Zadaniem było stworzenie maksimum dań na zimno, zarówno pod względem ilości jak i jakości.
MasterChef Junior
MasterChef Junior

Antek Wasik, Ignacy Jabłoński

I Tatar wołowy

II Tatar z łososia w ananasie

III Deser z mascarpone i truskawek

IV Sałatka z mozzarellą

V Ceviche z krewetek i łososia:

I Tatar wołowy

Składniki:

-100g wołowiny

-łyżka musztardy

-1 żółtko

-cebula

-szczypta soli

-szczypta pieprzu

Wykonanie:

Mięso i cebulę drobno posiekać. Wymieszać mięso, cebulę z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerz tatar, na wierzchu zrobić dziurkę łyżką i wbić żółtko.

II Tatar z łososia w ananasie

Składniki:

-100g łososia

-1/5 mango

-4 plastry ogórka

-¼ avocado

-szczypta soli

-szczypta pieprzu

-sos teryiaki

Wykonanie:

Łososia drobno posiekać. Wymieszać z drobno posiekanym mango, ogórkiem, avocado. Doprawić solą, pieprzem i dodać sosu teryiaki. Przygotowany tatar podawać w wydrążonym ananasie.

III Deser z mascarpone i truskawek

-250g serka mascarpone

-500ml śmietanki 36%

-łyżka cukru

-8 truskawek

- Pasta waniliowa Intense z ziarenkami wanilii Bourbon Dr.Oetker

Wykonanie:

Ubić śmietanę na pół sztywno, dodać mascarpone, ubijać do uzyskania sztywnej i gładkiej masy. Do masy dodać cukier i pastę waniliową i delikatnie wymieszać. Przygotowany deser włożyć do miseczki i udekorować pokrojonymi truskawkami.

IV Sałatka z mozzarellą

-1 mozzarella

-1 pomidor

-kilka liści sałaty

-czerwona papryka

Wykonanie:

Do miski wrzucamy pokrojone liście sałaty, pomidora i czerwoną paprykę. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojoną mozzarelle.

V Ceviche z krewetek i łososia:

Składniki:

-20ml sok z pomarańczy

-2 krewetki

-100g łososia

-20ml soku z cytryny

-koperek posiekany

Wykonanie:

Z cytrusów wycisnąć sok do mieszczki. Krewetki i łososia pokroić w grubą kostkę i zamarynować w sokach przez 15 minut. Wyjąc krewetkę i łososia, przełożyć do miski i posypać koperkiem.

Kalina Sójkowska, Emila Dymek

I Tatar z łososia

II Tatar z wołowiny

III Sałatka na 100% wegańska i 100% zdrowa

IV Deser chmurkowy

I Tatar z łososia

Składniki:

-200g łososia

-1 awokado

-1/4 świeżego ogórka

-1/2 papryczka chili

-szczypta soli

-szczypta pieprzu

Wykonanie:

Siekamy drobno łososia, avocado, ogórka i chili. Wszystko energicznie mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem. Ring kładziemy na talerzu i wypełniamy tatarem. Z ogórka wycinamy gwiazdkę i układamy na górze. Po uformowaniu usuwamy ring.

II Tatar z wołowiny

Składniki:

-150g wołowiny

-¼ świeżego ogórka

-2 ogórki kiszone

-½ łyżki musztardy Dijon

-łyżeczka cukru

-szczypta soli

-szczypta pieprzu

-1 łyżka buraczków krojonych

Wykonanie:

Drobno siekamy wołowinę i ogórki. Wszystko mieszamy dodając buraczki i musztardę. Dodajemy sól, pieprz i cukier, ponownie mieszamy. Na talerzu kładziemy ring. Do ringu wkładamy tatar. Po uformowaniu usuwamy ring.

III Sałatka na 100% wegańska i 100% zdrowa

Składniki:

-6 liści sałaty masłowej

-1 łodyga selera naciowego

-1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Wszystkie składniki drobno kroimy i mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do miseczki.

IV Deser chmurkowy

Składniki:

-100g serka mascarpone

-50ml śmietanki 30%

-3 łyżki cukru

-4 truskawki

-½ mandarynki

-6 borówek

Wykonanie:

Mieszamy serek mascarpone ze śmietanką i cukrem na gładką masę. Truskawki kroimy na pół, mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Masę przelewamy do pucharka i dekorujemy borówkami.

Zosia Konarska, Kaja Ciąpała

I Tatar wołowy

II Tatar z łososia

III Tatar z tuńczyka

IV Sałatka owocowa

V Sałatka arbuzowa

VI Sałatka grecka

VII Greckie śniadanie

VIII Bita śmietana z granolą

IX Warzywa z dippem greckim

X Napój migdałowy

I Tatar wołowy

Składniki:

-300 gram polędwicy wołowej

-2 ogórki konserwowe

-1 łyżka posiekanej cebuli

-szczypta soli

-szczypta pieprzu

-3 krople sosu tabasco

-Pół łyżki sosu sojowego

Wykonanie:

Drobno siekamy polędwice wołową, ogórki i cebule. Wrzucamy pokrojone składniki do miski, dodajemy sól, pieprz, tabasco, sos sojowy i wszystko mieszamy. Na talerzu kładziemy ring i wkładamy do niego tatar, po uformowaniu usuwamy ring.

II Tatar z łososia

Składniki:

-300 gram łososia

-Połowa awokado

-Połowa świeżego ogórka

-1 łyżeczka sosu sojowego

Wykonanie:

Do miski wrzucamy drobno posiekanego łososia, avocado i ogórka. Całość zalewamy sosem sojowy i mieszamy. Gotowy tatar formułujemy w ringu na talerzu, następnie usuwamy ring.

III Tatar z tuńczyka

Składniki:

-300 gram tuńczyka

-Połowa awokado

-1 łyżeczka sosu sojowego

-1 łyżeczka sosu tabasco

Wykonanie:

Do miski wrzucamy drobno posiekanego tuńczyka i awokado. Dodajemy sos sojowy i tabasco, całość mieszamy i układamy w ringu na talerzy, następnie usuwamy ring.

IV Sałatka owocowa

Składniki:

-1 banan

-1 środek z marakui

-1 mango

-Listki mięty do ozdoby

Wykonanie:

Banana i mango kroimy, dodajemy markuje. Wszystko mieszamy i dekorujemy miętą.

V Sałatka arbuzowa

Składniki:

-Połowa arbuza

-Garść borówek amerykańskich

-Pół kostki sera feta

Wykonanie:

Arbuza kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojony ser feta i borówki. Sałatkę przekładamy do miseczki.

VI Sałatka grecka

Składniki:

-2 całe pomidory

-Połowa ogórka

-Garść oliwek

-Połowa cebuli

-Pół kostki sera feta

Wykonanie:

Pomidora, ogórki i fetę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Cebule kroimy w plastry i wrzucamy do miski. Do całości dodajemy oliwę i mieszamy. Gotową sałatkę wykładamy na talerz.

VII Greckie śniadanie

Składniki:

-200 g orzechów

-100g bakalii

-100 g miodu

-100 g jogurtu greckiego

-Garść wybranych owoców (borówka amerykańska, malina itd.)

Wykonanie:

Do pucharka wsypać bakalie i orzechy, dodać jogurt grecki i pokrojone świeże owoce.

VIII Bita śmietana z granolą

Składniki:

-200 g mieszanki bakalii i orzechów

-100 g miodu

-100 g śmietanki (36%)

-Garść wybranych owoców (borówka amerykańska, malina itd.)

Wykonanie:

Do pucharka wsypać bakalie i orzechy. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dodać do pucharka. Na wierzch położyć garść wybranych owoców.

IX Warzywa z dipem greckim

Składniki:

-200 g jogurtu greckiego

-100 g fety

-Dowolne warzywa pokrojone w plastry

Wykonanie:

Wymieszać jogurt grecki z pokruszoną fetą. Podawać z pokrojonymi warzywami.

X Napój migdałowy

Składniki:

-100 ml mleka migdałowego

-1 łyżka miodu

-Owoce np. borówki, truskawki

-1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Całość zmiksować i podawać w kieliszku.

4 Bartek Daroń, Martyna Trojanowska

I Tatar wołowy

II Tatar z sarny

III Tatar z łososia

IV Carpaccio z łososia

V Carpaccio z tuńczyka

VI Ceviche z łososia, krewetek i tuńczyka

VII Sałatka warzywna

VIII Sałatka owocowa:

IX Kogiel mogiel

I Tatar wołowy

Składniki:

-100g wołowiny

-1 ogórek konserwowy

-3 plasterki ogórka zielonego

-Łyżka sosu sojowego

-jedno żółtko

-2 szczypty soli

Wykonanie:

Siekamy mięso, ogórka, rzodkiewkę i mieszamy. Dodajemy sos sojowy i 2 szczypty soli. Na talerzu formułujemy kulkę z tatara z dziurką i wlewamy żółtko. Talerz skrapiamy sosem sojowym.

II Tatar z sarny

Składniki:

-100g combra z sarny

-1/3 szalotki

-2 szczypty soli

-szczypta pieprzu

-1 rzodkiewka

-Łyżeczka sosu sojowego

Wykonanie:

Siekamy mięso, szalotkę, rzodkiewkę i mieszamy. Dodajemy sos sojowy i 2 szczypty soli. Na talerzu formułujemy kulkę z tatara. Talerz skrapiamy sosem sojowym.

III Tatar z łososia

Składniki:

-100g łososia

-40g ogórka

-30g awokado

-15cm selera naciowego

-sos sojowy

-sól pieprz

-liść pietruszki

Wykonanie:

Łososia poszatkować, ale nie na papkę. Włożyć do miski posolić, popieprzyć do smaku i odstawić. Awokado, ogórka i seler pokroić w drobną kostkę, posolić i popieprzyć. Część pokrojonych warzyw wymieszać z łososiem. Dodać łyżkę sosu sojowego. Uformować tatara w kulkę i wyłożyć na talerzu. Na tatara dać liścia pietruszki, a talerz skropić sosem sojowym.

IV Carpaccio z łososia

Składniki:

-6 cieniutkich plasterków z łososia

-2 łyżki oliwy z oliwek

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

Wykonanie:

Na talerz wyłożyć łososia i polać go oliwą. Posypać solą i pieprzem.

V Carpaccio z tuńczyka

Składniki:

-3 cienkie plastry tuńczyka

-2 łyżki oliwy

-Szczypta soli

-2 listki mięty

Wykonanie:

Tuńczyka wyłożyć na talerzu. Polać oliwą i posypać solą. Mięte położyć na carpaccio.

VI Ceviche z łososia, krewetek i tuńczyka

Składniki:

-100g łososia

-3 duże krewetki

-50g tuńczyka

-150ml soku z wybranych cytrusów

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

-Łyżeczka cukru

-40g papryki (czerwonej i żółtej)

-30g awokado

-30g ogórka

-2 małe rzodkiewki

-1 listek pietruszki

Wykonanie:

Łososia, krewetki i tuńczyka kroimy w średniej wielkości kostkę. Wkładamy do miski i zalewamy skokiem z cytrusów, doprawiamy łyżeczką cukru, szczyptą soli i odstawiamy. Warzywa kroimy w małą kostkę i odstawiamy. Po upływie 15 min sprawdzamy czy białko łososia się ścięło, jeśli tak to dorzucamy warzywa i pozostawi na 2 min. 1/4 warzyw pozostawiamy w misce, a resztę odstawiamy. Ceviche przekładamy na talerz i dekorujemy listkiem pietruszki.

VII Sałatka warzywna:

Składniki:

-15g papryki (czerwonej i żółtej)

-10g awokado

-10g ogórka

-Jedna mała rzodkiewka

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

-2 łyżki oliwy

-listek kolendry

Wykonanie:

Warzywa kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, oliwę i mieszamy. Całość przekładamy na talerz dekorując liściem kolendry.

VIII Sałatka owocowa:

Składniki:

-60g truskawek

-garstka borówek

-2 łyżki środka z marakui

-40g jabłka

-listek mięty

Wykonanie:

Truskawki pokroić w ćwiartki. Dodać do nich borówki, markuje, jabłko i wymieszać. Wyłożyć na talerz i udekorować listkiem mięty.

IX Kogiel mogiel

Składniki:

-3 jajka

-2 łyżki cukru

-1,5 łyżki kakao

-listek mięty

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać kakao i 3 łyżki ubitego białka. Wszystko mieszamy i przekładamy do pucharka, dekorujemy listkiem mięty.

Mikołaj Kubacki, Kuba Szafrański

I Tatar z wołowiny   

II Tatar z łososia

III Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

I Tatar wołowy

Składniki:

-250g wołowiny

-2 łyżki musztardy dijon

-2 małe ogórki korniszony

-¼ łyżeczki tabasco

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

Wykonanie:

Wołowinę kroimy w małą kosteczkę razem z ogórkami, doprawiamy tabasco, musztardą oraz pieprzem i solą. Wykładamy na talerz i ozdabiamy świeżymi ziołami

II Tatar z łososia

Składniki:

-200g łososia

-Łyżka sosu sojowego

-¼ obranego awokado

-¼ ogórka

-Szczypta słodkiej papryki

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

Wykonanie:

Łososia kroimy w drobną kostkę razem z awokado i ogórkiem. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i mieszamy. Tatar wykładamy na talerz.

III Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Składniki:

-14 pomidorków koktajlowych

-1 paczka mini mozzarelli

-½ sałaty masłowej

-4 łyżki oliwy z oliwek

-2 łyżki płatków migdałowych

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

Wykonanie:

Pomidorki kroimy na ćwiartki, mozzarelle na połówki, sałatę w paseczki wszystko razem mieszamy i dolewamy oliwę. Dodajemy migdałami oraz sól i pieprz. Gotową sałatkę wykładamy na talerz.

podziel się:

Pozostałe wiadomości